Τη Δευτέρα 28 Σεπτεμβρίου 2015, στις 22:15, ο Πάνος Χαρίτος ανοίγει το φάκελο του προσφυγικού-μεταναστευτικού ζητήματος.  Καλεσμένοι στο στούντιο της ΕΡΤ1 ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας, ο επικεφαλής του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας Γιώργος Κοσμόπουλος, καθώς και η επικεφαλής του Κλάδου Αλλοδαπών της ΕΛ.ΑΣ. Ζαχαρούλα Τσιριγώτη.

Η συζήτηση θα διεξαχθεί υπό το πρίσμα της Συμφωνίας της Ευρωπαïκής Συνόδου Κορυφής για το προσφυγικό, καθώς και το πώς αυτή θα διαφοροποιήσει τα δεδομένα για την Ελλάδα και τις άλλες ευρωπαïκές χώρες. Μεταξύ των θεμάτων που θα συζητηθούν, είναι η οικονομική ενίσχυση για την αντιμετώπιση του φαινομένου, καθώς και η συμμετοχή των εταίρων στη φύλαξη των συνόρων.

Σε ζωντανή σύνδεση με τη Μυτιλήνη, ο φωτογράφος Γιώργος Μουτάφης προσεγγίζει μέσα από προσωπικά βιώματα αλλά και τις φωτογραφίες του το  προσφυγικό ζήτημα, ενώ η Σόνια Φίλη καταγράφει με την κάμερα της ΕΡΤ τις ιστορίες των προσφύγων από τη Συρία και το Αφγανιστάν, οι οποίοι μιλούν γι’ αυτά που άφησαν πίσω, το μέλλον που οραματίζονται, καθώς και την πιθανότητα επιστροφής στις πατρίδες τους.

Αυτή τη Δευτέρα, ο Πάνος Χαρίτος κάνει FOCUS στο προσφυγικό ζήτημα.