Ο Βασίλης Μπισμπίκης πόζαρε στα Εξάρχεια φορώντας κόκκινες γόβες και διχτυωτές κάλτσες και οι φωτογραφίες του έγιναν viral, αλλά όχι για τους λόγους που έπρεπε. Πίσω από τη συγκεκριμένη φωτογράφιση υπήρχαν άλλοι λόγοι που δεν είχαν καμία σχέση με αυτούς για τους οποίους έλαβε τόσο μεγάλη δημοσιότητα και ο εμπνευστής της, ο στιλίστας Δημήτρης Γραμματικογιάννης, θέλει να βάλει τα πράγματα στη θέση τους, εξηγώντας γιατί πρότεινε στον ηθοποιό να συμμετέχει σε αυτό το concept.

O Δημήτρης Γραμματικογιάννης είναι ένας από τους πιο σημαντικούς Έλληνες στιλίστες με πολύ μεγάλες συνεργασίες που ασχολείται εδώ και πολλά χρόνια με την ηθική μόδα και το περιβαλλοντικό αποτύπωμα που αφήνει η συγκεκριμένη βιομηχανία, ενώ αρκετές φορές έχει προσπαθήσει να ευαισθητοποιήσει το κοινό μέσα από τα ρούχα που δημιουργεί και τις φωτογραφίσεις που στήνει για πολιτικά και κοινωνικά θέματα, καθώς πιστεύει πως η μόδα μπορεί να αποτελέσει μια δυνατή φωνή.

‘Οταν κλήθηκε να αναλάβει το styling του Βασίλη Μπισμπίκη για μια ανατρεπτική φωτογράφιση, η οποία όμως θα γινόταν για πολύ σοβαρούς κοινωνικούς λόγους, δέχθηκε την πρόκληση με μεγάλη χαρά: «Ένα χρόνο πριν είχα αναλάβει το styling για τη φωτογράφιση του ηθοποιού Βασίλη Μπισμπίκη. ‘Ηταν ένα concept αρκετά απαιτητικό, αλλά ιδιαίτερα ιντριγκαδόρικο. Ο Βασίλης Μπισμπίκης είχε εκφραστεί δημόσια υπέρ της συμπερίληψης και, όπως είχε δηλώσει, “όταν εγώ κρύωνα στην Ομόνοια οι trans με βοήθησαν”, οπότε όποια ιδέα ή ενέργεια για να βοηθήσει θα τον είχε βρει σύμφωνο. Θα το έκανε σίγουρα όχι μόνο για την LGBTQ+ community αλλά για όποια κοινότητα, ομάδα ή ανθρώπους που βρίσκονταν σε ανάγκη γενικά», εξηγεί ο Δημήτρης Γραμματικογιάννης.

Και συνεχίζει: «Το να φορέσεις στον Βασίλη Μπισμπίκη δικτυωτές κάλτσες και κόκκινες γόβες δεν θα ήταν κάτι τόσο εύκολο από άποψη μεγεθών, αν πάρουμε το δεδομένο ότι ο Μπισμπίκης φοράει 47 νούμερο παπούτσια. Με έντονο ψάξιμο και τη συνεργασία της εταιρείας ΝΑΚ κατάφερα να πλησιάσω το νούμερο. Στην προετοιμασία και σε όλη τη πορεία της φωτογράφισης, ο Βασίλης είχε χιούμορ, ήταν ευδιάθετος και με πολλή ενέργεια σε όλες τις απαιτητικές λήψεις που είχαμε προσθέσει με τη Γεωργία Δρακάκη που επιμελούμαστε τη φωτογράφιση».

«Οι λήψεις που προσθέσαμε ήταν άστεγος στα Εξάρχεια να κινείται ανάμεσα στην αστυνομία, κάδους σκουπιδιών, graffiti και να κρατάει στην αγκαλιά του αδέσποτα γατάκια. Η θερμοκρασία εκείνη τη μέρα του Ιουλίου άγγιζε σχεδόν τους σαράντα βαθμούς, τριγυρνούσαμε με τα πόδια μέσα στη πόλη και εκείνος αδιαμαρτύρητος, παρά το παλτό που φορούσε και τα παπούτσια που πατούσε επάνω στις φτέρνες για να δίνει την εντύπωση του άστεγου. Σε σχόλιο της φωτογράφου Άσπα Κουλίρα, “συγγνώμη που σε ταλαιπωρούμε”, ύστερα από μια μακρά διαδρομή προς εύρεση της σωστής τοποθεσίας, ο Βασίλης απάντησε: “Όλοι ταλαιπωρούμαστε προκειμένου να βγει σωστό το αποτέλεσμα και να περάσει το μήνυμα”. Οπότε καταλαβαίνεις, Έλενα, πόσο με ενόχλησαν όλα αυτά τα σχόλια μίσους για τις κόκκινες γόβες και τις διχτυωτές κάλτσες που του καταλόγισαν, χωρίς βέβαια να γνωρίζουν τις προθέσεις και τον σκοπό αυτής της φωτογράφισης. Επίσης αν ήταν προσεκτικοί, θα πρόσεχαν τα μηνύματα που έφεραν τα ρούχα επάνω “Be conscious, Be Nation”», καταλήγει.

Η φωτογράφιση φιλοξενείται στον ιστότοπο Εthical Οde με τον τίτλο «On the Tip of my Toes», αν και θα μπορούσε να είχε και τον τίτλο «Get in TRANShoes». Ο Βασίλης Μπισμπίκης φόρεσε ρούχα ROCOCO και παπούτσια ΝΑΚ, ενώ φωτογραφήθηκε αγκαλιά με τους δυο γέρους του «The Muppet Show», ενσαρκώνοντας μια πολύ διάσημη persona της Αμερικής των 70s με έντονη παρουσία σε θρυλικά clubs της εποχής όπως το Studio 54. Όλα ήταν μελετημένα μέχρι την τελευταία λεπτομέρεια και η φωτογράφιση είχε ως σκοπό να ευαισθητοποιήσει το κοινωνικό σύνολο απέναντι στους αστέγους και στα τρανς άτομα, δύο κατηγορίες ανθρώπων που ο ηθοποιός έζησε ανάμεσά τους σε νεότερη ηλικία, όταν έφυγε από το σπίτι του και περιπλανήθηκε στο κέντρο της πόλης χωρίς στέγη και χρήματα όντας στην ουσία άστεγος, με τα τρανς άτομα να του δίνουν σπίτι και μια ζεστή αγκαλιά.