Η οικονομική κρίση και τα σενάρια περί πτώχευσης, η διολίσθηση του ευρώ και η έντονη ανησυχία του Eurogroup, η πτώση στο ΧΑΑ, η απογραφή των εργαζομένων στο δημόσιο, το αυξανόμενο κύμα φυγής και η φημολογία περί μη δυνατότητας καταβολής του εφάπαξ σε τρία χρόνια από τώρα, το “τέλος εποχής” για τον Ά.Τσοχατζόπουλο από το δυναμικό του ΠΑΣΟΚ, η εμπλοκή Ξυνίδη στο ζήτημα του Βατοπαιδίου, οι εξελίξεις που σηματοδότησε το συνέδριο του Συνασπισμού αλλά και η επανεκλογή Τσίπρα κυριαρχούν στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων την Τρίτη.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: “Συγκλονίζει το ΠΑΣΟΚ το σκάνδαλο Ξυνίδη. Αδιάσειστα τα στοιχεία”.
Η εφημερίδα γράφει ότι “ισχυρούς τριγμούς προκαλεί στο κυβερνητικό “στρατόπεδο” το “κουβάρι” των αποκαλύψεων που ξετυλίγεται σε βάρος του γραμματέα του Κινήματος, Σ. Ξυνίδη, σε σχέση με την εμπλοκή του στην υπόθεση Βατοπεδίου. Οι αποκαλύψεις που μέρα με τη μέρα φέρνουν σε πολύ δύσκολη θέση τον κ. Ξυνίδη, εξαιτίας του ρόλου που διαδραμάτισε από το 2001 στην επίμαχη υπόθεση, έχουν σημάνει “συναγερμό” στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου σύμφωνα με τις πληροφορίες η “τύχη” του γραμματέα ακόμη δεν έχει ξεκαθαρίσει”.

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: “Σκηνικό εκλογών στήνει το ΠΑΣΟΚ. Ο πνιγμένος από τα μαλλιά του πιάνεται”.
Η εφημερίδα αναφέρει ότι “ομολογία αποτυχίας μιας κυβέρνησης η οποία έβαλε τη χώρα σε οδυνηρές περιπέτειες, επικοινωνιακό τρικ για να τερματιστούν οι συνεχείς ανταρσίες των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ ή αναζήτηση εκ μέρους του πρωθυπουργού μιας διεξόδου “κινδύνου” από τη συσσωρευμένη αγανάκτηση των πολιτών, η οποία αναμένεται να κορυφωθεί το Σεπτέμβριο με τα νέα μέτρα; Το βέβαιο είναι πως η κυβέρνηση στήνει σκηνικό εκλογών το φθινόπωρο, έχοντας διαμορφώσει σενάριο έλλειψης αυτοδυναμίας και διεξαγωγής επαναληπτικών εκλογών με το νέο εκλογικό νόμο”.

Η ΑΥΓΗ: “Στην επόμενη μέρα με αποφασιστικότητα”.
Σύμφωνα με την εφημερίδα, “νέα αφετηρία για την αριστερά σηματοδοτεί το 6ο Συνέδριο του Συνασπισμού, που οι εργασίες του ολοκληρώθηκαν την Κυριακή το βράδυ με ευρεία υπερψήφιση της πολιτικής απόφασης, επανεκλογή του Αλέξη Τσίπρα στην προεδρία του κόμματος και εκλογή νέας ΚΠΕ με πολλά νέα μέλη”.

ΑΥΡΙΑΝΗ: “Συμβόλαιο εξόντωσης του Άκη και άλλων κορυφαίων στελεχών του ιστορικού ΠΑΣΟΚ καθώς και υπουργών της τωρινής κυβέρνησης”.
Η εφημερίδα τονίζει ότι “πόλεμος μαύρων συμφερόντων και τιμαριούχων του συστήματος εξελίσσεται πίσω από την “υπόθεση Τσοχατζόπουλου”, στην πλάτη του οποίου συνεχίζεται το όργιο των εκβιασμών με φόντο τις Εξεταστικές και ενόψει βομβαρδισμού νέων αποκαλύψεων που θα αφορούν κορυφαία πολιτικά στελέχη. Ο ίδιος ο Άκης έστειλε χθες το μήνυμα ότι δεν εκβιάζεται, σήμα προς πάσα κατεύθυνση ότι δεν θα ανεχθεί τη συνέχεια της επιχείρησης διαπόμπευσής του ως προπέτασμα καπνού προκειμένου να συνεχίσουν να δουλεύουν οι φάμπρικες της μίζας”.

ΤΟ ΒΗΜΑ: “Ύποπτες φήμες χτυπούν την οικονομία. Σε ελεύθερη πτώση το Χρηματιστήριο”.
Η εφημερίδα γράφει ότι “όργιο ύποπτων φημών περί χρεοκοπίας της Ελλάδας και εγκατάλειψης του ενιαίου νομίσματος πλήττει την ελληνική οικονομία. Τα βρώμικα σενάρια που εκπορεύονται από το Λονδίνο βρίσκουν πρόσφορο έδαφος εξαιτίας των προβλημάτων της ελληνικής οικονομίας και της αναστάτωσης που έχει δημιουργήσει στην ευρωζώνη ο δημοσιονομικός εκτροχιασμός. Χθες προκάλεσαν έντονη ανησυχία και ανάγκασαν την κυβέρνηση να τα διαψεύσει κατηγορηματικά. Σημειώνεται ότι από τους ίδιους αγγλοσαξονικούς κύκλους ξεκινούν και οι αμφισβητήσεις του ενιαίου νομίσματος”.

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: “SOS εκπέμπει η αγορά. Επιστολή αγωνίας στον πρωθυπουργό από εμπόρους, βιοτέχνες και επαγγελματίες”.
Η εφημερίδα επισημαίνει ότι “να λάβει άμεσα μέτρα με κοινωνική και αναπτυξιακή διάσταση, γιατί σε λίγους μήνες θα είναι αργά, καλεί τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών, Βιοτεχνών, Εμπόρων Ελλάδας. Και τούτο την ώρα που η υστέρηση των φορολογικών εσόδων αναμένεται να οδηγήσει στην επιβολή νέων μέτρων άγριας λιτότητας, αναπαράγοντας το φαύλο κύκλο της οικονομικής ύφεσης αλλά και της διάρρηξης της κοινωνικής συνοχής”.

ΕΘΝΟΣ: “Επιχείρηση σκούπα για δημ. υπαλλήλους. Η εγκύκλιος για την απογραφή και την Ενιαία Αρχή Πληρωμών”.
Η εφημερίδα σημειώνει ότι “ξεκινά η επιχείρηση – σκούπα στο δημόσιο τομέα. Στόχος η απογραφή των υπαλλήλων, οι αμοιβές των οποίων θα καταβάλλονται πλέον από την Ενιαία Αρχή Πληρωμών”.

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: “Έπνιξαν” την δολοφονία λοκατζή στα Ιμια. να μας πουν πώς και από ποιον σκοτώθηκε τον Μάρτιο του 1997 ο καταδρομέας Καραγαϊτάνης Στράτος – Αλέξανδρος ενώ βρισκόταν σε διατεταγμένη υπηρεσία”.
Σύμφωνα με την εφημερίδα, “γράφει η επιτύμβια πλάκα: “Τιμή και δόξα σε αυτούς που έδωσαν τη ζωή τους για την πατρίδα. Εφονεύθη εκτελώντας εντεταλμένη αποστολή στο ΝΑ Αιγαίο (Ιμια) Στράτος Αλέξανδρος Καραγαϊτάνης. Απεβίωσε 28-3-1997. Ετών 20”. Μπορεί να μας απαντήσει το υπουργείο Εθνικής Αμύνης σε ποιο “περιστατικό” σκοτώθηκε ο καταδρομέας;”

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: “Τάφος για τη μεταπολίτευση ο νέος εκλογικός νόμος. Τον προανήγγειλε ο υπουργός Εσωτερικών Γ. Ραγκούσης”.
Η εφημερίδα σημειώνει ότι “την εκτίμηση ότι ο νέος εκλογικός νόμος που θα βασίζεται σε μονοεδρικές και ευρείες εκλογικές περιφέρειες θα είναι “το πραγματικό τέλος της μεταπολίτευσης”, εκφράζει με συνέντευξή του ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης”.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: “Νέα υπογραφή Ξυνίδη για το Βατοπαίδι. Αποκάλυψη “Ελεύθερου Τύπου”: Δεύτερο στοιχείο – φωτιά για το γραμματέα του ΠΑΣΟΚ”.
Σύμφωνα με την εφημερίδα “νέα στοιχεία για τον νυν γραμματέα του ΠΑΣΟΚ και την εμπλοκή του στην υπόθεση Βατοπαιδίου φέρνει στο φως της δημοσιότητας ο “ΕΤ”. Η υπογραφή του Σωκράτη Ξυνίδη περιλαμβάνεται σε ένα ακόμη έγγραφο που πιστοποιεί ότι έδωσε τη “συγκατάθεσή” του για να αποδοθούν στη Μονή Βατοπαιδίου εκτάσεις που είχαν δεσμευθεί για το λιμένα του Πόρτο Λάγος”.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: “Έξωση Άκη για τις off shore. Τέλος εποχής για το ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ”.
Στο βασικό της θέμα η εφημερίδα επισημαίνει ότι “η Επιτροπή Διαφάνειας δεν έκρινε ικανοποιητικές τις εξηγήσεις του πρώην υπουργού για τα περιουσιακά του στοιχεία και τα δημοσιεύματα για σχέσεις του με off shore εταιρείες και ανέστειλε την κομματική του ιδιότητα. Για στοχευμένη επίθεση εναντίον του από κέντρα που αποσκοπούν και στη φυσική του εξόντωση, έκανε λόγο ο ίδιος”.

ΕΣΤΙΑ: “Σε αδιέξοδο οδεύει η Ευρώπη. Υστερεί παγκοσμίως σε ανταγωνιστικότητα”.
Η εφημερίδα τονίζει ότι “το πρόβλημα της Ευρωπαϊκής Ενώσεως δεν είναι η Ελλάς και η Ουγγαρία. Δύο κράτη – μέλη με πληθυσμό μόλις 4% του συνολικού πληθυσμού της δεν είναι δυνατόν να δημιουργήσουν τέτοια κρίση και να οδηγήσουν στην κατάρρευση του ευρώ, στο οποίο συμμετέχει μόνο η Ελλάς. Η πραγματική αιτία της καταρρεύσεως είναι ότι ολόκληρη η ευρωπαϊκή οικονομία διέρχεται τεραστία κρίση”.

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: “Εταίρος της Ευρωζώνης το ΔΝΤ. Μετά το πράσινο φως από το Eurogroup για τον μηχανισμό διάσωσης 750 δισ. ευρώ”.
Η εφημερίδα επισημαίνει ότι “το πράσινο φως για την ολοκλήρωση του ευρωπαϊκού μηχανισμού βοήθειας των 750 δισ. ευρώ άναψε , αργά χθες το βράδυ, στο Λουξεμβούργο, κατά τη συνεδρίαση του Eurogroup. Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης υπέγραψαν τη σχετική συμφωνία, η οποία θα επιτρέψει στα κράτη -μέλη να διαθέσουν εντός του μηνός μέχρι 440 δισ. ευρώ σε όποιον εταίρο αντιμετωπίσει πρόβλημα χρηματοδότησης από τις αγορές”.

