Τι σημαίνει να είσαι Έλληνας

Ομογενείς δίνουν τη δική τους απάντηση


ΕΛΛΑΔΑ
14:20
25/10/2013
Τι σημαίνει να είσαι Έλληνας
38
loading

Τη δική τους άποψη για το τί σημαίνει να είσαι Έλληνας έδωσαν 9 άνθρωποι σε ένα βίντεο που δημιουργήθηκε στο πλαίσιο εκδήλωσης ομογενών από τις ΗΠΑ.

Το βίντεο, που μπορείτε να δείτε παρακάτω έχει τίτλο «To Be Greek» (Να είσαι Έλληνας) και αποπειράται να «εξερευνήσει τι σημαίνει να είσαι Έλληνας μέσα από τα μάτια αρκετών ανθρώπων με διαφορετικές καταβολές», όπως σημειώνεται στην περιγραφή.

Η εκδήλωση με τίτλο «A Celebration of the Greek Culture», πραγματοποιήθηκε νωρίτερα μέσα στη χρονιά, στο Skokie του Ιλινόις, με στόχο την παρουσίαση των πολιτισμικών χαρακτηριστικών της ελληνικής κοινότητας.

Κάθε χρόνο, μια διαφορετική κοινότητα παρουσιάζει τα δικά της πολιτιστικά στοιχεία, καθώς το Skokie φιλοξενεί μια μεγάλη γκάμα εθνοτήτων.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

38
σχόλια
 1. avatar Βασίλειος ο Β’

  Έλληνας σημαίνει να είσαι Αλβανός και να σηκώνεις την Ελληνική σημαία στην παρέλαση και όταν σε ρωτούν με ποιανού το μέρος θα ήσουν αν γινόταν πόλεμος Ελλάδος-Αλβανίας να απαντάς: Mε την Αλβανία φυσικά, τι δουλειά έχω εγώ με την Ελλάδα?Αυτός είναι ο πραγματικός Έλληνας της εποχής μας.

 2. avatar maria

  Κρατώ το "στην Ελλάδα γεννήθηκε η ελευθερία του λόγου"...Όλα τα υπόλοιπα τη συνοδεύουν...

 3. avatar ΠΟΛΙΤΗΣ

  Έλληνες καλούνται οι της ημετέρας παιδείας μετέχοντες. Και η παιδεία των Ελλήνων που τα είπε αυτά και έχτισε Παρθενώνες ήταν συμπυκνωμένη στην έννοια ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ. Συνεπώς ας μην βαυκαλίζονται τα ναζιστο χουντικά μορφώματα ότι -έστω και κατά διάνοια- μπορούν να θεωρούν εαυτούς Έλληνες καθώς ο φασισμός και ο ναζισμός είναι μορφώματα εξ ορισμού τελείως ξένα με την Ελληνική Παιδεία.

  1. avatar Ιωάννης07

   Ως επίσης και ο κομουνισμος και τα ομαδικά του εγκλήματα τα οποία συναγωνίζονται ή και ξεπερνούν (αν και είναι ανίερο να μιλάμε έτσι για εκατομυρια νεκρους) αυτά των φασιστών,σε όποια χώρα δε εγκαθιδρυθηκε δε φυτρωσε τιποτα όπως και των φασιστών

  2. avatar ΒΑΣΙΛΗΣ

   Κατοικούμε σε αυτήν τη χώρα δίχως να έχουμε εκδιώξει κάποιους, χωρίς να την έχουμε καταλάβει ερήμην άλλων, χωρίς να έχουμε συλλέξει μιγάδες από άλλα έθνη, αλλά έτσι καλώς και γνησίως γίναμε, έτσι ακριβώς έχουμε προέλθει από αυτήν. Περάσαμε όλη μας την ζωή έχοντας αυτή για Πατρίδα όντας αυτόχθονες και αρμόζει να φέρουν αυτόν τον τίτλο οι συγγενείς (συν+γένος) της Πολιτείας μας και μόνο σε εμάς τους Έλληνες αρμόζει να ονομάζουμε αυτή τη γη τροφό, Μητέρα και Πατρίδα.(Ισοκράτης)
   Στ' αλήθεια λαός που δεν ήρθε από αλλού αλλά γεννήθηκαμε αυτόχθονες.(Ευριπίδης)
   Του Θησέα το πατρικό γένος φτάνει ως τον Ερεχθέα και τους πρώτους αυτόχθονες. (Πλούταρχος)
   Οι παραπάνω γιατί ένιωθαν την ανάγκη να αναφέρουν την καταγωγή τους εφόσον αυτή δεν είχε σημασία για τον ορισμό του Έλληνος;

