Πολυμέτωπη μάχη με τις φλόγες δίνουν οι πυροσβέστες σε όλη σχεδόν τη χώρα. Εκτός ελέγχου μαίνεται η πυρκαγιά στον Έβρο, που ήδη έχει κατακάψει 47.000 στρέμματα από δρύες, πεύκα και καλλιέργειες.

Σήμερα το μεσημέρι προσγειώθηκαν δύο γαλλικά «Καναντέρ» στο αεροδρόμιο της Αλεξανδρούπολης και από το απόγευμα αναμενόταν να αρχίσουν την πυρόσβεση από αέρος.

Μετά τα γνωστά και ατελείωτα μέτωπα που υπάρχουν μεταξύ Λευκίμης-Αισύμης-Νίψας και Μελίας, στην ήδη επιβαρυμένη κατάσταση ήρθε να προστεθεί ένα ακόμη. Μεγάλη πυρκαγιά απειλεί αυτήν την ώρα Στρατόπεδο με πυρομαχικά στην Καβησσό και όλες οι εναέριες δυνάμεις προσπαθούν να την αντιμετωπίσουν πριν η κατάσταση γίνει χαοτική. Η φωτιά καίει δένδρα και κανείς δεν μπορεί να προβλέψει την εξέλιξή της.
Ωστόσο, δεν χρειάστηκε να εκκενωθεί, καθώς δημιουργήθηκε ζώνη ασφαλείας γύρω από το στρατόπεδο.

Ένα από τα μέτωπα της φωτιάς κατευθύνεται στο χωριό Κοίλα, το οποίο έχει εκκενωθεί από χθες, ενώ η πυρκαγιά πλησιάζει και το πανέμορφο και φημισμένο δάσος της Δαδιάς. Η περιοχή ανακηρύχθηκε προστατευόμενη το 1980. Εδώ βρίσκουν καταφύγιο παραπάνω από 48 είδη θηλαστικών, 41 είδη ερπετών και αμφιβίων και πολλά αρπακτικά πουλιά.

Το μέτωπο της μεγάλης πυρκαγιάς έχει συνολικό μήκος τεσσάρων χιλιομέτρων ενώ λόγω των ισχυρών ανέμων εντάσεως 7 μποφόρ που πνέουν στην περιοχή, υπάρχουν συνεχείς αναζωπυρώσεις. Ειδικότερα, τα μέτωπα της φωτιάς εξελίσσονται μεταξύ των σημείων Μελία, Κοίλα, Ύψωμα 22 και Κιτρινόπετρα. Αξίζει να σημειωθεί πως η περιοχή Σουφλίου, Αλεξανδρούπολης και Σαμοθράκης έχει σήμερα δείκτη υψηλής επικινδυνότητας 4.

Από το πρωί της Παρασκευής για την κατάσβεση της φωτιάς επιχειρούν δύο ελικόπτερα τύπου Σινούκ και 17 Καναντέρ.

Τα άλλα μέτωπα πυρκαγιάς έχουν ως εξής: Μεγάλη φωτιά είναι σε εξέλιξη στην Τρίπολη. Η φωτιά καίει δασική έκταση στην περιοχή της Ασέας κοντά στην Πάπαρη του δήμου Τρίπολης, η οποία λόγω των ισχυρών ανέμων έχει λάβει διαστάσεις και κινείται ανεξέλεγκτα προς διάφορες κατευθύνσεις.
Στη μάχη της κατάσβεσης παίρνει μέρος μεγάλη δύναμη της πυροσβεστικής με αυτοκίνητα και πεζοπόρο τμήμα, ενώ ρίψεις νερού κάνουν και αεροσκάφη. Στο σταθμό διοδίων Ασέας βρίσκονται λεωφορεία του ΚΤΕΛ Αρκαδίας για εκκένωση κι άλλων χωριών εφόσον κριθεί αναγκαίο.

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης πολιτικής προστασίας κηρύχτηκε και ο δήμος Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου λόγω της καταστροφικής πυρκαγιάς.

