Τη σύσταση και οι δύο δόσεις του εμβολίου για τον κορονοϊό να γίνουν με το ίδιο σκεύασμα υπογράμμισε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου αναφερόμενη στο εμβόλιο της AstraZeneca, στη σημερινή (22/6) ενημέρωση για την εμβολιαστική κάλυψη.

«Στις 20 από τις 28 χώρες της ΕΕ γίνεται σύσταση χορήγησης δεύτερης δόσης με ίδιο εμβόλιο καθώς ο οποιοσδήποτε κίνδυνος με τη δεύτερη δόση είναι ελαχιστότατος» ανέφερε, προσθέτοντας ότι
η χορήγηση δύο διαφορετικών τύπων εμβολίων είναι υπό μελέτη από τους διεθνείς οργανισμούς.

Καμία δεύτερη δόση δεν πρέπει να χαθεί ή να καθυστερήσει, τόνισε χαρακτηριστικά, λέγοντας ότι το εμβολιαστικό πρόγραμμα δεν κάνει διακοπές.

Η κ. Θεοδωρίδου έκανε λόγο για αποκλιμάκωση του τρίτου κύματος κορονοϊού αλλά και για ανησυχία για τη μετάδοση της παραλλαγής Δέλτα, όπως και στο ενδεχόμενο της ύπαρξης τέταρτου κύματος, το οποίο εκτίμησε ότι αυτό αν έρθει στη χώρα μας θα είναι ηπιότερο ως προς τις νοσηλείες και τους θανάτους και θα αφορά μόνο ανεμβολίαστους.

Η κ. Θεοδωρίδου υπογράμμισε πως ο εμβολιασμός με δύο δόσεις είναι η σημαντικότερη ασπίδα προστασίας, ενώ στοιχεία από τη Βρετανία δείχνουν ότι η προστασία από ινδικό στέλεχος μετά τη δεύτερη δόση με εμβόλιο της Pfizer ανήλθε στο 86% ενώ με το AstraZeneca στο 66%.