Η Ρωσία παραδέχθηκε ότι «δεν κατάλαβε καλά» τα αιτήματα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και απέτυχε να παράσχει τα στοιχεία που είναι απαραίτητα για την αξιολόγηση και, ενδεχομένως, πιστοποίηση των εμβολίων της κατά του κορονοϊού, έναν χρόνο μετά την κυκλοφορία του Sputnik V.

«Δεν έχουμε ακόμη χορηγήσει τις πληροφορίες που έπρεπε να παραδώσουμε, διότι είχαμε διαφορετική αντίληψη των πληροφοριών» που θα έπρεπε στην πραγματικότητα να διαβιβάσουμε και «του τρόπου με τον οποίο θα έπρεπε να τις χορηγήσουμε», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ. «Έχουμε διαφορετικά στάνταρντ», εξήγησε διευκρινίζοντας ότι η Ρωσία «προσαρμόζεται σταδιακά στα αιτήματα αυτά» και ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος ψόγου προς τις ρωσικές αρχές.

Η ανάπτυξη του εμβολίου Sputnik V ανακοινώθηκε πανηγυρικά από τον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν το καλοκαίρι του 2020 και βγήκε στην κυκλοφορία λίγους μήνες αργότερα. Το εμβόλιο χρησιμοποιείται από δεκάδες χώρες στον κόσμο και η αποτελεσματικότητά του πιστοποιήθηκε από την επιθεώρηση The Lancet, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ. Όμως, προς το παρόν, δεν έχει τύχει της έγκρισης ούτε του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, ούτε των υγειονομικών αρχών της Ε.Ε, διότι η Ρωσία βρίσκεται σε αδυναμία να παράσχει τα αναγκαία στοιχεία που θα αποδείκνυαν ότι είναι ασφαλές και αποτελεσματικό.

«Οι ίδιοι οι πολίτες μας δεν εμπιστεύονται το εμβόλιο αυτό, διότι δεν μπορεί να το εγκρίνει ο ΠΟΥ»

Αλλά, η Ρωσία δεν έχει επίσης κατορθώσει να πείσει τον ίδιο τον πληθυσμό της να εμβολιασθεί με το Sputnik V, καθώς επικρατεί ευρεία καχυποψία απέναντι στις ρωσικές αρχές. «Οι υπόλοιποι παραγωγοί εμβολίων κατάφεραν να αντιληφθούν τι ζητούσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας για να λάβουν πιστοποίηση. Και μόνο “οι δικοί μας” δεν το καταλαβαίνουν», έγραψε ειρωνικά σήμερα το Ίδρυμα Κατά της Διαφθοράς (FBK) του φυλακισμένου αντικαθεστωτικού Αλεξέι Ναβάλνι στο Twitter. «Και το αποτέλεσμα είναι ότι οι ίδιοι οι πολίτες μας δεν εμπιστεύονται το εμβόλιο αυτό, διότι δεν μπορεί να το εγκρίνει ο ΠΟΥ», σχολίασε το FBK.

Κανένα ξένο εμβόλιο κατά της Covid δεν έχει λάβει έγκριση στη Ρωσία.

Σύμφωνα με την καταμέτρηση της ιστοσελίδας Gogov, το 42,2% του ρωσικού πληθυσμού είναι εμβολιασμένο κατά της νόσου. Η Ρωσία έχει, επισήμως, καταγράψει 10 εκατομμύρια κρούσματα και 291.749 θανάτους. Ομως, σύμφωνα με τη ρωσική στατιστική υπηρεσία Rosstat, ο συνολικός αριθμός των θανάτων που συνδέονται με τον ιό στη Ρωσία ανερχόταν σε 520.000 στα τέλη του Οκτωβρίου.