Αλλάζει η σήμανση καταλληλότητας των τηλεοπτικών προγραμμάτων από τις 30 Σεπτεμβρίου 2019, έπειτα από πρόταση του ΕΣΡ.

Το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής αποφάσισε την αντικατάσταση των παλιών σημάτων που είχαν τη μορφή γεωμετρικών σχημάτων και συνοδεύονταν από λεκτική σήμανση π.χ. επιθυμητή γονική συναίνεση.

 

Πιο αναλυτικά, μέσα σε ένα μαύρο τετραγωνάκι με ένα κύκλο στη μέση θα υπάρχει το «Κ», το οποίο σημαίνει ότι τα συγκεκριμένα προγράμματα είναι κατάλληλα, για να προβληθούν σε όλες τις ηλικίες.

Πέρα από αυτό, στις άλλες τέσσερις κατηγορίες θα εμφανίζεται ένα από τα ακόλουθα νούμερα, 8-12-16 και 18 που θα υποδεικνύει το ηλικιακό όριο και πάνω του τηλεθεατή, που μπορεί να παρακολουθήσει το συγκεκριμένο πρόγραμμα.

Συγκεκριμένα:

  • Το κατάλληλο για όλους πρόγραμμα με σύμβολο το (Κ) και ώρα μετάδοσης στην ευχέρεια του παρόχου.
  • Το κατάλληλο για άνω των 8 ετών (8) και ώρα μετάδοσης στην ευχέρεια του παρόχου, αρκεί να μη μεταδίδεται σε ζώνη παιδικού προγράμματος, καθώς και 30 λεπτά πριν και μετά τη συγκεκριμένη ζώνη.
  • Το κατάλληλο για άνω των 12 ετών (12) και ώρα μετάδοσης μετά τις 21:30 έως τις 6:00 Παρασκευή, Σάββατο, παραμονή αργιών και κατά τη διάρκεια των σχολικών διακοπών μετά τις 22:00.
  • Το κατάλληλο για άνω των 16 ετών (16) και ώρα μετάδοσης μετά τις 23:00 έως τις 6:00.
  • Το κατάλληλο για άνω των 18 ετών (18) και ώρα μετάδοσης μετά τη 1:00 έως τις 6:00. Κατά την έναρξη του προγράμματος και μετά από κάθε διακοπή του θα εμφανίζεται στις οθόνες οπτικό και ηχητικό σήμα της κατηγορίας κατάταξης του προγράμματος.

Σημειώνεται, επίσης, πως οι τηλεοπτικοί σταθμοί θα είναι υποχρεωμένοι να βάζουν ένα από τα πέντε νέα σήματα ακόμα και στην προβολή των τρέιλερ των ταινιών που θα έχουν στο πρόγραμμά τους.

Δείτε εδώ ολόκληρη την υπουργική απόφαση