Οι Τέσσερις Εποχές του Βιβάλντι είναι τέσσερις, ξεχωριστές, η καθεμιά με τους ήχους της και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της.

Ο Αντόνιο Λούτσιο Βιβάλντι, γνωστός ως il Prete Rosso (ο κοκκινομάλλης παπάς), ήταν Ιταλός συνθέτης, δεξιοτέχνης βιολονίστας και ιερέας. Είναι ένας από τους σημαντικούς συνθέτες, ο δημοφιλέστερος του κλασσικού μπαρόκ, κι ένα από τα πιο γνωστά έργα του είναι οι περίφημες “Τέσσερις Εποχές”.

Πρόκειται για τέσσερα κονσέρτα όπου ο Βιβάλντι παρουσιάζει μουσικά τις 4 εποχές του χρόνου συνθέτοντας μελωδίες που παραπέμπουν σε ρυάκια, πουλιά που κελαηδούν, ήχους της Φύσης, φωνές ζώων, καταιγίδες, ήσυχες νύχτες, παγωμένα τοπία, και ζεστές χειμερινές φωτιές.

Οι δικές μας τέσσερις εποχές είναι κάτι παραπάνω από μπερδεμένες.

Η κλιματική αλλαγή είναι πια επιστημονικά δεδομένη αλλά και μια καθημερινή διαπίστωση για τον καθένα μας. Υπέροχες, ζεστές ημέρες μέσα στην καρδιά του Χειμώνα, κακοκαιρίες ακόμα και προς το τέλος της Άνοιξης, ξαφνικές νεροποντές μέσα στο Καλοκαίρι που όμως παρατείνεται αφύσικα και τα κρύα έρχονται απότομα. Οι ντουλάπες δεν αδειάζουν ποτέ εντελώς από τα χειμωνιάτικα ή τα καλοκαιρινά – ποτέ δεν ξέρεις τι θα φορέσεις αύριο…

Λένε πως ευφυία είναι η γρήγορη προσαρμογή σε νέες συνθήκες. Πρέπει λοιπόν να φερθούμε έξυπνα, να προσαρμοστούμε και ταυτόχρονα να συνεισφέρουμε όλοι στην καταπολέμηση των αιτίων της κλιματικής αλλαγής. Περίπου το 40% των αερίων ρύπων που προκαλούν την κλιματική αλλαγή οφείλονται στις μετακινήσεις κι άλλο 40% στον κλιματισμό χώρων.

Είναι πολλά όσα μπορούμε να κάνουμε αλλά το πιο σημαντικό είναι ότι πρέπει να αλλάξουμε τις συνήθειες στην καθημερινότητά μας. Λιγότερες μετακινήσεις με αυτοκίνητο, ηλεκτροκίνηση, καλύτερα μονωμένα σπίτια, φυσικός κλιματισμός.

Με έξυπνο τρόπο, μπορούμε να κάνουμε αυτό που πρέπει και να συνεχίσουμε να απολαμβάνουμε όμορφες στιγμές στη ζωή μας. Οι τέντες και οι πέργκολες είναι ένα εξαιρετικό παράδειγμα.

Η κορυφαία στη σκίαση γερμανική markilux μας δίνει λύσεις που συγκεντρώνουν όλα τα πλεονεκτήματα, τέντες και πέργκολες που διακρίνονται για τις καινοτομίες τους, την αντοχή, τη λειτουργικότητα και τη θετική τους επίδραση στην καθημερινότητα και τη ζωή μας.

Πριν από όλα, η ίδια η εταιρεία έχει οικολογική κι ενεργειακή ευαισθησία που αποδεικνύεται από τις πιστοποιήσεις ISO 50001: 2011 για το σύστημα ενεργειακής διαχείρισης, ISO 9001: 2008 / ISO 14001: 2004 + Cor 1 :2009 για το σύστημα διαχείρισης ποιότητας και περιβαλλοντικής διαχείρισης, Öko-Tex Standard 100 που επιβεβαιώνει τη μη ύπαρξη βλαβερών ουσιών και πιστοποιήσεις για τα υφάσματα σκίασης με δείκτη προστασίας UV PROTECTION 50+ αλλά και τον αυτοκαθαρισμό τους με τη βοήθεια του νερού της βροχής.