Τέλος, σε εξέλιξη βρίσκονται φωτιές στην Κρήτη, τη Ζάκυνθο και τη Ναύπακτο, ενώ νέα εστία έχει εντοπιστεί και στη Μεσσηνία. Πριν από λίγο εκδηλώθηκε φωτιά και στην Άμφισσα στη θέση Μαλανδρίνο, με επίγειες και εναέριες δυνάμεις να δίνουν μάχη με τις πύρινες γλώσσες και μία μικρή εστία φωτιάς στη Νάξο που δεν απειλεί κατοικημένες περιοχές.

Ειδικότερα, το μεσημέρι της Παρασκευής ξέσπασε φωτιά στην Μεταξάδα Μεσσηνίας, ωστόσο δεν απειλούνται κατοικημένες περιοχές.

Η πυρκαγιά στη Ζάκυνθο που καίει δασική έκταση στην περιοχή Ορθονιές βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη και για την κατάσβεσή της επιχειρούν εννέα πυροσβέστες με τρία οχήματα, δύο αεροσκάφη και ένα ελικόπτερο.

Πυρκαγιά έχει ξεσπάσει και σε δασική έκταση στην περιοχή Γαβρολίμνη Ναυπάκτου, εκεί όπου επιχειρούν 15 πυροσβέστες με 5 οχήματα, 2 αεροσκάφη και 1 ελικόπτερο.

Από τις πύρινες γλώσσες δεν γλίτωσε ούτε η Θεσσαλονίκη, καθώς νωρίτερα εκδηλώθηκε φωτιά στο δάσος του Σέιχ Σου, κάτω από την περιφερειακή οδό, σε μικρή απόσταση από τον οικισμό 40 Εκκλησιών, η οποία τέθηκε άμεσα υπό έλεγχο. Ευτυχώς η φωτιά τέθηκε υπό πλήρη έλεγχο πριν από λίγο χάρη στην έγκαιρη επέμβαση της πυροσβεστικής και τους ήπιους ανέμους.

Από την πρώτη στιγμή κινητοποιήθηκε σύσσωμη σχεδόν η δύναμη της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, που επιχειρεί με δεκάδες άνδρες και οχήματα, ενώ στην περιοχή έχουν σπεύσει και εθελοντές.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες από την Πυροσβεστική Υπηρεσία, στην περιοχή έχουν σπεύσει πυροσβεστικά οχήματα με ικανό αριθμό πυροσβεστών, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η κατάσταση.
Υπό μερικό έλεγχο τέθηκε η φωτιά που ξέσπασε σε χορτολιβαδική έκταση στην περιοχή Φαλάσαρνα, στο Νομό Χανίων της Κρήτης.

Ούτε η Αττική γλύτωσε από τις φωτιές. Υπό μερικό έλεγχο και η πυρκαγιά σε δασική έκταση στην περιοχή Πλάκα Κερατέας Αττικής, που εκδηλώθηκε νωρίτερα.

Υπό πλήρη έλεγχο ωστόσο, έχει τεθεί η μεγάλη φωτιά που ξέσπασε περίπου στις 04:30 τα ξημερώματα στην Πάρνηθα στην περιοχή της Χασιάς, στη θέση Μαύρη Ώρα. Στο σημείο παραμένουν δυνάμεις της πυροσβεστικής για το ενδεχόμενο αναζωπύρωσης.

Στο μέτωπο της πυρκαγιάς στην Άνω Γλυφάδα υπό έλεγχο τέθηκε λίγο μετά τις 9 το πρωί. Λόγω των ισχυρών ανέμων το πύρινο μέτωπο έφτασε μέχρι το Πανόραμα Βούλας στην κορυφογραμμή του Υμηττού. Οι φλόγες πέρασαν μέσα από κατοικημένη περιοχή και απειλήθηκαν κατοικίες. Σύμφωνα με την Πυροσβεστική Υπηρεσία η φωτιά «έγλυψε» τις αυλές κάποιων σπιτιών, ενώ ζημιές έχουν υποστεί μία αποθήκη, ένα παράπηγμα και ένα υπό κατασκευή σπίτι στην οδό Ζαΐμη.


Οι φωτογραφίες είναι από το faros24.gr