Προκαταρκτικές συζητήσεις της κυβέρνησης με το Βρετανικό μουσείο για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα πραγματοποιούνται και το επιβεβαίωσε ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης στην εφημερίδα Guardian.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρθηκαν στο δελτίο ειδήσεων του Ant1, αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που Έλληνας αξιωματούχος αναφέρει πως υπάρχουν συνομιλίες των δυο πλευρών για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα.

Στο μεσημβρινό δελτίο ειδήσεων του Ant1, ο ανταποκριτής του καναλιού στη Βρετανία, Ισαάκ Καριπίδης, αποκάλυψε το πώς μπορεί να γίνει πρακτικά εφικτή η έκθεση των αρχαιοτήτων στην πατρίδα μας. «Μιλώντας χθες το βράδυ με ανώτερο κρατικό αξιωματούχο της Βρετανίας, που ασχολείται με το θέμα, μου είπε το εξής πολύ σημαντικό: ”Με δεδομένο πως ποτέ καμία ελληνική κυβέρνηση δεν θα δεχθεί τη λύση του δανεισμού, ο μόνος τρόπος για να επιστρέψουν τα Γλυπτά του Παρθενώνα στην Ελλάδα, χωρίς να αλλάξει ο νόμος του 1963, που απαγορεύει ρητά και κατηγορηματικά στο Βρετανικό Μουσείο να αφαιρέσει αντικείμενα από τις συλλογές του, είναι το Βρετανικό Μουσείο να ανοίξει ένα είδος παραρτήματος στην Ελλάδα“. Eτσι, τα Γλυπτά του Παρθενώνα θα εξακολουθούν να ανήκουν στο Βρετανικό Μουσείο, όπως ο νόμος επιβάλλει, αλλά την ίδια στιγμή θα βρίσκονται στην Αθήνα, όπως επιθυμεί η ελληνική πλευρά»