Αλλοιωμένα τρόφιμα κατανάλωσαν οι Βολιώτες, τον προηγούμενο μήνα, όπως προκύπτει από τον μηνιαίο απολογισμό του Τμήματος Προστασίας Καταναλωτή.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, τον περασμένο μήνα έγιναν 30 δειγματοληψίες και παρελήφθησαν 15 απαντήσεις από το Χημείο και δύο από τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων. Όσον αφορά στα μη κανονικά δείγματα βρέθηκαν τέσσερα. Ένα δείγμα καταγγελία για ταραμοσαλάτα επειδή παρουσιάζει διχρωμία που δεν συνάδει με τη φύση του προϊόντος. Η διάθεση προϊόντος στην κατανάλωση με εμφανείς μακροσκοπικές μεταβολές απαγορεύεται.

Ένα δείγμα καταγγελίας ψωμί για τοστ λόγω εμφανούς αλλοίωσης των μακροσκοπικών και οργανοληπτικών χαρακτηριστικών του. Η διάθεση αλλοιωμένου προϊόντος στην κατανάλωση απαγορεύεται. Επισημαίνεται ότι υπάλληλοι της Δ/νσης Εμπορίου μετέβησαν άμεσα στο κατάστημα από το οποίο η καταγγέλλουσα αγόρασε το προϊόν για να προβούν σε δειγματοληψία αυτού, προκειμένου να συσχετισθεί με το δείγμα της καταγγελίας.

Ένα δείγμα καταγγελίας τσάι με ροδάκινο το οποίο όπως προσκομίστηκε σε ανοιχτή συσκευασία και παρουσιάζει εμφανείς μακροσκοπικές μεταβολές και απώλεια των οργανοληπτικών χαρακτηριστικών του, που οφείλεται σε δράση μικροοργανισμών.

Και στις τρεις περιπτώσεις η υπόθεση θα διαβιβασθεί στον αρμόδιο Εισαγγελέα, προκειμένου να εξετάσει αν συντρέχει περίπτωση άσκησης ποινικής δίωξης σε βάρος των υπευθύνων της παρασκευάστριας εταιρίας του προϊόντος.

Ακόμη, ένα δείγμα γλυκό κουταλιού ανέφερε ότι ήταν σπιτική συνταγή από εκλεκτά φρούτα, ενώ πρόκειται για προϊόν βιομηχανικής παραγωγής με χρήση πρόσθετων, καθώς περιέχει συντηρητικά. Κατόπιν αυτού, απαγορεύεται η διάθεσή του στην κατανάλωση. Θα ασκηθεί ποινική δίωξη σε βάρος των υπευθύνων της παρασκευάστριας εταιρίας του προϊόντος.

Τον περασμένο μήνα έγιναν 44 αγορανομικοί έλεγχοι και διαπιστώθηκαν τέσσερις παραβάσεις, ενώ ύστερα από ελέγχους που πραγματοποιήθηκαν από την Δ/νση Εμπορίου τους προηγούμενους μήνες, επιβλήθηκαν διοικητικά πρόστιμα, με Αποφάσεις του κ. Νομάρχη Μαγνησίας, συνολικού ύψους 2.100€ για επτά παραβάσεις μικροπωλητών λαϊκών αγορών που είχαν καταλάβει αυθαίρετα θέση σε λαϊκή αγορά οπωρολαχανικών και όχι ενδυμάτων και υποδημάτων.

Τέλος, τον περασμένο μήνα υποβλήθηκαν επτά καταγγελία πολιτικών στη Διεύθυνση Εμπορίου και τέσσερις στο τηλεφωνικό κέντρο 1520 της Γενικής Γραμματείας Καταναλωτή του Υπουργείου Οικονομίας Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας και διαβιβάσθηκαν στην Διεύθυνση Εμπορίου προς έλεγχο.

Πηγή: magnesianews.gr