Μια έρευνα που βασίζεται στην ανάλυση των δοντιών του σύγχρονου ανθρώπου και των προγόνων του και πραγματοποιείται με την βοήθεια πολύ ισχυρών ακτινών Χ, αποκάλυψε ότι ο σύγχρονος άνθρωπος ενηλικιώνεται πολύ πιο αργά σε σχέση με τους προγόνους του.

Η ανακάλυψη αυτή υποδηλώνει το γεγονός πως οι άνθρωποι αναπτύσσονται πιο αργά και έχουν παρατεταμένη παιδική ηλικία, φαινόμενο μοναδικό και πρόσφατο για το είδος μας στη διαδικασία της εξέλιξης. Σύμφωνα με τους επιστήμονες μέσα από αυτή την ιδιαιτερότητα οι πρώτοι άνθρωποι είχαν ένα πλεονέκτημα στην εξέλιξη της σχέσης τους με τον άνθρωπο άνθρωπο του Νεάντερταλ ο οποίος εξαφανίστηκε πριν από περίπου 30.000 χρόνια, για λόγους που ακόμη και σήμερα παραμένουν άγνωστοι.

Η Τάνια Σμιθ, καθηγήτρια βιολογίας της ανθρώπινης εξέλιξης στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ και μία από τους συγγραφείς της συγκεκριμένης μελέτης, υποστήριξε πως «τα δόντια είναι εξαιρετικοί μάρτυρες της εξέλιξης καθώς καταγράφουν την κάθε ημέρα της ανάπτυξης, κάπως σαν τους κύκλους στους κορμούς των δέντρων που μαρτυρούν την ετήσια ανάπτυξή τους», ανέφερε και προσέθεσε: «Οι πρώτοι τραπεζίτες μας περιέχουν ακόμη και κάτι σαν ένα μικροσκοπικό πιστοποιητικό γέννησης που επιτρέπει στους επιστήμονες να υπολογίζουν με μεγάλη ακρίβεια πόσων ετών ήταν το παιδί όταν πέθανε».

Η Σμιθ και οι συνάδελφοί της από το γερμανικό Ινστιτούτο Ανθρωπολογίας και Εξέλιξης Μαξ Πλανκ έδειξαν ότι οι άνθρωποι του Νεάντερταλ έβγαζαν πιο νωρίς δόντια σε σχέση με τους πρώτους σύγχρονους ανθρώπους.