Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών: Κανένα φάρμακο χωρίς ιατρική συνταγή

«Η Ελλάδα κατέχει τη θλιβερή πρωτιά στην Ευρώπη στην κατανάλωση αντιβιοτικών»


ΥΓΕΙΑ
11:57
19/11/2018
Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών: Κανένα φάρμακο χωρίς ιατρική συνταγή
4
loading

Τη διασφάλιση ότι κανένα φάρμακο δεν θα χορηγείται χωρίς συνταγή γιατρού και τη λήψη μέτρων για την υπερκατανάλωση αντιβιοτικών που έχει καταστροφικές συνέπειες για τη δημόσια υγεία, ζητά από το υπουργείο Υγείας ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών, με αφορμή τη χθεσινή Ευρωπαϊκή Ημέρα Ενημέρωσης και Ευαισθητοποίησης, για την ορθή χρήση των αντιβιοτικών.

«Η Ελλάδα κατέχει τη θλιβερή πρωτιά στην Ευρώπη στην κατανάλωση αντιβιοτικών, που έχει οδηγήσει σε ένα από τα υψηλότερα ποσοστά μικροβίων ανθεκτικών στα αντιβιοτικά, σε παγκόσμιο επίπεδο» αναφέρει, επισημαίνοντας ότι «ο ΙΣΑ έχει κάνει από το 2011, επανειλημμένες εκκλήσεις στην εκάστοτε πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας ,να λάβει τα αναγκαία μέτρα, για τον περιορισμό της αλόγιστης χρήσης των αντιβιοτικών που συσχετίζονται με την εμφάνιση ανθεκτικών μικροβίων, διασφαλίζοντας ότι κανένα φάρμακο δεν θα δίνεται χωρίς ιατρική συνταγή, χωρίς ωστόσο να εισακουστεί. Μάλιστα έχει κάνει για το σοβαρό αυτό θέμα και αναφορά στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών».

Σημειώνει ότι η κατάχρηση των αντιβιοτικών εντείνεται τους χειμερινούς μήνες που έχουν έξαρση οι ιώσεις και οι μελέτες έχουν δείξει ότι οι κυριότερες αιτίες, για τις οποίες οι Έλληνες καταναλώνουν αντιβιοτικά είναι το συνάχι, ο βήχας και ο πονόλαιμος που προκαλούνται από ιώσεις, στις οποίες δεν είναι δραστικά τα αντιβιοτικά, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Την ανάγκη συντονισμένης εκστρατείας ενημέρωσης του κοινού, για τους κινδύνους που εγκυμονεί η κατάχρηση αντιβιοτικών, επισημαίνει ο πρόεδρος του ΙΣΑ, Γιώργος Πατούλης, και ζητά ένα «αυστηρό νομοθετικό πλαίσιο, όπως γίνεται στις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης που θα αποτρέπει αυτά τα φαινόμενα».

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

4
σχόλια
 1. avatar Hector1955

  Εδώ περιμένουμε να βάλουνε τα DEPON στα Super Market, σιγά θέλετε και λεφτά για να μας τα γράφετε;

 2. avatar Φροιξος

  αφηστε τα αυτα! οι ιδιοι οι γιατροι μας φουσκωνουν τσαντες φαρμακα!!!

 3. avatar Καζανοκέφαλος

  Σιγά μην αφήσουν τα 11.500 φαρμακεία να περάσει το μέτρο. Οι εκάστοτε κυβερνώντες ξέρουν καλά ότι τα γερόντια που μπαινοβγαινουν στα φαρμακεία είναι εύκολα στην διάθεση του φαρμακοποιού για πολιτική κατεύθυνση σε περίοδο εκλογών. Έτσι θα ρουφήξουν το αυγό τους για μια ακόμα φορά, όσο για τον ΙΣΑ και αυτός συντεχνιακά το βλέπει, να πληρωθεί και καμιά επίσκεψη, σιγά μην ευαισθητοποιηθηκε λόγω αντοχής των μικροβίων στα αντιβιοτικά... Όλοι για τα φράγκα

 4. avatar τριαλαρο

  πολλοί φαρμακοποιοί το κάνουν ήδη άτυπα εδώ και χρόνια. Αρχικά δε δίνουν αντιβιώσεις για παιδιά αν δεν έχουν συνταγή γιατρού, ακόμα και αν στήσουν καυγά με τους ενήλικες συνοδούς. Και όμως έχει συμβεί σε εφημερία και τους πέταξε έξω η φαρμακοποιός, λέγοντας τους πηγαίνετε αλλού που θα σας το δώσουν ούτε το όνομα μου ούτε το όνομα του φαρμακείου θέλω να συνδεθεί με κάτι τέτοιο. Οι ενήλικες που ήταν με το παιδί έβριζαν.
  Σε ενήλικες και δη σε παπούδια είναι πιο δύσκολο να αρνηθούν, εφόσον αρχίζουν τα εγώ ξέρω τον εαυτό μου και το σώμα μου και τέτοια, πάλι με καυγά αλλά εκεί δε μπορείς να αρνηθείς γιατί δεν υπάρχει το νομοθετικό πλαίσιο για να το κάνεις.

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει