Φθινοπωρινές εικόνες στον ποταμό Αώο

Μία μαγευτική διαδρομή σε ένα από τα καθαρότερα ποτάμια - Δείτε τις φωτογραφίες


ΕΛΛΑΔΑ
7:00
17/11/2019
Φθινοπωρινές εικόνες στον ποταμό Αώο
2
loading

Είναι από τα καθαρότερα ποτάμια σε όλη την Ευρώπη, διαθέτοντας συνάμα και μία μαγευτική διαδρομή. Είναι ο ποταμός Αώος, ο οποίος μαγεύει όλες τις εποχές του χρόνου, καθώς το τοπίο σε όλη τη διαδρομή του είναι μαγευτικό, παίζοντας κάθε φορά με τα χρώματα της φύσης.

Ο Αώος ξεκινάει το ταξίδι του από τη Βόρεια Πίνδο - απ’ όπου πηγάζει - και διαρρέει μια μεγάλη περιοχή (έχει συνολικό μήκος 260 χιλιόμετρα, με τα λιγότερα χιλιόμετρα να είναι στην Ελλάδα), καταλήγοντας σε μία ξένη θάλασσα και συγκεκριμένα την Αδριατική.

Ο ποταμός περνά ανάμεσα στα όρη Τύμφη και Σμόλικα μέσα από τοπία απαράμιλλης ομορφιάς και νοτιοδυτικά της Κόνιτσας εισέρχεται στην Αλβανία, αφού έχει συναντήσει τα νερά των ποταμών Βοϊδομάτη και Σαραντάπορου.

Περνά ακόμη ένα μεγάλο μέρος του εθνικού δρυμού Βίκου-Αώου και σχηματίζει χαράδρα ανάμεσα στις βόρειες πλαγιές της Τύμφης και των νότιων απολήξεων του Σμόλικα. Στο εσωτερικό της χαράδρας που δημιουργεί, βρίσκεται η φημισμένη Μονή Στομίου ενώ στο τελείωμά της θα βρει κανείς χτισμένο το γεφύρι της Κόνιτσας, το οποίο κατασκευάστηκε το 1870.

Στις πηγές του ποταμού και σε υψόμετρο 1.340 μέτρων έχει κατασκευαστεί η ομώνυμη τεχνητή λίμνη και τα νερά διοχετεύονται στον ποταμό Άραχθο. Το σημείο αποτελεί σημαντικό τουριστικό αξιοθέατο μιας και πρόκειται για ένα μοναδικής ομορφιάς μέρος.

Επίσης, ο Αώος είναι ο μοναδικός ποταμός της Ελλάδας που φιλοξενεί σπάνια είδη φυτών και ζώων.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

2
σχόλια
  1. avatar Dimis Zevis

    Ο Αώος και τα χωριά του [...]

  2. avatar φωφω

    (αίας _βογιουσα) ,260χ μήκος,κ εκβάλει στη αδριατική. O άνω ρους τού ποταμού ανήκει στη Ελλάδα,κ o υπόλοιπος στη αλβανία. Η \"κοιλας τού αώου\" η στρατιωτική σημασία της είναι μεγάλη. Η περισσότερο οχυρή περιοχή είναι τα στενά της κλεισούρας. Στη κοιλάδα τού αώου κ των παραποτάμων του(σαρανταπόρου,δρινου,δεστιτσας) έγιναν μεγάλες μάχες κατά των τουρκων1912_13, κ κατά των ιταλών1940_41. Beast αριστουργηματικό εικόνα_κείμενο. .

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει