Σαν σήμερα

Τα σημαντικότερα γεγονότα της 13ης Φεβρουαρίου στο newsbeast.gr


ΕΛΛΑΔΑ
0:06
13/02/2018
Σαν σήμερα
3
loading

1542: Αποκεφαλίζεται η Κάθριν Χάουαρντ, πέμπτη σύζυγος του Ερρίκου Η. Άλλοι δύο άνδρες, φερόμενοι ως εραστές της, είχαν την ίδια μοίρα.

1633: Ο Ιταλός αστρονόμος Γαλιλαίος (Γκαλιλέο Γκαλιλέι) φτάνει στη Ρώμη για να δικαστεί ενώπιον της Ιεράς Εξέτασης, κατηγορούμενος για τη δοξασία του ότι η Γη γυρίζει γύρω από τον Ήλιο.

1867: Το εμβληματικό βαλς του Γιόχαν Στράους Ο Γαλάζιος Δούναβης κάνει πρεμιέρα στη Βιέννη

1894: Οι γάλλοι αδελφοί Λιμιέρ κατοχυρώνουν με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας τον «κινηματογράφο», μια συσκευή, που λειτουργεί ταυτόχρονα ως μηχανή λήψης και προβολής εικόνων.

1914: Οι Μεγάλες Δυνάμεις αποφασίζουν ότι τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου θα κατακυρωθούν στην Ελλάδα, εάν αυτή αποχωρήσει από τη Βόρειο Ήπειρο. Οι αντιδράσεις που ξεσπούν στην Ήπειρο προκαλούν την παρέμβαση του πρωθυπουργού, Ελευθέριου Βενιζέλου, που δηλώνει ότι κάθε αντίσταση εκ μέρους του ελληνικού ή ηπειρωτικού λαού θα έχει κακές συνέπειες για τη χώρα και την περιοχή.

1924: Ανοίγεται από τον αρχαιολόγο Χάουαρντ Κάρτερ ο τάφος του βασιλιά της αρχαίας Αιγύπτου, Τουταγχαμών (1350 π.Χ.). Τα ευρήματα στο εσωτερικό του, μεταξύ αυτών και η χρυσή σαρκοφάγος με το μουμιοποιημένο σώμα του, έδωσαν πολύτιμες πληροφορίες για τον αρχαίο αιγυπτιακό πολιτισμό.

1937: Δημοσιεύεται στα Νέα Γράμματα επιστολή του Γιώργου Σεφέρη περί της δημοτικής γλώσσας.

1945: Κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου οι συμμαχικές δυνάμεις εξαπολύουν μαζική επίθεση από αέρος κατά των γερμανικών δυνάμεων στη Δρέσδη, πρωτεύουσα της Σαξονίας στη Γερμανία. Από τους βομβαρδισμούς καταστρέφεται ολοσχερώς το 80% της πόλης, ενώ οι νεκροί υπολογίζονται μεταξύ 25.000 - 35.000.

1957: Στις 12 το μεσημέρι τα πάντα νεκρώνουν στην Ελλάδα. Με αυτό τον τρόπο, ο ελληνικός λαός αποφασίζει να διαμαρτυρηθεί για τη στάση της Βρετανίας, αλλά και άλλων χωρών, στο Κυπριακό Ζήτημα. Το σύνθημα δίνουν οι καμπάνες των εκκλησιών και οι σειρήνες συναγερμού.

1970: Η αυτοκινητοβιομηχανία Τζένεραλ Μότορς ανακοινώνει ότι, σχεδιάζει κινητήρες, που θα χρησιμοποιούν αμόλυβδη βενζίνη.

1975: Επτά μήνες μετά την εισβολή τους στην Κύπρο, οι Τουρκοκύπριοι ανακηρύττουν το Τουρκικό Ομόσπονδο Κράτος της Κύπρου.

2001: Σεισμός στο Ελ Σαλβαδόρ προκαλεί το θάνατο 255 ανθρώπων.

