Έχουν υπάρξει 131 επιβεβαιωμένα κρούσματα ευλογιάς των πιθήκων και 106 ακόμα ύποπτες περιπτώσεις από τότε που αναφέρθηκε το πρώτο κρούσμα στις 7 Μαΐου έξω από χώρες στις οποίες είναι ενδημική, ανακοίνωσε σήμερα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ).

Ενώ το ξέσπασμα είναι ασυνήθιστο, παραμένει «περιορίσιμο», ανακοίνωσε ο ΠΟΥ, που, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, συγκαλεί περαιτέρω συνεδριάσεις προκειμένου να δοθεί στήριξη στα κράτη-μέλη με περισσότερες συμβουλές για το πώς να αντιμετωπίσουν την έξαρση.

«Σας ενθαρρύνουμε όλους να αυξήσετε την επαγρύπνηση για την ευλογιά των πιθήκων για να δούμε πού βρίσκονται τα επίπεδα μετάδοσης και να καταλάβουμε πού πηγαίνει» δήλωσε η Σίλβι Μπράιαντ, διευθύντρια του τμήματος του ΠΟΥ για την παγκόσμια ετοιμότητα για μολυσματικούς κινδύνους.

Η ίδια δήλωσε ότι δεν είναι σαφές εάν τα κρούσματα είναι η «κορυφή του παγόβουνου» ή εάν η κορύφωση της μετάδοσης έχει ήδη ξεπεραστεί.

Μιλώντας στην Παγκόσμια Συνέλευση Υγείας στη Γενεύη, η Μπράιαντ επανέλαβε την άποψη του ΠΟΥ ότι είναι απίθανο ο ιός να έχει μεταλλαχθεί αλλά δήλωσε πως η μετάδοση μπορεί να αποτελεί αποτέλεσμα μιας αλλαγής στην ανθρώπινη συμπεριφορά, ιδιαίτερα καθώς οι άνθρωποι αρχίζουν και πάλι να κοινωνικοποιούνται μετά την άρση των περιορισμών της COVID-19 σε όλο τον κόσμο.

Ενώ η Μπράιαντ δήλωσε ότι το ξέσπασμα είναι ασυνήθιστο, τόνισε ότι παραμένει «περιορίσιμο». Υπάρχουν επίσης διαθέσιμα εμβόλια και θεραπείες για την ευλογία των πιθήκων, πρόσθεσε η ίδια, ζητώντας κατάλληλα μέτρα περιορισμού, περισσότερες έρευνες και παγκόσμια συνεργασία.

Πρώτο κρούσμα της ευλογιάς των πιθήκων στη Σλοβενία

Η Σλοβενία ανακοίνωσε σήμερα το πρώτο κρούσμα της ευλογιάς των πιθήκων σε ταξιδιώτη που είχε επιστρέψει από τα Κανάρια Νησιά στην Ισπανία, μετέδωσε το σλοβενικό τηλεοπτικό κανάλι N1.

Ο άνδρας, σύμφωνα με τις πληροφορίες, δεν νοσηλεύεται επειδή έχει μολυνθεί από μια ήπια εκδοχή αυτής της λοιμώδους ιογενούς νόσου.