Είναι πλέον σταθερά στη δυτική διατροφή γνωρίζοντας τρομακτική εξάπλωση κατά τις τελευταίες δεκαετίες.

Για το σογιέλαιο ο λόγος, που υπήρχαν ως τώρα μελέτες που το συσχέτιζαν με την εμφάνιση μεταβολικών διαταραχών όπως ο διαβήτης και η παχυσαρκία, αν και μια νέα μελέτη κάνει τα πράγματα ακόμα πιο σκούρα.

Οι ερευνητές αποφάσισαν να ελέγξουν αυτό που έβρισκαν διαρκώς παλιότερες μελέτες, πως ο ένοχος είναι το λινελαϊκό οξύ, το πολυακόρεστο λιπαρό που συναντάμε σε σπορέλαια τύπου σογιέλαιου.

Ποντίκια που τρέφονταν με σογιέλαιο βρέθηκε πως ήταν πολύ πιθανότερο να εμφανίσουν μεταβολικές διαταραχές. Για να κατανοήσουν τις αρνητικές επιπτώσεις του στην υγεία, οι επιστήμονες έλεγξαν τον αντίκτυπό του στη γονιδιακή έκφραση στον ιππόκαμπο, την εγκεφαλική περιοχή που ελέγχει, μεταξύ άλλων, τον μεταβολισμό.

Σε ποντίκια έγινε ξανά η μελέτη, όπως γράφουν στο άρθρο τους στο περιοδικό «Endocrinology», και βρήκαν πως το σογιέλαιο τροποποιεί τη γονιδιακή έκφραση σε τουλάχιστον 100 διαφορετικά γονίδια του ιππόκαμπου, επηρεάζοντας πράγματι τον μεταβολισμό, τις νευρολογικές ασθένειες και τις φλεγμονές.

Μεταξύ των τροποποιημένων γονιδίων περιλαμβάνονταν και κάποια που σχετίζονται με την κατάθλιψη, τη σχιζοφρένεια και το Αλτσχάιμερ.

Οι ερευνητές μάς λένε πως χρειάζεται περαιτέρω μελέτη για να καθοριστεί ποια ακριβώς συστατικά ευθύνονται για τις γενετικές αυτές αλλαγές.

Η επικεφαλής της μελέτης, καθηγήτρια Poonamjot Deol είπε ωστόσο σε δήλωσή της: «Αν υπάρχει ένα μήνυμα που θέλω να πάρει ο κόσμος είναι αυτό: μειώστε την κατανάλωση σογιέλαιου»…