Γεννήσεις

1888 - Γεώργιος Παπανδρέου (πρεσβύτερος), πρωθυπουργός της Ελλάδας

1926 - Βέρνερ Πάντον, Δανός αρχιτέκτων και σχεδιαστής επίπλων

1960 - Πιερλουίτζι Κολίνα, Ιταλός διαιτητής ποδοσφαίρου και οικονομικός σύμβουλος

1974 - Ρόμπι Γούιλιαμς, Αγγλος τραγουδιστής

1985 - Αλέξανδρος Τζιόλης, Έλληνας διεθνής ποδοσφαιριστής

Θάνατοι

1130 - Πάπας Ονώριος Β'

1199 - Στέφανος Α΄ Νεμάνια, Μέγας Πρίγκιπας της Σερβίας

1332 - Ανδρόνικος Β' Παλαιολόγος, Βυζαντινός αυτοκράτορας

1542 - Κάθριν Χάουαρντ, πέμπτη σύζυγος του Ερρίκου Η' της Αγγλίας (εκτελέστηκε)

1693 - Γιόχαν Κάσπαρ Κερλ, Γερμανός μουσικοσυνθέτης και οργανίστας

1741 - Γιόχαν Γιόζεφ Φουξ, Αυστριακός μουσικοσυνθέτης και θεωρητικός

1883 - Ρίχαρντ Βάγκνερ, Γερμανός μουσικοσυνθέτης, ποιητής και μουσικολόγος

1899 - Ανδρέας Συγγρός, έλληνας επιχειρηματίας, πολιτικός και εθνικός ευεργέτης.

1950 - Ραφαέλ Σαμπατίνι, Ιταλός συγγραφέας

1951 - Λόυντ Ντάγκλας, Αμερικανός συγγραφέας

2006 - Ανδρέας Κατσούλας, Ελληνοαμερικανός ηθοποιός

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

3
σχόλια
 1. avatar Ανδρέας Συγγρός: Ενας «εθνικός τοκογλύφος» που συγκέντρωσε αμύθητα πλούτη2

  Ας περιοριστούμε σε δύο χαρακτηριστικά παραδείγματα: Αναφερόμενος στη συνομολόγηση δανείου 30 εκατομμυρίων φράγκων μεταξύ της τουρκικής κυβέρνησης και ομίλου γάλλων χρηματιστών το 1869, το οποίο διαπραγματεύτηκε ο ίδιος, ο Συγγρός εξηγεί ότι το τουρκικό κράτος έλαβε τελικά 12 εκατ., ενώ ο ίδιος κέρδισε 30.000 τούρκικες λίρες χωρίς να έχει καταβάλει δεκάρα.

  "Και ταύτα τα μηχανήματα ονομάζοντο τραπεζικαί πράξεις!", αναφέρει στα "Απομνημονεύματά" του.
  "Είμεθα άπληστοι, αλλά κάπως συγγνωστέοι, βλέποντες την αφροσύνην και παχυλήν αμάθειαν των κυβερνώντων τα οικονομικά της Τουρκίας".

  Αλλά και στην Αίγυπτο δεν ήταν και πολύ διαφορετικά τα πράγματα: "Εν Αιγύπτω τότε έπρεπε να είναι τις ή εντελώς ηλίθιος ή πλήρης ελαττωμάτων διά να μη σχηματίση τάχιστα σπουδαίαν περιουσία".

  Η μέθοδος των μη ηλιθίων αυτών Αιγυπτιωτών εξηγείται σε άλλο σημείο: "Εδάνειζον προς τόκον 30 ή 36% ετησίως, επί δε της εσοδείας του γεωργού και του χρεώστου εις πληρωμήν ελάμβανον προϊόντα υποτετιμημένα κατά 20 και 30%".

  Ουδείς ψόγος: "Ειργάσθην ως τραπεζίτης, ή μάλλον τοκιστής", αναφέρει κάπου με αφοπλιστική ειλικρίνεια ο ίδιος.