  3. avatar ΒΑΣΙΛΗΣ

   Κατοικούμε σε αυτή την χώρα δίχως να έχουμε εκδιώξει κάποιους, χωρίς να την έχουμε καταλάβει ερήμην άλλων, χωρίς να έχουμε συλλέξει μιγάδες από άλλα έθνη, αλλά έτσι καλώς και γνησίως γίναμε, έτσι ακριβώς έχουμε προέλθει από αυτήν. Περάσαμε όλη μας την ζωή έχοντας αυτή για Πατρίδα όντας αυτόχθονες και αρμόζει να φέρουν αυτόν τον τίτλο οι συγγενείς της Πολιτείας μας και μόνο σε εμάς τους Έλληνες αρμόζει να ονομάζουμε αυτή τη ΓΗ τροφό, Πατρίδα και Μητέρα. (Ισοκράτης)
   Στ' αλήθεια λαός που δεν ήρθε από άλλού αλλά γεννηθήκαμε αυτόχθονες.(Ευριπίδης)
   Του Θησέα το πατρικό γένος φτάνει ως τον Ερεχθέα κα τους πρώτους αυτόχθονες(Πλούταρχος)
   Εφόσον οι αρχαίοι Έλληνες πίστευαν ότι Έλληνας είναι ο έχων την ημετέραν παιδείαν γιατί ένιωθαν την ανάγκη να εκφράσουν την καταγωγή τους;

 4. avatar Λεωνίδας

  Εμείς οι Έλληνες της διασποράς σαν άτομα είμαστε ποιο έξυπνοι και ποιο δημιουργικοί από άλλους λαούς υπάρχουν δεκάδες χιλιάδες Έλληνες γιατροί κ.α. επιστήμονες, το πρόβλημα είναι ότι στην Ελλάδα πολλοί συμπατριώτες είναι ατομιστές και βάζουν το πολιτικό τους κόμμα ή ακόμα και την ποδοσφερική τους ομάδα πάνω από την πατρίδα.

  1. avatar dimitris

   και Ιρανοι,γιατροι και Εβραοι και Σκανδιναυοι και αλλοι λαοι ειναι εξυπνοι,το προβλημα ειναι το συστημα καθε χωρας...

 5. avatar Mihalis78

  Τέλειο, παρακαλώ να διατυπώνουν τις απόψεις τους μόνο ΕΛΛΗΝΕΣ για αποφυγή τρόλινγκ.

 6. avatar koula

  Πείραζε να γίνει το μπαμ 10 χρόνια νωρίτερα; Θα καθόμουν έξω και τώρα θα έφτιαχνα βίντεο για την λατρεμένη μου πατρίδα.

 7. avatar petmath

  Η σημερινή Ελλάδα της αριστεράς έχει αποτύχει πλήρως !!!!!!!!!!!

  1. avatar maria

   Σε ποια Ελλάδα ζεις ακριβώς?

 8. avatar mirallas

  Υπέροχο βίντεο, οι ομογενείς μας αγαπάνε και σέβονται περισσότερο την Ελλάδα από εμάς του "εγχώριους"

  1. avatar V-R

   και εσείς ειδικά εκεί στην ΝΔ τους αγαπάτε τόσο πολύ ώστε να σας ενοχλούν και να θέλετε να σταματήσουν τα όποια επικριτικά σχόλια δημοσιεύουν για την κυβέρνηση σας σε σάιτ και μπλογκ... όταν σας συμφέρει είμαστε καλοί εμείς του εξωτερικού γιατί δουλεύουμε και μας βγάζουν το καπέλο όλοι οι ξένοι, όταν σας τα χώνουμε για της μπαρούφες σας τότε δεν έχουμε δικαίωμα να μιλάμε... μια και μόνο λέξη έχω να πω ΥΠΟΚΡΙΣΊΑ

   1. avatar mirallas

    Κλασικά εσύ άλλα διαβάζεις και άλλα καταλαβαίνεις.

 9. avatar ΒΑΣΙΛΗΣ

  Όλα προέρχονται από τους Έλληνες (Κικέρων)
  Η Ελλάς είναι φως.(Σωμερσέτ Μωμέ)
  Ειμαι Έλλην το καυχώμαι!

 10. avatar greg

  Το βίντεο τα λέει όλα! Συγχαρητήρια

 11. avatar GT

  Spread it out all over the world

 12. avatar Ανδρεας

  Το να εισια Έλληνας είναι ένα ΜΕΓΙΣΤΟ προνόμιο ! Το να είσαι "Έλληνας" επειδή φέρεις έναν μαιάνδρο, κρατάς δαυλούς και κυνηγάς μετανάστες είναη ΝΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΠΑΝΤΑΧΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟ !

