Ανταποκρινόμενη στην παγκόσμια έκκληση για την συγκέντρωση πόρων για την καταπολέμηση της εξάπλωσης του ιού Ζίκα, η φαρμακευτική εταιρεία RB, γνωστή στην Ελλάδα για τα προϊόντα Nurofen, Strepsils, Gaviscon, Dettol, Durex κ.α ανακοίνωσε ότι θα χορηγήσει πακέτο αρωγής 1 εκατομμυρίου δολαρίων σε αρχές υγείας και διεθνείς μη κυβερνητικούς φορείς που μάχονται για την αντιμετώπισή του. Το πακέτο αρωγής περιλαμβάνει μετρητά και δωρεές προϊόντων όπως 1.000.000 προφυλακτικά γιατί ο ιός είναι σεξουαλικά μεταδιδόμενος.

Η εταιρεία έχει δεσμευτεί να συμβάλει σημαντικά στην καταπολέμηση της εξάπλωσης του ιού Ζίκα και στην προστασία των κοινοτήτων και των οικογενειών, ιδίως στις μητέρες και στα μωρά. Ως παγκόσμιος ηγέτης στον τομέα της υγείας και της υγιεινής των καταναλωτών, η RB παρείχε υποστήριξη και τα προηγούμενα έτη στις κοινότητες κατά τη διάρκεια κρουσμάτων, όπως ο ιός H5N1, της γρίπης των πτηνών, ο SARS και πιο πρόσφατα ο ιός Έμπολα.

Παρά το γεγονός ότι δεν υπάρχουν ακόμη πειστικές αποδείξεις για την σύνδεση μικροκεφαλίας και Συνδρόμου Guillain-Barré με τον ιό Ζίκα, υπάρχει αρκετός προβληματισμός ώστε να απαιτείται άμεση δράση. Απλά μέτρα όπως προφύλαξη από τα τσιμπήματα των κουνουπιών, η πρόληψη της εξάπλωσης της νόσου και η χρήση των προφυλακτικών παίζουν καθοριστικό ρόλο στην προστασία των ανθρώπων από την εκτεταμένη και γρήγορη εξάπλωση του ιού Ζίκα.

Μέσω αυτού του πακέτου αρωγής για τον ιό Ζίκα, η RB έχει ως στόχο να παρέχει τους πόρους εκείνους, οι οποίοι θα χρησιμοποιηθούν κατά προτεραιότητα σε τομείς που χρειάζονται άμεσες παρεμβάσεις και αντιμετώπιση καθώς και για την ευαισθητοποίηση και ενημέρωση των καταναλωτών ώστε να υπάρξει μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα στην προστασία του κοινού.

Μέσα από το εύρος των προϊόντων της, τη γεωγραφική κάλυψη και την μακρόχρονη εμπειρία σε εκστρατείες ευαισθητοποίησης για την υγεία των καταναλωτών, η RB έχει τη δυνατότητα εκτός από το πακέτο αρωγής για τον ιό Ζίκα, να προσφέρει τεχνογνωσία και πόρους και σε πολλές άλλες ανάγκες που σχετίζονται με ζωτικούς τομείς για την υγεία του ανθρώπου και που ακόμα δεν υπάρχουν λύσεις όπως π.χ ο ποιοτικός έλεγχος των παρασίτων και η προστασία κατά της σεξουαλικής μετάδοσης του ιού και η πρόληψη ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης. Η RB έχει ήδη ξεκινήσει τον διάλογο με μη κυβερνητικές οργανώσεις (ΜΚΟ), τόσο σε παγκόσμιο όσο και σε τοπικό επίπεδο, για να βρεθεί ο όσον το δυνατόν καλύτερος τρόπος να προσφέρει όποια βοήθεια της ζητηθεί. Σχετικές ανακοινώσεις θα γίνονται μόλις οριστικοποιούνται οι συνεργασίες και οι καμπάνιες ενημέρωσης.

Η εταιρεία αναγνωρίζει ότι η πρωτοβουλία αυτή από μόνη της δεν είναι αρκετή για να νικηθεί ο ιός Ζίκα. Ως εκ τούτου, ελπίζει ότι με την ανακοίνωσή της αυτή θα εμπνεύσει μια ευρύτερη μερίδα της επιχειρηματικής κοινότητας σε μια κοινή επίδειξη αλληλεγγύης και πόρων για την καταπολέμηση του ιού.

Ο Chief Executive της RB, κ. Rakesh Kapoor δήλωσε: «Με τη δημιουργία του πακέτου αρωγής για τον ιό Ζίκα, η RB έχει δεσμευτεί να συμβάλει στην καταπολέμηση αυτής της ταχύτατα αναδυόμενης απειλής για τη δημόσια υγεία. Επιπλέον, θα ήθελα να ζητήσω από άλλες επιχειρήσεις να συμμετάσχουν στην κίνηση αυτή, προσφέροντας την εμπειρογνωμοσύνη και τους πόρους τους για να βοηθήσουν εκείνους που διατρέχουν κίνδυνο μόλυνσης από τον ιό Ζίκα.

Το Πακέτο Αρωγής της RB για τον ιό Ζίκα αντανακλά το όραμα μας για ένα κόσμο όπου οι άνθρωποι θα έχουν πιο υγιή ζωή και θα είναι πιο ευτυχισμένοι. Πρόληψη και προστασία είναι ο πυρήνας αυτής της υπόσχεσης και μέσα από τα προϊόντα μας έχουμε ως στόχο την ελαχιστοποίηση των επιπτώσεων από ένα ευρύ φάσμα μολυσματικών ασθενειών. Κάθε χρόνο η RB διαθέτει 1 εκατομμύριο δολάρια για την αντιμετώπιση ιών, λοιμώξεων ασθενειών και επιδημιών απειλητικών για την υγεία των ανθρώπων μέσω της οργάνωσης Save the Children».