Ο ΛΟΓΟΣ: “Δήλωσέ το …αν είσαι δημόσιο υπάλληλος από τις 12 έως τις 23 Ιουλίου”.
Σύμφωνα με την εφημερίδα, “ξεκινά η απογραφή των εργαζομένων στο δημόσιο που θα πραγματοποιηθεί εντός του Ιουλίου προκειμένου αμέσως μετά να αρχίσει η καταβολή των μισθών αποκλειστικών από την Ενιαία Αρχή Πληρωμών μέσω τραπεζικών λογαριασμών”.

ΤΑ ΝΕΑ: “SOS για το εφάπαξ στο Δημόσιο. Απειλείται με κατάρρευση το Ταμείο των υπαλλήλων”.
Στο βασικό της θέμα η εφημερίδα σημειώνει ότι “αυξάνεται καθημερινά το κύμα φυγής από το Δημόσιο , προκαλώντας “έμφραγμα” στο Ταμείο των δημοσίων υπαλλήλων. Σύμφωνα με δηλώσεις του επικεφαλής του Ταμείου στα “ΝΕΑ”, σε τρία χρόνια δεν θα υπάρχει καν η δυνατότητα καταβολής του εφάπαξ”.

Η ΝΙΚΗ: “Δεν είμαστε καλά, δεν έχετε μυαλό…Οικονομικές και πολιτικές βόμβες σπέρνουν τη χρεοκοπία”.
Η εφημερίδα γράφει ότι “σενάρια εκτροχιασμού του προγράμματος σταθεροποίησης και ενεργοποίησης των εικασιών αναδιάρθρωσης του χρέους και αποβολής της χώρας από την Ευρωζώνη τροφοδοτεί η όλο και μεγαλύτερη δυσκολία της κυβέρνησης να απορροφήσει το πολιτικό κόστος της εφαρμογής του αυστηρότερου προγράμματος λιτότητας που έχει επιβληθεί ποτέ διεθνώς”.

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: “Υπάρχει ελπίδα για το λαό με κλιμάκωση αγώνα κόντρα στην πολιτική εξουσία”.
Η εφημερίδα αναφέρει ότι “βασικό στοιχείο των πολιτικών εξελίξεων είναι η τάση ανάκαμψης του ταξικού εργατικού, λαϊκού κινήματος, η συμπόρευση με δυνάμεις που ανασυγκροτούνται στο χώρο των αυτοαπασχολούμενων στις πόλεις και της φτωχιάς αγροτιάς. Να ενισχυθούν, να τονωθούν αυτές οι διεργασίες.”

City Press: “Στο όριο η οικονομία”.
Σύμφωνα με την εφημερίδα, “πίσω στο …1998 γύρισε χθες η ελληνική αγορά τίτλων, με το Γενικό Δείκτη του Χρηματιστηρίου Αθηνών να κάνει βουτιά άνω των πέντε εκατοστιαίων μονάδων, διαμορφούμενος σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα. Ωστόσο, φαίνεται ότι οι φόβοι για την εξάπλωση της κρίσης δημοσίου χρέους και για ενδεχόμενη αδυναμία της Ελλάδας να εκπληρώσει στους δημοσιονομικούς στόχους που έχουν τεθεί από το μνημόνιο επηρέασαν συνολικά την αγορά τίτλων, καθώς και τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια κατέγραψαν πτώση”.

Metro: “Ξαναφούντωσαν τα τρομοσενάρια”.
Η εφημερίδα τονίζει ότι “σε προ ευρώ εποχές ξαναγύρισε η εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά, προεξοφλώντας τα πλέον απαισιόδοξα σενάρια και ανακυκλώνοντας την “κινδυνολογία “για το ενδεχόμενο “ελεγχόμενης χρεοκοπίας” της χώρα ή αναπόφευκτης αναδιάρθρωσης του χρέους”.

Metropolis: “Μετριούνται” στο Δημόσιο”.
Η εφημερίδα γράφει ότι “ώρα για μέτρημα” διαμηνύει η κυβέρνηση σε ό,τι αφορά στους δημόσιους υπαλλήλους, η οποία προχωρά στην ηλεκτρονική απογραφή τους, προκειμένου να μάθει πόσοι και ποιοι είναι”.

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: “Σοκ και φρίκη με τρεις ανήλικους σε Θεσσαλονίκη, Σέρρες”.
ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: “Ώρα μηδέν για το λιμάνι. Τα 4 προβλήματα που απαιτούν λύσεις”.

ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: “Πορνοδίκτυο ανώμαλων στη Θεσσαλονίκη. Ανθρωπόμορφα κτήνη ασελγούσαν πάνω σε 12χρονο αγόρι. Στη φυλακή οι δράστες”.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

ΕΞΠΡΕΣ: “Το ΔΝΤ ζητεί ανατροπή όρων για την ευρωζώνη”.
Στο βασικό της θέμα η εφημερίδα επισημαίνει ότι “ευθεία παρέμβαση στο εσωτερικό της ευρωζώνης έκανε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Ο διεθνής οργανισμός, κινούμενος στη γερμανική “γραμμή”, ζήτησε με έγγραφο που απέστειλε προς τους υπουργούς Οικονομικών “τροποποίηση των συνθηκών” προκειμένου να διασφαλιστούν η δημοσιονομική σταθερότητα και η ισχύς του ενιαίου νομίσματος. Με την προοπτική αλλαγής της συνθήκης δεν συμφωνεί η Γαλλία”.

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: “Έσπασαν τα φρένα” στο Χρηματιστήριο. Πτώση 5,45% στις 1.403 μονάδες-Απώλειες 24,92% από 1ης Μαΐου.”
Η εφημερίδα σημειώνει ότι “επιστροφή στην περίοδο της …δραχμής για τον Γενικό Δείκτη στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Έκλεισε στις 1.403 μονάδες, επίπεδα που είχε να “δει” από τον Φεβρουάριο του 1998. Χρηματιστηριακοί παράγοντες εμφανίζονται ιδιαίτερα ανήσυχοι και προβληματισμένοι, εκτιμώντας ότι η βραχυπρόθεσμη τάση στο Χ.Α. είναι δυσοίωνη. Η κεφαλαιοποίηση αντιστοιχεί στο 24% του ΑΕΠ, ενώ μέσα στον Ιούνιο έχουν χαθεί 5,5 δισ. ευρώ”.

ΚΕΡΔΟΣ: “Στη μέγγενη πάλι το ευρώ, ενώ οι υπουργοί Οικονομίας αναζητούν τρόπους προστασίας από τους κερδοσκόπους”.
Η εφημερίδα γράφει ότι “σε βύθιση διαρκείας οδηγεί το ευρώ η κρίση χρέους της Ευρώπης, με την Ουγγαρία να μετατρέπεται στον επόμενο “βασικό ύποπτο” για ένα σοκ ελληνικού τύπου. Η “μαγιάρικη φοβία”, που η ίδια η κυβέρνηση της Ουγγαρίας πυροδότησε την περασμένη εβδομάδα, οδήγησε χθες την ισοτιμία του ευρώ σε νέο χαμηλό τετραετίας, στα 1.1876 δολάρια”.

ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: “Η διολίσθηση του ευρώ ανησυχεί το Eurogroup”.
Η εφημερίδα τονίζει ότι “δεν υπάρχει πρόβλημα στην υλοποίηση του προγράμματος στήριξης της Ελλάδας ακόμη και στην περίπτωση που εμφανιστούν αποκλίσεις στα έσοδα, διευκρίνισε χθες ο εκπρόσωπος του επιτρόπου Ολι Ρεν, μετά τη συνεδρίαση του συμβουλίου υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης.”