Αύξηση των ποσοστών ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ καταγράφει νέα δημοσκόπηση της Κάπα Research που παρουσιάζουν σήμερα τα Νέα.

Σύμφωνα με το γκάλοπ, το κόμμα του Αντώνη Σαμαρά προηγείται με ποσοστό 26,1%, δεύτερος έρχεται ο ΣΥΡΙΖΑ με 23,6% και το ΠΑΣΟΚ τρίτο με μονοψήφιο ποσοστό στο 9,9%.

Ακολουθούν: ΚΚΕ 5,7%, Ανεξάρτητοι Έλληνες 5,3%, Χρυσή Αυγή 5,1%, ΔΗΜΑΡ 4,4%, ΛΑΟΣ 1,5%, Δράση – Δημιουργία Ξανά 1,5%,Οικολόγοι Πράσινοι 1,3%.

Πάντως, και σε αυτή τη δημοσκόπηση φαίνεται ότι αντιμάχονται δύο διαφορετικές «Ελλάδες»: στη μία πλευρά είναι η Ελλάδα των νεαρών κατοίκων αστικών κέντρων, κυρίως του Λεκανοπεδίου, η οποία βρίσκεται στο πλευρό του ΣΥΡΙΖΑ και στον αντίποδα εκείνη των ωριμότερων ηλικιακά πολιτών, άνω των 55 ετών, που διαμένουν σε περιοχές εκτός Αττικής και ενισχύουν τη Ν.Δ.

Σε ό,τι αφορά τη γεωγραφική προέλευση των ψηφοφόρων των δύο κομμάτων, η επίδοση του ΣΥΡΙΖΑ στην Αττική ξεπερνάει κατά 2,4 ποσοστιαίες μονάδες τον μέσο όρο του κόμματος και ανέρχεται στο 26%, ενώ παρουσιάζει απώλειες πάνω από μία μονάδα στην υπόλοιπη Ελλάδα έχοντας 22,5%.

«Πληγή» για τη ΝΔ αποτελεί το Λεκανοπέδιο όπου συγκεντρώνει 22,9%, δηλαδή τρεις και πλέον ποσοστιαίες μονάδες κάτω από τον μέσο όρο. Ενισχυμένη είναι, αντιθέτως, στις υπόλοιπες περιοχές της χώρας, με το ποσοστό του κόμματος να φτάνει στο 27,5%, σχεδόν μιάμιση μονάδα πάνω από το μέσο ποσοστό του.

Το ΠΑΣΟΚ εμφανίζεται να έχει δυναμική τόσο στην Αττική όσο και στην υπόλοιπη Ελλάδα, με οριακά μικρότερη επιρροή σε σχέση με τον μέσο όρο του κόμματος στο Λεκανοπέδιο (9%) και λίγο αυξημένη στις άλλες περιοχές (10,3%).