Οι δύο επόμενες εβδομάδες είναι καθοριστικές για την πορεία της πανδημίας του κορονοϊού στη χώρα, καθώς όσοι επιστρέφουν από διακοπές υπάρχει κίνδυνος να μεταφέρουν τον ιό και στην ηπειρωτική χώρα, όπως ανέφερε η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου στην ενημέρωση για τον κορονοϊό.

«Συστήνεται όσοι επιστρέφουν να κάνουν αυτοδιαγνωστικό τεστ και να είναι προσεκτικοί στις συναναστροφές τους, στην εργασία και στο σπίτι, αλλά και να αποφεύγουν άτομα μεγαλύτερης ηλικίας ή άτομα με υποκείμενα νοσήματα» είπε χαρακτηριστικά.

Ο δείκτης θετικότητας κυμαίνεται στο 3,5%, ενώ ιδιαίτερα υψηλός δείκτης θετικότητας σε νησιά και άλλες τουριστικές περιοχές.

Όπως είπε η κα. Παπαευαγγέλου ο αριθμός των νοσηλειών αυξήθηκε κατά 25% τις δύο τελευταίες εβδομάδες, ενώ εκτιμήσεις δείχνουν αύξηση μέσου όρου νοσηλειών, διασωληνώσεων και θανάτων την επόμενη εβδομάδα.

Ένα στοιχείο που φαίνεται ότι προβληματίζει τους επιστήμονες είναι ότι ανέβηκε ξανά η διάμεση ηλικία που αφορά στον αριθμό των κρουσμάτων. Ενώ ηλικία αυτή ήταν κάτω από τα 25 έτη στις αρχές του καλοκαιριού έχει φτάσει και ξεπεράσει σε ορισμένες περιπτώσεις τα 30 έτη, δείγμα ότι πλέον υπάρχουν κρούσματα κορονοϊού και σε μεγαλύτερες ηλικίες.

«Μόνο τον Αύγουστο καταγράφηκαν πάνω από 6.000 κρούσματα σε άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών, γεγονός που οδηγεί σε αύξηση των νοσηλειών αλλά και σε αύξηση των διασωληνώσεων στις ΜΕΘ».

Εκτιμάται ότι ο αριθμός όλων όσοι νοσηλεύονται σήμερα στην Ελλάδα με Covid-19 είναι 2.500 άτομα. Ενδιαφέρον παρουσιάζει επίσης το στοιχείο ότι περίπου οι μισοί, δηλαδή ποσοστό 45% των νοσηλευόμενων έχουν ηλικία άνω των 65 ετών.

Η πλειοψηφία των ασθενών, των νοσηλευόμενων και των θανάτων αφορά κυρίως σε ανεμβολίαστους, ανέφερε η καθηγήτρια.

Ανησυχητικό είναι ότι η εμβολιαστική κάλυψη άνω των 65 δεν βελτιώνεται. «Καλώ να ξανασκεφτούν αυτούς που δεν έχουν εμβολιαστεί να κάνουν το εμβόλιο, καθώς με την επικράτηση της μετάλλαξης Delta, οι ανεμβολιαστοι θα νοσήσουν» ανέφερε η καθηγήτρια.

Απευθύνθηκε στους γονείς των εφήβων ζητώντας να εμβολιάσουν τα παιδιά τους, τονίζοντας ότι το εμβόλιο είναι ασφαλές και θα μειώσει κίνδυνο διασποράς στα σχολεία.

Από την πλευρά του ο Επίκουρος Καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Γκίκας Μαγιορκίνης, ανέφερε ότι οι νέοι χωρίς να το θέλουν αποτελούν το επίκεντρο της μετάδοσης του ιού, καθώς ένας νέος μεταδίδει σε πάνω από 2-3 φορές περισσότερα άτομα από άλλες ηλικιακές κατηγορίες. «Οι νέοι πρέπει να κλείσουν ραντεβού για εμβολιασμό» τόνισε ο καθηγητής.

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.