Την έντονη αντίθεσή της στην πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που καλεί τα κράτη μέλη να επιλέξουν ή να απορρίψουν κατά τη διακριτική τους ευχέρεια την καλλιέργεια μεταλλαγμένων στην επικράτειά τους, εξέφρασε χθες η Greenpeace.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την σχετική ανακοίνωση της Greenpeace, η συγκεκριμένη πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής «ακούγεται καλή, υπάρχει όμως μία μεγάλη παγίδα: με αυτή την πρόταση απλοποιείται και επιταχύνεται η διαδικασία έγκρισης των μεταλλαγμένων καλλιεργειών σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Μερικές αλήθειες λοιπόν σχετικά με την πρόταση αυτή για να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους:

Η πρόταση δεν είναι και τόσο σπουδαία όσο θα ήθελε η Επιτροπή να πιστεύουμε! Τα κράτη μέλη που θέλησαν να απαγορεύσουν την καλλιέργεια μεταλλαγμένων σε εθνικό επίπεδο, πολύ απλά το έχουν ήδη κάνει με εθνικές απαγορεύσεις, όπως για παράδειγμα η Ελλάδα.

Η πρόταση δεν ασχολείται καθόλου με την επιμόλυνση η οποία προκαλείται από κράτη μέλη που αποφασίζουν να καλλιεργήσουν μεταλλαγμένα και είναι αναπόφευκτη.

Η πρόταση δεν αντιμετωπίζει το κατεξοχήν πρόβλημα της καλλιέργειας μεταλλαγμένων, την εκτίμηση δηλαδή των κινδύνων που ενέχει η καλλιέργειά τους. Η εκτίμηση αυτή θα έπρεπε να έχει προηγηθεί προτού δοθεί οποιαδήποτε έγκριση για καλλιέργεια ή δικαίωμα επιλογής αν θα καλλιεργηθούν τα μεταλλαγμένα ή όχι.
Η πρόταση της Επιτροπής είναι μια επικίνδυνη κίνηση που θα οδηγήσει σε περισσότερες καλλιέργειες μεταλλαγμένων στην Ευρώπη.

Αυτό που πραγματικά χρειαζόμαστε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, είναι να αναλάβει τις ευθύνες της και να καθορίσει ένα ισχυρό σύστημα ελέγχου ασφαλείας για τα μεταλλαγμένα.

Μέχρις ότου γίνει αυτό, οι εγκρίσεις μεταλλαγμένων πρέπει να σταματήσουν».