Σε επιφυλακή βρίσκονται οι υγειονομικές αρχές για την πρόσφατη παραλλαγή του κορονοϊού που ονομάζεται επιστημονικά EG.5.1 ή αλλιώς Eris και προέρχεται από την Όμικρον, από την οποία υπάρχουν πολλές μεταλλάξεις.

Ο Independent αναφέρει ότι για πρώτη φορά εντοπίστηκε στη Βρετανία και πως πλέον είναι η δεύτερη πιο διαδεδομένη παραλλαγή στο Ηνωμένο Βασίλειο, μετά την Arcturus, και αντιστοιχεί σχεδόν στα μισά κρούσματα σε ποσοστό 39,4%, σύμφωνα με την UKHSA.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) πρόσθεσε την «EG.5.1» στη λίστα με τις παραλλαγές υπό παρακολούθηση, με τα τελευταία στοιχεία να δείχνουν ότι η «Eris» είναι υπεύθυνη για το 14,6 των περιστατικών στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Ακολουθούν τα 5 συμπτώματα που εμφανίζει:

  • Καταρροή
  • Πονοκέφαλος
  • Κόπωση (ήπια ή σοβαρή)
  • Φτάρνισμα
  • Πονόλαιμος

Οι ειδικοί λένε ότι παρακολουθούν «στενά» την κατάσταση, καθώς τα ποσοστά των κρουσμάτων COVID συνεχίζουν να αυξάνονται. «Έχουμε επίσης παρατηρήσει μια μικρή αύξηση στα ποσοστά εισαγωγής στο νοσοκομείο στις περισσότερες ηλικιακές ομάδες, ιδίως μεταξύ των ηλικιωμένων», δήλωσε η Δρ Mary Ramsay, επικεφαλής εμβολιασμού στον Οργανισμό Υγειονομικής Ασφάλειας του Ηνωμένου Βασιλείου.

«Τα συνολικά επίπεδα εισαγωγών εξακολουθούν να παραμένουν εξαιρετικά χαμηλά και δεν παρατηρούμε επί του παρόντος παρόμοια αύξηση στις εισαγωγές σε ΜΕΘ. Θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε στενά τα ποσοστά αυτά».