  1. avatar tzafar1

   Ανδρεας
   Το γεμάτο στομάχι σου αφήνει κενό στο μυαλό σου.Αν ήσουν Έλληνας θα νοιαζόσουν τους Έλληνες που έμειναν άνεργοι και τα παιδιά τους πεινάνε, για να μπορούν κάποιοι ελαφρόμυαλοι, σε αυτόν τον ιερό τόπο, να το παίζουν ματαιόδοξοι κοσμοπολίτες!

   1. avatar darvin_50

    τζαφαρ.....εχεις δικιο. Δεν καταλαβαινει ο Ανδρεας με το γεματο στομαχι. Αν εισαι ελληνας και νοιαζεσαι για τον συμπολιτη σου που πειναει, γεμιζεις ολα σου τα δωματια ναζιστικα συμβολα και βγαινεις παγανια να σκοτωσεις καποιους σαν τον Φυσσα τον ανθελληνα. Αλλα που να το καταλαβει αυτο ο Ανδρεας! Βλεπεις δεν εχει εσντερνιστει ακομα την Ελληνικοτητα που πρεσβευεις εσυ κι ο συνδεσμος!

   2. avatar Ιβάν Ντενίσοβιτς

    τζαφάρ, πόσα πλήρωσες για να πάρεις την υπηκοότητα;

    1. avatar Νικος

     εσυ σλαβε ποσα πληρωσες για να παρεις την υπηκοοτητα;την εφερες απο τα σκοπια;

 13. avatar Lousy Lou

  Στο παράδειγμα με την μάνα η επιτυχία είναι του παιδιού,όχι της μάνας,παρόλο που μπορεί να έδωσε λεφτά και να το γέννησε(Τόσες μητέρες στέλνουν τα παιδιά τους σε φροντιστήρια και όμως αυτά δεν μαθαίνουν).Παρά ταύτα νιώθει υπερήφανη για το παιδί της..Άλλο ,πχ σαν Έλληνας εσύ δεν νιώθεις περήφανος για την Μαρία Κάλλας?Για μια συμπατριώτισσα σου που διέπρεψε σε παγκόσμιο επίπεδο?Εν πάση περιπτώση η κουβέντα δεν νομίζω να βγάλει πουθενά...Καλημέρα και από 'μένα.

 14. avatar Lousy Lou

  Εγώ άλλο ορισμό ξέρω.Υπερηφάνεια=αυτό που νιώθει κάποιος όταν είναι ευχαριστημένος από τον εαυτό του ή για κάτι που σχετίζεται με αυτόν.Άλλο παράδειγμα ανθρώπου που νιώθει περήφανος είναι ,πχ όταν το παιδί μπαίνει στο πανεπιστήμιο και του κάνει η Μάνα ''είμαι περήφανη για 'σένα''.Δεν έκανε κάτι η μάνα για να νιώθει περήφανη,αλλά νιώθει επειδή έκανε κάτι καλό το παιδί της.Και όσο αναφορά το τελευταίο,μην αγχώνεσαι,διάλογο κάνουμε(γιατί τουλάχιστον εσύ έχεις το θάρρος της γνώμης σου και μου απαντάς,όχι σαν κάτι άλλους που όταν τους στριμώξεις εξαφανίζονται).

 15. avatar Lousy Lou

  Εσύ Σπύρο πχ αν ο πατέρας σου ή ο παππούς σου είχε κάνει κάτι πολύ σημαντικό,ας πούμε είχε ανακαλύψει το φάρμακο για τον καρκίνο,δεν θα ήσουν περήφανος για αυτόν?Κάτι τέτοιο είναι και ή εθνική υπερηφάνεια.Για πράγματα μεγάλης σημασίας που έκαναν οι πρόγονοι μας στο παρελθόν είμαστε υπερήφανοι για αυτούς τώρα,ασχέτως με το ότι άμεσα δεν έχουμε κάποια ανάμιξη.Αυτό ούτως ή άλλως θα ήθελαν και εκείνοι,μιας και επεδίωκαν την υστεροφημία,δηλαδή το να τους θυμούνται οι επόμενες γενεές.

 16. avatar Lousy Lou

  Μα εσύ πάνω μου τους συνεκρίνες!Με το ''Προσωπικά, Έλληνες, Ιταλοί, Τούρκοι, Αμερικανοί, Γερμανοί, όλοι άνθρωποι και τίποτα παραπάνω'' τους εξισώνεις όλους.Σαν να μην είχαν παρελθόν σαν να είμαστε όλοι ίδιοι.

 17. avatar giannis alex

  Σπύρο
  Έχεις απαντήσει σε πολλά ποστ αυτού του θέματος με ειρωνικό και υποτιμητικό τρόπο.Μήπως έχεις μεγάλο κομπλεξ με τους Έλληνες ;
  Ναι είμαστε υπερήφανοι που είμαστε Έλληνες και είμαστε υπερήφανοι για τους προγόνους μας και τον λαμπρό πολιτισμό που ανέπτυξαν. Αν αυτό σε ενοχλεί τι να κάνουμε τώρα, δικό σου πρόβλημα είναι.