Οι τέντες και οι πέργκολες έχουν θετικό αντίκτυπο στο ενεργειακό μας αποτύπωμα. Και μόνο που μένουμε περισσότερο στο σπίτι μας βγαίνοντας έξω στην πέργκολα ή το μπαλκόνι με τις τέντες μας, είναι σημαντικό.

Οι τέντες βοηθούν στο φυσικό αερισμό και κλιματισμό των εσωτερικών χώρων, περιορίζοντας τη χρήση κλιματιστικών.

Ένα σύστημα σκίασης που καλύπτει τη βεράντα ή το μπαλκόνι, μας εξυπηρετεί με τρεις τρόπους.

  • Δεν αφήνει το ηλιακό φως να ανεβάζει τη θερμοκρασία των χώρων.
  • Επιτρέπει να είναι ανοικτές οι μπαλκονόπορτες κι έτσι η ροή του αέρα επιδρά ευεργετικά στην εσωτερική θερμοκρασία.
  • Μας δίνει την ευχέρεια να είμαστε περισσότερες ώρες έξω.
  • Μας δίνει τη δυνατότητα να έχουμε φυτά στη βεράντα, τα οποία δημιουργούν ένα καλύτερο μικροκλίμα.

Οι πέργκολες δημιουργούν ένα εξοχικό στον κήπο του σπιτιού κι έτσι δίνουν την ευκαιρία για “εκδρομή”, χωρίς να γίνονται μακρινές μετακινήσεις. Είμαστε περισσότερες ώρες έξω, μειώνουμε τη χρήση κλιματιστικών, ακόμα και η ξαφνική βροχή είναι απόλαυση.

Κι ακόμα, τα κάθετα στοιχεία σκίασης μειώνουν εντυπωσιακά την επίδραση του ήλιου στη θερμοκρασία των εσωτερικών χώρων, ειδικά όταν πρόκειται για κτίρια γραφείων, αλλά κι επιτρέπουν το φυσικό φωτισμό, με αντίστοιχη μείωση της κατανάλωσης.

Οι καταστηματάρχες έχουν ακόμα μεγαλύτερη ανάγκη αλλά και υποχρέωση να έχουν τέντες και πέργκολες. Για οικονομία, για μειωμένη κατανάλωση ενέργειας, για καλύτερες συνθήκες που προσφέρουν στους πελάτες τους. Αφήστε που με τον αντικαπνιστικό νόμο, πρέπει “έξω” να υπάρχει χώρος προστατευμένος από το κρύο, τη βροχή και τον αέρα.

Οι τέντες και οι πέργκολες είναι και για τις τέσσερις εποχές του χρόνου, χρήσιμες κάθε ημέρα κάθε εποχής, ό,τι καιρό κι αν κάνει.

Το Χειμώνα, είναι απαραίτητες για να απολαμβάνετε κάποιες ώρες έξω από το σπίτι όταν είναι καλή ημέρα και κάνουν απόλαυση τη βροχή που χτυπά στο ύφασμά τους.

Την Άνοιξη, που ο καιρός έχει τόσες εναλλαγές, οι τέντες και πέργκολες δημιουργούν ένα ευχάριστο περιβάλλον όλες τις ώρες.

Το Καλοκαίρι, το μπαλκόνι, η βεράντα κι ο κήπος είναι ο τόσο κοντινός προορισμός διακοπών κι έχουν ευεργετική επίδραση στην εντός σπιτιού ατμόσφαιρα.

Και το Φθινόπωρο, που οι μέρες είναι καλοκαιρινές και χειμωνιάτικες, οι τέντες και οι πέργκολες είναι το τέλειο σημείο συνάντησης.

Πρέπει να απολαμβάνουμε κάθε εποχή αλλά και να κάνουμε κάτι για το περιβάλλον.

Τέντες και πέργκολες στα σπίτια, τα καταστήματα και τα γραφεία μας. Βοηθούν να μειώσουμε τις μετακινήσεις, τη χρήση των κλιματιστικών, τη σπατάλη ενέργειας.

Και με το πιο πρακτικό πνεύμα, οι τέντες και οι πέργκολες αποδεικνύονται επένδυση με γρήγορη απόσβεση, μιας και επιφέρουν άμεση και σημαντική οικονομία.