Ως θεσμικός εκπρόσωπος καλλιτεχνών στη συζήτηση που έχει ανοίξει μεταξύ εκείνων και της Πολιτείας για το πώς μπορούν να ανακουφιστούν από το πλήγμα που υπέστησαν ο χώρος του Πολιτισμού λόγω του κορονοϊού, ο Φοίβος Δεληβοριάς μίλησε στην εκπομπή του Open «Ώρα Ελλάδος 7».

Ο καλλιτέχνης, κλήθηκε να σχολιάσει τα όσα ανέφερε την περασμένη Παρασκευή στην ίδια εκπομπή ο Άδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος μεταξύ άλλων, κατηγόρησε τον Φοίβο Δεληβοριά πως «εκπροσωπεί ένα τυφλό μίσος κατά της κυβερνήσεως».

«Δεν με χωρίζει τίποτα με τον κ. Γεωργιάδη εκτός από όλο τον κόσμο. Οι καλλιτέχνες είμαστε δίπλα στον κόσμο, ζούμε τον κόσμο και περνάμε κι εμείς το ίδιο και ως καλλιτέχνες πάντα κοιτάμε την εξουσία από απέναντι. Ο κ. υπουργός μίλησε ως η εξουσία απέναντι στους καλλιτέχνες. Εγώ αυτό που θέλω να πω είναι ότι αν κοιτάξει αυτά που θέλουμε να πούμε, θα τα βρει δίκαια.

Ζητάμε, όπως όλοι οι άνθρωποι που επλήγησαν από την πανδημία, τη νόμιμη αποζημίωσή μας για αυτά που χάσαμε. Σεβαστήκαμε πρώτοι τα μέτρα για τη δημόσια υγεία και θα τα ασπαστούμε ως το τέλος. Απλώς η δουλειά μας είναι τέτοια, που θα αργήσουμε πάρα πολύ να επιστρέψουμε και, ακριβώς, επειδή πολλοί από εμάς ζουν με τα πνευματικά δικαιώματα, έχουμε επικεντρώσει – οι στιχουργοί και συνθέτες – τον αγώνα μας σε αυτά για να μπορέσουμε μέχρι τον επόμενο Απρίλιο να ζήσουμε» ανέφερε αρχικά ο κ. Δεληβοριάς.

Σε άλλο σημείο των δηλώσεων του τόνισε: «Δεν υπάρχει τυφλό μίσος απέναντι σε κανέναν. Μπορεί να έχω διαμαρτυρηθεί για πράγματα που κάνει η εκάστοτε κυβέρνηση ως πολίτης ή να έχω σατιρίσει μέσα απ’ τα τραγούδια μου, αλλά αυτό είναι άλλο. Δεν θα μιλούσα ποτέ έτσι σε καμία περίπτωση».

Επίσης, πρόσθεσε: «Πάρα πολλοί άνθρωποι έχουν τεράστιο πρόβλημα επιβίωσης, ενδεχομένως δε θα μπορούν να βγάλουν το καλοκαίρι. Ζητάμε να προβλεφθεί το θεσμικό πλαίσιο τόσο στα βοηθήματα όσο και στην ενίσχυση των οργανισμών μας. Οι στιχουργοί και οι συνθέτες είμαστε ταυτοποιημένοι μέσα από τους οργανισμούς συλλογικής διαχείρισης».

Τέλος, ο κ. Δεληβοριάς κατέληξε: «Σε όλο το πακέτο μέτρο που ανακοινώθηκε, το μόνο που ειπώθηκε και μας έκανε μεγάλη έκπληξη επειδή είχαμε πάρα πολλές συζητήσεις με το υπουργείο, ήταν ότι θα χτυπηθούν κάποια πειρατικά σάιτ. Αυτό δεν είναι αρκετό».