 18. avatar Νικος

  καλά καλα σπυρο τα ξερουμε αυτα που γραφεις...μα στο ξαναλεω:τι μας κανει να μην εχουμε το δικαιωμα να ειμαστε υπερηφανοι για κεινους τους προγονους;ποιος και γιατι θα μας αφαιρεσει αυτο το δικαιωμα;δηλαδη επειδη υπαρχουν τα παραδειγματα των νεοελληνων που περιγραφεις,δεν εχω εγω το δικαιωμα να ειμαι περηφανος για τον λεωνιδα ή τον θεμιστοκλη και αυτα που προσεφεραν στην ευρωπη;δεν ειμαστε σοβαροι νομιζω

 19. avatar ΒΑΣΙΛΗΣ

  Σπύρο εννοείτε ότι οι σημερινοί Έλληνες απέχουμε παρασάγγας από τη σοφία των αρχαίων Ελλήνων διότι υστερούμε σε γνώση και μόρφωση. Όπως έλεγε και ο Πλούταρχος όσο γόνιμο και να είναι ένα έδαφος δεν μπορεί να παράξει τίποτα δίχως την κατάλληλη καλλιέργεια. Ωραίο πάντως το σχόλιο σου.

 20. avatar Νικος

  σπυρο εχεις δικιο,θα πρεπει να ντρεπομαστε για την κληρονομια μας,ή επειδη μάς παραδεχονταν ολοι οι αρχαιοι λαοι,ή επειδη ειχαμε τον μεγαλυτερο πολιτισμο ειτε αρεσει ειτε οχι.εχεις δικιο οτι οι σημερινοι ελληνες,επειδη ειναι κατωτεροι των αρχαιων,δεν θα πρεπει να αισθανονται περηφανοι για αυτους.εχεις δικιο οτι δεν εχει αναγκη ο σημερινος ελληνας να εχει ενα προτυπο για να συνεχισει.ωραια νοοτροπια.

 21. avatar Lousy Lou

  Που καταντήσαμε ,Θεε μου????Να λέει ο άλλος ότι είναι εθνικά περήφανος και αυτό να γίνεται αφορμή να τον κοροιδεύουν....Έχετε ξεφύγει και οι δύο...

 22. avatar Lousy Lou

  Νέρωνα ,υπάρχει ανώτερη παιδεία και ανώτερος πολιτισμός,όχι ανώτερη φυλή.Οπότε μην μου βάζεις τους Έλληνες δίπλα στους Τούρκους (σαν πολιτισμούς).Σαν όντα ένας σημερινός Τούρκος είναι απόλυτα ίσος με έναν Έλληνα.Αλλά σαν πολιτισμούς ,επέτρεψε μου να συμφωνήσω με τους παραπάνω που λένε ότι τα επιτεύγματα του ελληνικού πολιτισμού είναι σαφώς σημαντικότερα και περισσότερα από αυτά του Τουρκικού.Ασχέτως με το πως έχουν καταντήσει την Ελλάδα μερικοί ''Έλληνες'' σήμερα.

 23. avatar Νικος

  το σιγουρο ειναι οτι αν το 1940 σκεφτονταν σαν τον σπυρο και τον νερωνα,θα ειχαν ανοιξει τα ποδια στους ιταλους.

 24. avatar Aimilios

  ειναι αναμενο απο εναν αριστεροφασιστα να εξισωνει τον αιμοδιψη σφαγεα τουρκο με τον ελληνα.
  Τσουζει που ακομα εχουμε συνειδηση και δεν ειμαστε ισλαμ;
  Τσουζει που τα τσιρακια δεν εχουνε καταφερει ακομα να λυγισουνε μια μικρη χρεωκοπημεη χωρα;
  Γιατι αραγε απαντησες σε ενα θεμα που και καλα δεν σε ενδιαφερει;;; τσουζει και θα τσουζει, δεν θα γινουμε ισλαμ οσο και να χτυπιεστε

 25. avatar ΚομμουνιστηςΑντικαπιταλιστης

  @dracula ναι αλλα δε θα μπορουσες να εισαι υπερηφανος τωρα... που το βαζεις αυτο?

 26. avatar Geralt Of Rivia

  Φαντάζομαι πως εννοείς το να είσαι "απλά" Έλληνας, δεν είναι προτέρημα, αλλά πρέπει να "λειτουργείς" σαν Έλληνας.

 27. avatar sailor

  και εσυ μιλάς εκ πείρας να φανταστώ???

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει