Εντός του Ιουνίου θα προωθηθεί στη Βουλή το νέο ασφαλιστικό, σύμφωνα με
πληροφορίες της εφημερίδας ΤΑ ΝΕΑ. Αναμένονται τα Προεδρικά Διατάγματα
και οι υπουργικές αποφάσεις που θα καθορίζουν τις τελικές αλλαγές.  

Θα προβλέπουν χαμηλότερες εισαγωγικές αποδοχές και για τους νέους σε ηλικία, ανατροπές στον θεσμό των συμβάσεων εργασίας, στις ομαδικές απολύσεις αλλά και στις αποζημιώσεις λόγω απόλυσης. Τα μέτρα βασίζονται άλλωστε στο δεσμευτικό μνημόνιο που έχει υπογράψει η κυβέρνηση με την τρόικα.

 Σύμφωνα με πληροφορίες των ΝΕΩΝ, το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο που θα προωθηθεί στη Βουλή εντός του Ιουνίου θα προβλέπει μεταξύ άλλων:

– σταδιακή αντικατάσταση της 35ετίας και της 37ετίας με 40ετία εργασίας
– «ποινή» 6% για κάθε έτος πρόωρης εξόδου μεταξύ του 60ού και του 65ου έτους της ηλικίας εκτός αν έχουν συμπληρωθεί 40 έτη ασφάλισης. Στα 40 έτη ασφάλισης μελετάται να υπολογίζεται και πλασματικός χρόνος και συγκεκριμένα ο Στρατός, ο χρόνος λοχείας, η παράλληλη ασφάλιση, η διαδοχική ασφάλιση και οι σπουδές.
-δεν θίγονται όσοι θεμελιώνουν ασφαλιστικό δικαίωμα μέχρι 31/12/2010 εφόσον ειναι ασφαλισμένοι στο Δημόσιο και σε Ειδικά Ταμεία (ΔΕΚΟ) που έχουν ενταχθεί στο ΙΚΑ.
-βάση υπολογισμού καθίσταται το σύνολο του εργασιακού βίου με έτος βάσης το 2013 ή και νωρίτερα. Βασική σύνταξη και για τους ανασφάλιστους άνω των 65 ετών, με εισοδηματικά κριτήρια. Το ποσό της σύνταξης ορίζεται στα 360 ευρώ μηνιαίως. Στα 360 ευρώ θα προστίθεται και η ανταποδοτική σύνταξη με μέσο όρο ετήσιας αναπλήρωσης το 1,2%.

Σημειώνεται ότι στον δημόσιο τομέα το συνταξιοδοτικό δικαίωμα θεμελιώνεται με τη συμπλήρωση των απαραίτητων ετών ασφάλισης και ασκείται όταν συμπληρωθεί και το προβλεπόμενο όριο ηλικίας. Στον ιδιωτικό τομέα, ωστόσο, ο χρόνος ασφάλισης και το όριο ηλικίας πρέπει να συντρέχουν για τη θεμελίωση του δικαιώματος. Για τις μητέρες ανηλίκων πρέπει να συντρέχει και η ανηλικότητα του παιδιού