Σε σοβαρές καταγγελίες προχώρησε ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γαννάκος, αναφερόμενος σε τηλεοπτικές του δηλώσεις στην κατάσταση που επικρατεί στα νοσοκομεία. Ο ίδιος έκανε λόγο για γίνεται «επιλογή ασθενών για ΜΕΘ με ηλικιακά κριτήρια» και για «δεκάδες ασθενείς διασωληνωμένους εκτός ΜΕΘ».

Ειδικότερα, ο πρόεδρος της της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) δήλωσε στον τηλεοπτικό σταθμό Open: «Οι συνάδελφοι πραγματικά τρέχουν και δεν φτάνουν. Είναι δύο ή τρεις νοσηλευτές για κλινικές κορονοϊού 30 και 40 ασθενών. Φοράνε τις στολές υψηλής προστασίας και για οκτώ ώρες δεν τη βγάζουν για να πάνε τουαλέτα. Αυτό δεν συνέβαινε τον περασμένο χειμώνα γιατί δυστυχώς οι 7.000 συνάδελφοι που τέθηκαν σε αναστολή δεν αναπληρώθηκαν.

Σήμερα λειτουργούν 536 κλίνες ΜΕΘ για κορονοϊό και τον Μάρτιο – Απρίλιο λειτουργούσαν 973 κλίνες ΜΕΘ για κορονοϊό. Έχουμε δεκάδες ασθενείς διασωληνωμένους εκτός ΜΕΘ. Δεν υπάρχει κενή κλίνη ΜΕΘ στη Βόρεια Ελλάδα, Θεσσαλία, Στερεά Ελλάδα και στην Αθήνα είναι μόνο 17.

Το αποτέλεσμα είναι πια σε όλες τις περιοχές αυτές να υπάρχουν διασωληνωμένοι δεκάδες ασθενείς εκτός ΜΕΘ. Να γίνεται επιλογή ασθενών για ΜΕΘ με ηλικιακά κριτήρια. Και δέστε λίγο τη θνητότητα: Η θνητότητα εκτός ΜΕΘ έχει υπερβεί πια το 70%. Δηλαδή 7 στους 10 ασθενείς δεν βρίσκουν ΜΕΘ να δώσουν τη μάχη για τη ζωή με καλύτερους όρους».

«Αν έχεις έναν 80χρονο και έναν 40χρονο, ποιον θα βάλεις στη ΜΕΘ αν έχεις ένα κρεβάτι;»

Ο κ. Γιαννάκος μίλησε και στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ, όπου επανέλαβε τα περί επιλογής ασθενών στις ΜΕΘ με ηλικιακά κριτήρια. «Έχουμε διασωληνωμένους ασθενείς οι οποίοι είναι ο ένας ηλικιωμένος και ο άλλος είναι νέος σε ηλικία. Ο γιατρός επιβάλλεται να προτιμήσει να βάλει τον νέο άνθρωπο στη ΜΕΘ», εξήγησε.

«Ο μέσος όρος ηλικίας των ανθρώπων με κορονοϊό που πεθαίνουν εκτός ΜΕΘ είναι 80 ετών και στις ΜΕΘ είναι 64 ετών», συνέχισε ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ.

«Αν έχεις έναν 80χρονο και έναν 40χρονο, ποιον θα βάλεις στη ΜΕΘ αν έχεις ένα κρεβάτι;», εξήγησε για το δίλημμα που αντιμετωπιζόσουν οι γιατροί.

ΠΟΕΔΗΝ: Τρομάζει η κατάσταση στις ΜΕΘ

Την ίδια ώρα σε ενημέρωσή της η ΠΟΕΔΗΝ αναφέρει: «Διασωληνωμένοι ασθενείς εκτός ΜΕΘ. Χάνουν τη ζωή τους διασωληνωμενοι ευρισκόμενοι σε λίστα αναμονής. Χθες δύο διασωληνωμένοι γενικά περιστατικά έχασαν τη ζωή τους στο ΘΡΙΑΣΙΟ.

Γίνονται επιλογές ασθενών για ΜΕΘ με ηλικιακά κριτήρια. Η θνητότητα εκτός ΜΕΘ ξεπερνάει το 70%.

ΜΕ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΟΥ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΥΓΕΙΑΣ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΟΥΤΕ ΜΙΑ ΚΕΝΗ ΚΛΙΝΗ ΜΕΘ ΣΤΗ ΒΟΡΕΙΟ ΕΛΛΑΔΑ, ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΣΤΕΡΕΑ ΕΛΛΑΔΑ.

Στην ΑΤΤΙΚΗ υπάρχουν 18 κλίνες ΜΕΘ κενές για περιστατικά κορωνοιου.

ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ 536 κλίνες ΜΕΘ για κορωνοιο από 973 τον ΑΠΡΙΛΙΟ.

Στη Κεντρική Μακεδονία η κατάσταση εκτός ελέγχου.

Λειτουργούν 106 κλίνες ΜΕΘ γεμάτες. Στα περιφερειακά νοσοκομεία της κεντρικής Μακεδονίας λειτουργούν 34 κλίνες γεμάτες.

Διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ ΑΧΕΠΑ 2 σε κλινική, ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟ 4 στα χειρουργεία, στο ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ 7 σε μαφ, Χαλκιδική 3 σε κλινική.

ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΊΑ λειτουργούν 44 κλίνες ΜΕΘ γεμάτες.

Στην ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ λειτουργούν 23 κλίνες μία κενή στη ΚΑΒΑΛΑ.

ΣΤΗ ΔΥΤΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ 8 κλίνες ΜΕΘ γεμάτες.

Στη ΣΤΕΡΕΑ ΕΛΑΔΑ 18 γεμάτες.

ΣΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗ λειτουργούν 213 κλίνες ΜΕΘ και κενές είναι 18.

ΑΤΤΙΚΟ 4, ΘΡΙΑΣΙΟ 3, ΚΑΤ 4, ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ 6, ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟ 1.

Πολλοί διασωληνωμένοι ασθενείς δεν το επιτρέπει η σοβαρότητα της κατάστασής τους να διεκομισθούν σε μεγάλες αποστάσεις.

Λύση δεν είναι η επίταξη ιδιωτών γιατρών της πρωτοβάθμιας περίθαλψης που μπορούν να παρακολουθούν κατ οίκον τους ασθενείς και να είναι ανάχωμα στα νοσοκομεία. Εξ αιτίας της έλλειψης γιατρών πρωτοβάθμιας περίθαλψης οι ασθενείς με κορωνοιο φθάνουν στα νοσοκομεία σε μη αναστρέψιμη κατάσταση.

Λύση είναι η επίταξη ιδιωτικών κλινικών για νοσηλεία περιστατικών κορωνοιου σε απλές κλίνες και ΜΕΘ. Όχι όπως τώρα για αποκατάσταση λίγων ημερών».