Τα γλυπτά του δήμου Αθηναίνων, δυστυχώς, δεν χαίρουν της προσοχής που τους αξίζει. Συχνά πέφτουν θύματα κλοπών, βανδαλισμών, ενώ πολλές φορές γίνονται καμβάς για να εκφραστεί η λαϊκή οργή.

Στην κατεύθυνση αυτή ο δήμος, σύμφωνα με δημοσίευμα του Έθνους, πρόκειται να υλοποιήσει πρόγραμμα αποκατάστασης των υπαίθριων γλυπτών έργων τέχνης, καθώς το συμβούλιο δημοσίων έργων του υπουργείου Υποδομών ενέκρινε τους τεχνικούς όρους του σχετικού διαγωνισμού.

Συνολικά 100 έργα εντάσσονται στο συγκεκριμένο πρόγραμμα προϋπολογισμού 771,2 εκατ. ευρώ. Ο διαγωνισμός αναμένεται να διεξαχθεί σε δύο μήνες και το έργο να ολοκληρωθεί στο τέλος του 2014.

Το πρόγραμμα προβλέπει την αποκατάσταση 100 γλυπτών έργων τέχνης (ανδριάντες, προτομές, ολόσωμα, στήλες, ελεύθερες συνθέσεις) που ανήκουν στην ιδιοκτησία του δήμου Αθηναίων.

Σύμφωνα με τον Αλέξανδρο Πουλούδη, τμηματάρχη στο τμήμα Παραδοσιακών Κτιρίων και Μνημείων της Διεύθυνσης Συντήρησης και Αυτεπιστασίας το κυριότερο πρόβλημα είναι τα γκράφιτι καθώς τα υλικά βαφής ποτίζουν το μάρμαρο προκαλώντας ανεπανόρθωτες ζημιές.

Ωστόσο στους αρμόδιους προκαλεί πονοκέφαλο το ζήτημα της φύλαξης των γλυπτών, μετά την αποκατάστασή τους. Όμως όπως τονίζουν είναι πρακτικά αδύνατο να διασφαλιστεί, καθώς τα γλυπτά βρίσκονται διάσπαρτα στην Αθήνα.