Διήμερο επιμόρφωσης για τους αιρετούς περιφερειάρχες, αντιπεριφερειάρχες και δημάρχους της Θεσσαλίας και της Στερεάς Ελλάδας ξεκίνησε σήμερα το πρωί στη Λάρισα, παρουσία του υφυπουργού Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Γιώργου Ντόλιου.

Ο υφυπουργός Εσωτερικών στην τοποθέτησή του, χαρακτήρισε «μεγάλη πολιτική ευθύνη της κυβέρνησης» την προώθηση της μεταρρύθμισης, ενώ απαντώντας σε εκείνους που υποστήριζαν ότι ο «Καλλικράτης» είναι «μία επιταγή του μνημονίου» υπενθύμισε ότι ανακοινώθηκε και πέρασε πριν την υπογραφή του συμφώνου σταθερότητας και το μνημόνιο.

Απηύθηνε δε έκκληση προς τους αιρετούς για «καλοπροαίρετη», όπως είπε, συνεργασία με την κυβέρνηση, γιατί, όπως παρατήρησε, ούτε η κυβέρνηση μπορεί να τα καταφέρει μόνη της αλλά ούτε και οι αιρετοί.

Ο κ. Ντόλιος υπογράμμισε ακόμη, ότι είναι η πρώτη φορά που τόσο οι δεσμεύσεις της κυβέρνησης, όσο και των αιρετών αποτυπώνονται στον οδικό χάρτη, ο οποίος θα δώσει και τη δυνατότητα ομαλής μετάβασης στις νέες δομές από τη μία, και από την άλλη στους πολίτες να κρίνουν τους πάντες.

Πρόκειται, σχολίασε ο υφυπουργός, για μεγάλη πολιτική αλλαγή, αναγκαία για τη μεταβατική περίοδο δύο ετών η οποία θα απαιτηθεί για τη μεταφορά όλων των αρμοδιοτήτων.

Ακόμη, στο πλαίσιο της ομιλίας του, έδωσε απάντηση σε εκείνους που διαμαρτύρονται επειδή η αρμοδιότητα του ΕΣΠΑ μεταφέρεται στην αιρετή Περιφέρεια από την 1η Ιουλίου του 2011.

Όπως ανέφερε, η κυβέρνηση δε μπορούσε να ρισκάρει να ανακόψει την ταχύτητα των ρυθμών απορρόφησης των κονδυλίων σε μία εποχή μάλιστα που υπάρχει ανάγκη για επιτάχυνση. Συμπλήρωσε πάντως ότι και στο διάστημα αυτό οι αιρετοί Περιφερειάρχες θα έχουν το ρόλο τους, ενώ ανέφερε ότι επίκειται και συνάντησή τους με τον υπουργό Ανάπτυξης, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, προκειμένου να διατυπώσουν τις απόψεις τους σχετικά με την επικείμενη αναθεώρηση του ΕΣΠΑ.

Ο υφυπουργός Εσωτερικών έκανε αναφορά και στα οικονομικά των ΟΤΑ, δηλώνοντας ότι το 2011 δε θα υπάρξουν δυσάρεστες εκπλήξεις για τα οικονομικά της αυτοδιοίκησης. Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι τα οικονομικά της αυτοδιοίκησης δε θα είναι όπως το 2009, αλλά δε θα είναι και περιορισμένα όπως το 2010.

Εξάλλου, απαντώντας σε ερωτήσεις όσον αφορά τις μετατάξεις, είπε πως πρόκειται για μία διαδικασία που βρίσκεται σε εξέλιξη. Παράλληλα, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να υπάρξουν υποχρεωτικές μετατάξεις από τις προβληματικές ΔΕΚΟ προς την τοπική αυτοδιοίκηση.

Σχετικά με τους συμβασιούχους, ο κ. Ντόλιος δήλωσε ότι θα ανανεωθούν οι συμβάσεις όσων δομών εντάχθηκαν στο ΕΣΠΑ και ειδικότερα για το πρόγραμμα «βοήθεια στο σπίτι», είπε ότι η κυβέρνηση είναι εν αναμονή θετικών απαντήσεων από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την ένταξή του στο ΕΣΠΑ. Ανέφερε ότι η τοπική αυτοδιοίκηση θα έχει τη δυνατότητα να απασχολήσει συμβασιούχους αλλά μέσω του ΑΣΕΠ.

Η επιμορφωτική διημερίδα οργανώθηκε από το υπουργείο Εσωτερικών και την Κεντρική Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδος, καθώς και το Ινστιτούτο Τοπικής Αυτοδιοίκησης, με στόχο την ενημέρωση και επιμόρφωση των αιρετών Περιφερειακών και Δημοτικών Αρχών, που εξελέγησαν στις πρόσφατες αυτοδιοικητικές εκλογές, σχετικά με τα πρώτα αναγκαία βήματα για την επιτυχή μετάβαση στη νέα διοικητική διάθρωση της χώρας, στο πλαίσιο του «Καλλικράτη».