Συνεχίζεται το θανατικό που αφορά τον κόσμο του Ελληνικού Μηχανοκίνητου Αθλητισμού. Αυτή τη φορά σειρά είχε ο πλέον εμβληματικός Βορειοελλαδίτης συνοδηγός, ο 75χρονος Ακύλας Μαυρίδης.

Ο γεννημένος στις 31 Ιουλίου 1947 Ακύλας, ξεκίνησε την αγωνιστική του καριέρα σαν συνοδηγός του Κώστα Χαμπή στο Ράλι ΔΕΘ του 1977 με ένα NSU TT (εγκατάλειψη).

Θα παραμείνει στο δεξί μπάκετ του Χαμπή για πολλά χρόνια και ενώ το NSU έχει αντικατασταθεί με Ford Escort RS 2000 τα αυτοκίνητα που σάρωναν τους ελληνικούς αγώνες ράλι την δεκαετία του ΄80, ενώ εμβόλιμα θα συνοδηγήσει στο Ράλλυ Ακρόπολις του 1981 δίπλα στον Δημήτρη Μανωλόπουλο (Toyota Corolla KE 25).

Η μοίρα ήθελε το όνομα του Ακύλα να συνδεθεί άρρηκτα με το άλλο «ιερό τέρας» του Βορειοελλαδίτικου (και όχι μόνο) μηχανοκίνητου αθλητισμού, τον – συγχωρεμένο πλέον – Γάκη Καλεμτζάκη.

Πρωτοσυναντήθηκαν στο Ράλι Κένταυρος του 1985 τερματίζοντας με την Opel Ascona 400 στην 6η θέση της κατάταξης, αλλά από την επόμενη χρονιά στέριωσε ο «γάμος» που τους ανέδειξε σαν ένα από τα καλύτερα πλήρωματα ράλι της χώρας.

Με αφετηρία την νίκη στο Ράλι Μακεδονίας του 1986 (Ascona 400), οι Γάκης και Ακύλας θα γράψουν χρυσές σελίδες ιστορίας για 7 ολόκληρα χρόνια, συγκαταλεγόμενοι στα κορυφαία πληρώματα της εποχής είτε με Ascona 400, είτε με Manta 400, είτε με το εντυπωσιακό Ford Sierra RS Cosworth με το οποίο θα ολοκληρώσουν την γεμάτη επιτυχίες αγωνιστική τους διαδρομή, κερδίζοντας το Ράλι Λειβαδιάς το 1991.

O τελευταίος αγώνας του Ακύλα Μαυρίδη

Κάπου εκεί ολοκληρώνεται ουσιαστικά η σπουδαία συνοδηγική καριέρα του Ακύλα Μαυρίδη (είχε και μια συμμετοχή στο Ακρόπολις του 1988 με το Renault 11 Turbo του Χρήστου Πανουργιά), που τυπικά θα κλείσει με 5 αγώνες το 1996 στο δεξί μπάκετ ενός Peugeot 309 GTi που οδηγεί ο Γιώργος Στόϊκος. Τελευταία εμφάνιση το Ράλι Παλάδιο στις 9 Νοεμβρίου 1996 με το πλήρωμα να τερματίζει 11ο γενικής και 3ο στην κλάση Α/7.

Η συνέχεια είναι πολύ πιο ήρεμη για τον επιβλητικό σε σωματότυπο συνοδηγό που τα τελευταία χρόνια όντας συνταξιούχος ασχολείτο με το κατάστημα που λειτουργεί στη Θεσσαλονίκη ο μονάκριβος γιός του Γιάννης, ενώ αραιά και που εμφανιζόταν σαν θεατής σε κάποιους αγώνες.

Η κηδεία του Ακύλα Μαυρίδη θα γίνει την Τετάρτη 5 Οκτωβρίου στη Θεσσαλονίκη.