536: Ο βυζαντινός στρατηγός Βελισάριος ανακαταλαμβάνει τη Ρώμη από τους Οστρογότθους.

1714: Η Οθωμανική αυτοκρατορία κηρύσσει τον πόλεμο στην Βενετία. Είναι ο 7ος πόλεμος ανάμεσά τους και θα έχει ως αποτέλεσμα να εκδιωχθούν οι Βενετσιάνοι από την Πελοπόννησο και να υπαχθεί στους Οθωμανούς.

1898: Η πρώτη ημέρα της αυτόνομης Κρήτης. Φτάνει στα Χανιά και αναλαμβάνει Ύπατος Αρμοστής Κρήτης, εκ μέρους των Μεγάλων Δυνάμεων ο διάδοχος πρίγκιπας Γεώργιος.

1905: Με νόμο στη Γαλλία επέρχεται ο διαχωρισμός κράτους και εκκλησίας.

1917: Α’ Παγκόσμιος Πόλεμος: Τα τουρκικά στρατεύματα παραδίδουν την Ιερουσαλήμ στα βρετανικά.

1919: Ο έλληνας πρωθυπουργός Ελευθέριος Βενιζέλος αναχωρεί για το Παρίσι, με σκοπό να παραβρεθεί στον καταρτισμό της οριστικής Συνθήκης Ειρήνης με την Τουρκία, της Συνθήκης των Σεβρών.

1921: Πραγματοποιείται απόπειρα δολοφονίας εναντίον του ναυάρχου Παύλου Κουντουριώτη. Τραυματίζεται στην κοιλιακή χώρα από πυροβολισμό.

1923: Συλλαλητήριο των φιλοβασιλικών οργανώσεων στις Στήλες του Ολυμπίου Διός. Στα επεισόδια που ακολουθούν σκοτώνονται 8 άτομα και τραυματίζονται 16.

1929: Παραιτείται από πρόεδρος της Δημοκρατίας, για λόγους υγείας, ο Παύλος Κουντουριώτης. Αντικαταστάτης του θα εκλεγεί ο Αλέξανδρος Ζαΐμης.

1931: Εγκαθίσταται η Δεύτερη Ισπανική Δημοκρατία με την ψήφιση του Συντάγματος.

1940: Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος: Το χαρμόσυνο άγγελμα της απελευθέρωσης του Αργυρόκαστρου μεταδίδεται σε ολόκληρη την Ελλάδα με κωδωνοκρουσίες.

1941: Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος: Η Κίνα κηρύσσει πόλεμο εναντίον της Ιαπωνίας, της Γερμανίας και της Ιταλίας.

1946: Αρχίζουν οι δευτερεύουσες δίκες της Νυρεμβέργης, με τη δίκη των γιατρών του Γ’ Ράιχ, που κατηγορούνται για πειράματα ευγονικής στα στρατόπεδα συγκέντρωσης.

1963: Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής παραιτείται αιφνιδιαστικά από την αρχηγία του κόμματος της ΕΡΕ και αναχωρεί για το Παρίσι, συνοδευόμενος από τη σύζυγό του Αμαλία.

– Την ίδια μέρα στις ΗΠΑ, το FBI καταλήγει ότι, ο Λι Χάρβεϊ Οσβαλντ ενήργησε από μόνος του στη δολοφονία του προέδρου Τζον Κένεντι.

1967: Ο Νικολάε Τσαουσέσκου, εκτός από πανίσχυρος γραμματέας του κομμουνιστικού κόμματος, γίνεται και πρόεδρος της Ρουμανίας.

1968: Παρουσιάζεται το πρώτο «ποντίκι» για ηλεκτρονικό υπολογιστή στο Πανεπιστήμιο Στάνφορντ των ΗΠΑ.

1970: Το ζεύγος Κωνσταντίνου και Αμαλίας Καραμανλή υποβάλλει αγωγή διαζυγίου σε γαλλικό δικαστήριο.

1981: Η Νέα Δημοκρατία εκλέγει ως νέο αρχηγό της τον Ευάγγελο Αβέρωφ, μετά την παραίτηση του Γεωργίου Ράλλη. Στη σχετική ψηφοφορία της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, ο Αβέρωφ λαμβάνει 67 ψήφους, έναντι 32 του Κωνσταντίνου Στεφανόπουλου και 12 του Ιωάννη Μπούτου.

1987: Αρχίζει η πρώτη Ιντιφάντα: Εξέγερση των Παλαιστινίων κατά των Ισραηλινών στη Λωρίδα της Γάζας και τη Δυτική Όχθη.