 2. avatar Ανδρέας Συγγρός: Ενας «εθνικός τοκογλύφος» που συγκέντρωσε αμύθητα πλούτη1

  Περίφημη υπήρξε η κερδοσκοπία του με τις μετοχές του Λαυρίου που εξανέμισε τις περιουσίες των αφελών και του χάρισε τον τίτλο του "λαυριοφάγου".
  Η αγορά τεράστιων τσιφλικιών και η σκληρή εκμετάλλευση των κολίγων του, ο επανειλημμένος επαχθής δανεισμός του ελληνικού δημοσίου, η προσωπική αξιοποίηση πολιτικών πληροφοριών για τον ελληνοτουρκικό πόλεμο του 1897, οι διασυνδέσεις του με το παλάτι και οι απειλές για ίδρυση δικού του κόμματος, όταν δεν τον ικανοποιούσαν οι τρικουπικοί ή οι δηλιγιαννικοί, συνιστούν μερικές από τις όψεις της δράσης του που απασχόλησαν ιδιαίτερα την κοινή γνώμη των τελευταίων δεκαετιών του 19ου αιώνα.

  Δεν είναι όμως μόνον οι αντίπαλοί του που προσφέρουν στοιχεία για την αντιφατική προσωπικότητα του μεγάλου ευεργέτη. Τις απολαυστικότερες ίσως πληροφορίες για τη ζωή του μπορούμε να αντλήσουμε από τα ίδια τα "Απομνημονεύματά" του.
  Πρόκειται για ένα έργο τριών τόμων και χιλίων συνολικά σελίδων, το οποίο μας επιτρέπει να ανιχνεύσουμε τους μηχανισμούς που επέτρεψαν τον γρήγορο πλουτισμό κάποιων Ελλήνων της διασποράς, τη μεταγενέστερη εμπλοκή τους στα πολιτικά πράγματα της χώρας και τη διαδικασία που τους οδήγησε στις όχι πάντοτε αφιλοκερδείς ευεργεσίες τους.
  ......

 3. avatar Ανδρέας Συγγρός: Ενας «εθνικός τοκογλύφος» που συγκέντρωσε αμύθητα πλούτη και το αστικό κράτος τον τίμησε σαν «εθνικό ευεργέτη»

  Σαν σήμερα το 1899 πέθανε ίσως ο μεγαλύτερος χρηματιστηριακός κερδοσκόπος που έχει υπάρξει από συστάσεως ελληνικού κράτους, ο Ανδρέας Συγγρός. Η τότε κυβέρνηση Αλέξανδρου Ζαΐμη τον τίμησε με μια κηδεία που έχει αφήσει ιστορία. Βασιλιάς, υπουργοί, όλοι οι κρατικοί αξιωματούχοι και φυσικά λόγο της προπαγάνδας χιλιάδες κόσμου, τον συνόδεψαν στην τελευταία του κατοικία, ενώ με κυβερνητική εντολή έκλεισαν τα σχολεία για τρεις μέρες σε ένδειξη πένθους, και ματαιώθηκαν οι εκδηλώσεις της Αποκριάς.

  Τι είχε κάνει ο εκλιπών και του άξιζαν τέτοιες τιμές; Ηταν ένας "μηχανορράφος και επιδέξιος πολιτικάντης", όπως τον χαρακτηρίζει ο Γιάννης Κορδάτος που συγκέντρωσε αμύθητα πλούτη εκμεταλλευόμενος τις πολύ καλές σχέσεις που είχε με το πολιτικό ιερατείο της εποχής και καθοδηγώντας προς ίδιο όφελος τις οικονομικές επιλογές αλλεπάλληλων κυβερνήσεων της εποχής που ήθελε «κατά το τουρκικόν παράδειγμα να σχηματίση μίαν ιδιωτικήν εταιρείαν, η οποία να εκμεταλλεύηται τον Τόπον», όπως τόνιζε στις 25 Νοέμβρη 1885 στη Βουλή ο πολιτικός του αντίπαλος βουλευτής Αριστείδης Οικονόμου.

  Ας παραθέσουμε ένα απόσπασμα από δημοσίευμα του "Ιου" της Ελευθεροτυπία για να δείξουμε πώς για την κατεστημένη ιστορία κλασικοί απατεώνες και στυγνοί εκμεταλλευτές του λαού σήμερα παρουσιάζονται "εθνικοί ευεργέτες".

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει