Δύο νέα αφιερώματα παρουσιάζει η ΕΤ3 στο πλαίσιο των ζωνών «Μεγάλη απόδραση στη μικρή οθόνη» κάθε Σάββατο στις 19.00 και «Χρυσή Οθόνη» κάθε Σάββατο στις 23.00.

Το πρώτο έχει τίτλο «Ο διαχρονικός μύθος της Αλίκης Βουγιουκλάκη» και εντάσσεται στη ζώνη «Μεγάλη απόδραση στη μικρή οθόνη» της ΕΤ3, το οποίο επιχειρεί να δώσει απαντήσεις στο ερώτημα εάν υπάρχει μνήμη παρελθόντος και εάν το star system των παλαιότερων ετών μπορεί να λειτουργήσει στην ψηφιακή εποχή στην Ελλάδα του 2011.

Το αφιέρωμα περιλαμβάνει τέσσερις ταινίες της Αλίκης Βουγιουκλάκη:
«Η Αλίκη στο ναυτικό» Σάββατο 26/ 11, 19:00
«Η κόρη μου η σοσιαλίστρια» Σάββατο 3/ 12, 19:00
«Αχ, αυτή η γυναίκα μου» Σάββατο 10/ 12, 19:00
«Το πιο λαμπρό αστέρι» Σάββατο 17/ 12, 19:00

Την ταινία «Αλίκη στο ναυτικό» θα προλογίσει ο κριτικός κινηματογράφου Αλέξης Ν. Δερμεντζόγλου, που θα επιχειρηματολογήσει και θα υποστηρίξει τα της διαχρονικότητας του μύθου της Αλίκης. Καλεσμένος του είναι ο σκηνοθέτης Γιώργος Ψαρρέλης, που θα σχολιάσει τις ταινίες, ενώ θα προβάλλονται αποσπάσματα από τα φιλμ.

Το δεύτερο αφιέρωμα «Το αμερικανικό σινεμά σχολιάζει το αμερικανικό όνειρο» στο πλαίσιο της «Χρυσής Οθόνης» είναι τρίπτυχο και περιλαμβάνει τρεις διακεκριμένους σκηνοθέτες και ηθοποιούς.

Οι ταινίες του αφιερώματος, οι οποίες ψυχαγωγούν και αναιρούν θεσμικά κατεστημένα, είναι οι εξής:
– Σάββατο 26/11, στις 23:00 «Η 25η ώρα» του Σπάικ Λι με τον Έντουαρντ Νόρτον. Η κορυφαία ταινία του διάσημου Αφροαμερικανού δημιουργού, ένα συμβολικό σχόλιο για την αποβολή από τον παράδεισο.

– Σάββατο 3/12, στις 23:00 «Quiz show» με τον Ρόμπερτ Ρέντφορντ, με τους Ρέιφ Φάινς, Τζον Τορτούρο. Το φιλμ στηρίζεται σε πραγματικά γεγονότα που συντάραξαν την αμερικανική τηλεόραση με μια απάτη σε τηλεπαιγνίδι.

– Σάββατο 10/12, στις 23:00 «Ζητείται εγκέφαλος για ληστεία» του Γούντι Άλεν με τον ίδιο στον πρωταγωνιστικό ρόλο.

Με αυτό το υπέροχο φιλμ η το ελληνικό κινηματογραφόφιλο κοινό αγάπησε τον Άλεν. Είναι μια κατάπικρη, γρήγορη κωμωδία για το τέλος του «ονείρου».