1990: Ο Λεχ Βαλέσα, πρώην συνδικαλιστής ηγέτης της «Αλληλεγγύης», κερδίζει τις προεδρικές εκλογές στην Πολωνία, εξασφαλίζοντας το 77% των ψήφων.

– Την ίδια μέρα ο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς εκλέγεται πρόεδρος της Σερβίας.

1992: Ανακοινώνεται επίσημα από το Μπάκιγχαμ ο χωρισμός του πριγκιπικού ζεύγους Καρόλου – Νταϊάνας, μετά από μακρόχρονη φημολογία.

1994: Στην Κίνα, 312 άτομα, κυρίως παιδιά, σκοτώνονται από πυρκαγιά, που ξεσπά σε κινηματογράφο της πόλης Καραμάι.

1996: Το Νόμπελ εναλλακτικής ιατρικής παραλαμβάνει στη Σουηδία, ο έλληνας ομοιοπαθητικός, Γιώργος Βυθούλκας.

1998: Ο Ολυμπιακός προκρίνεται για πρώτη φορά στα 73 χρόνια της ιστορίας του, στους 8 του Τσάμπιονς Λιγκ. Οι ερυθρόλευκοι παίρνουν την πρόκριση μετά την ισοπαλία με 1-1 στον αγώνα κόντρα στην Κροάσια Ζάγκρεμπ. Σκόρερ για τον Ολυμπιακό, ο Στέλιος Γιαννακόπουλος.

2000: Ο ισραηλινός πρωθυπουργός Εχούντ Μπαράκ ανακοινώνει την παραίτηση του και την προκήρυξη πρόωρων εκλογών.

2002: Ο γ.γ του ΟΗΕ παραδίδει στην ελληνοκυπριακή και την τουρκοκυπριακή πλευρά το αναθεωρημένο σχέδιο του για την επίλυση του Κυπριακού. Η ελληνοκυπριακή πλευρά διαπιστώνει βελτιώσεις σε σχέση με το αρχικό κείμενο.

2008: Σε κλίμα οδύνης κηδεύεται στο Νεκροταφείο του Παλαιού Φαλήρου ο 16χρονος μαθητής Αλέξανδρος Γρηγορόπουλος, που σκοτώθηκε από τη σφαίρα ειδικού φρουρού στα Εξάρχεια. Χιλιάδες κόσμος έχει συγκεντρωθεί έξω από το νεκροταφείο και σημειώνονται συγκρούσεις ανάμεσα σε διαδηλωτές και δυνάμεις των ΜΑΤ.

Γεννήσεις

1608  ο άγγλος ποιητής, Τζον Μίλτον

1842  o Πιοτρ Κροπότκιν από τους σημαντικότερους θεωρητικούς του αναρχικού κινήματος

1859 ο ποιητής και πεζογράφος, Γεώργιος Δροσίνης

1880 ο γερμανός γυμναστής, Γιόζεφ Πιλάτες, που ανακάλυψε την ομώνυμη μέθοδο εκγύμνασης

1883 ο αρχιστράτηγος του Εθνικού Στρατού κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου και πρωθυπουργός Αλέξανδρος Παπάγος

1895 η θρυλική μορφή του ισπανικού εμφύλιου πολέμου και του κομουνιστικού κινήματος, Ντολόρες Ιμπαρούρι, γνωστότερη ως Πασιονάρια

1916 ο αμερικανός ηθοποιός Κερκ Ντάγκλας

1929 ο αμερικανός, ελληνικής καταγωγής ηθοποιός, σκηνοθέτης και σεναριογράφος Τζον Κασαβέτις

1953 ο βραβευμένος με ΕΜΙ αμερικανός ηθοποιός και σκηνοθέτης, Τζον Μάλκοβιτς

Θάνατοι

1641 ο φλαμανδός ζωγράφος, Άντονι Βαν Ντάικ

1970 o Αρτέμ Μικογιάν, σοβιετικός αεροναυπηγός. Μαζί με τον Μιχαήλ Γκούροβιτς σχεδίασε τα περίφημα σοβιετικά μαχητικά MiG

1971 η δοκιμιογράφος και κριτικός Ελένη Ουράνη, γνωστή ως Άλκης Θρύλος

1972 η αμερικανίδα αρθρογράφος κοσμικών στηλών για το Χόλιγουντ, Λουέλα Πάρσονς.