Για «αφάνταστη ταλαιπωρία» των ασθενών Covid-19 στα ελληνικά νησιά όπου τα κρούσματα κορονοϊού αυξάνονται σημαντικά τις τελευταίες μέρες κάνει λόγο ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ) σε δηλώσεις του τη Δευτέρα (19/7), λόγω της κακής κατάστασης των υγειονομικών δομών στις Κυκλάδες και όχι μόνο.

«Εξαγγέλθηκε το σχέδιο “γαλάζια ελευθερία” που σύμφωνα με τις εξαγγελίες ο εμβολιασμός των μόνιμων κατοίκων των νησιών εξασφάλιζε ως covid-19 free τα νησιά. Όμως δεν ελήφθη υπόψιν ότι τα νησιά γεμίζουν από εποχικούς εργαζόμενους και τουρίστες που είναι ανεμβολίαστοι και μεταδίδουν τον ιό. Τα επισημάναμε εγκαίρως αλλά δεν εισακουστήκαμε», λέει χαρακτηριστικά ο Μιχάλης Γιαννάκος.

Επιπλέον, «ξεχάστηκαν τελείως βασικά μέτρα κατά της διασποράς του κορονοϊού όπως η ιχνηλάτιση, ειδικά στην αρχή του καλοκαιριού, η τήρηση μέτρων ατομικής προστασίας, η ενίσχυση με προσωπικό – εξοπλισμό των υγειονομικών μονάδων των νησιών», ενώ οι αρμόδιοι «δεν φρόντισαν να ορίσουν ούτε καν ξενοδοχεία καραντίνας στα νησιά λόγω, της πεποίθησης που είχαν ότι επιτευχθεί η ανοσία των νησιών», καταγγέλλει.

Όσα μεταφέρει ακολούθως ο συνδικαλιστής, είναι ενδεικτικά της κρίσιμης κατάστασης, παρότι τα περιστατικά που αναφέρονται δεν είναι «βαριά», σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ:

«Όπως μας ενημερώνουν οι συνάδελφοι σε αρκετά νησιά των Κυκλάδων τα θετικά περιστατικά παραμένουν με συμπτώματα στα σκαλιά των κέντρων υγείας αρκετές ώρες μέχρι να υπάρξει μέριμνα για τη φιλοξενία τους.

Τις τελευταίες ημέρες πολλαπλασιάστηκαν τα θετικά κρούσματα, ευτυχώς χωρίς να υπάρχουν βαριά περιστατικά που να χρειάζονται αεροδιακομιδή ή νοσηλεία. Συγκεκριμένα:

  • Μύκονος: Τα θετικά περιστατικά κορονοϊού που διαγιγνώσκονται στο κέντρο υγείας αυξήθηκαν. Την περασμένη εβδομάδα διέγνωσαν 15 κρούσματα την ημέρα. Το ξενοδοχείο καραντίνας 25 κλινών είναι γεμάτο και τα θετικά περιστατικά περιμένουν ώρες έξω από τα σκαλιά του κέντρου υγείας με συμπτώματα. Στο κέντρο είναι μόνο 7 νοσηλευτές με πολλές ακάλυπτες βάρδιες.
  • Πάρος: Κάθε ημέρα διαγιγνώσκονται 30 με 40 θετικά κρούσματα. Χθες 39. Το ξενοδοχείο καραντίνας 30 κλινών γέμισε. Ταλαιπωρούνται αφάνταστα οι ασθενείς με συμπτώματα μέχρι να βρεθεί χώρος να φιλοξενηθούν ή να τους παραλάβει ελικόπτερο για μεταφορά. Υπηρετούν μόνο 9 άτομα στη νοσηλευτική υπηρεσία.
  • Τήνος: Είναι ελεγχόμενα τα περιστατικά. Ένα με δύο την ημέρα. Ακόμη δεν υπάρχει ανάγκη για ξενοδοχείο καραντίνας. Το κέντρο υγείας δεν διαθέτει μοριακό αναλυτή.
  • Σαντορίνη: Σήμερα συρρέουν άτομα για τεστ κορονοϊού. Ξενοδοχεία καραντίνας υπάρχουν και στο νοσοκομείο νοσηλεύονται ένα με δύο περιστατικά. Στο νοσοκομείο εντοπίζονται κάθε ημέρα περί τα 10 θετικά κρούσματα.
  • Ίος: Στο κέντρο Υγείας εντοπίζονται περί τα 5 θετικά κρούσματα την ημέρα. Βρέθηκε πια ξενοδοχείο καραντίνας 60 κλινών και ομαλοποιήθηκε η κατάσταση».
TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.