Ανακοινώσεις για τα αποτελέσματα δοκιμής σε κοκτέιλ αντισωμάτων έκανε σήμερα, Δευτέρα (11/10) η AstraZeneca.

Ειδικότερα, όπως ανακοίνωσε η εταιρεία, το πρώτο ενέσιμα χορηγούμενο σκεύασμα προστασίας κατά του κορονοϊού, πέρα από τα εμβόλια, ανταποκρίθηκε στους κύριους στόχους του σε δοκιμή προχωρημένης φάσης, καθώς βοήθησε να μειωθούν οι πιθανότητες εκδήλωσης σοβαρής Covid-19 ή θανάτου σε μη νοσηλευόμενους ασθενείς, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Το φάρμακο, με την ονομασία AZD7442, μείωσε τον κίνδυνο ανάπτυξης σοβαρής Covid-19 ή θανάτου κατά 50% σε ασθενείς που ήταν συμπτωματικοι για επτά ημέρες ή λιγότερο, ανταποκρινόμενο στο στόχο της δοκιμής.

«Μια πρόωρη επέμβαση με το αντίσωμά μας μπορεί να μειώσει σημαντικά την εξέλιξη σε σοβαρή νόσο και η προστασία συνεχίζεται για περισσότερο από έξι μήνες», δήλωσε ο Μενέ Πάγκαλος, εκτελεστικός αντιπρόεδρος της AstraZeneca.

Η εταιρεία θα συζητήσει τα δεδομένα με τις υγειονομικές αρχές, πρόσθεσε χωρίς να επεκταθεί.

Η AstraZeneca αναπτύσσει επίσης το κοκτέιλ αντισωμάτων ως θεραπεία για την προστασία ανθρώπων που δεν έχουν αρκετά ισχυρή ανοσολογική απόκριση στα εμβόλια κατά της Covid-19. Την περασμένη εβδομάδα ζήτησε έκτακτη έγκριση από τις αμερικανικές ρυθμιστικές αρχές για τη χρήση του ως φαρμάκου για την πρόληψη της νόσου.

Κορονοϊός – AstraZeneca: Τι ανακοίνωσε πρόσφατα για μια νέα θεραπεία

Υπενθυμίζεται ότι όπως είχε ανακοινώσει η αγγλοσουηδική εταιρεία στις αρχές Οκτωβρίου, δοκιμή έδειξε ότι το εν λόγω φάρμακο μείωσε τον κίνδυνο εμφάνισης συμπτωμάτων COVID-19 σε άτομα κατά 77%.

Η έγκριση από τις ΗΠΑ για τη θεραπεία AZD7442 θα μπορούσε να είναι μια σημαντική νίκη για την AstraZeneca, της οποίας το ευρέως χρησιμοποιούμενο εμβόλιο COVID-19 δεν έχει ακόμη εγκριθεί από τις αμερικανικές αρχές.