Για την εκπαίδευση των αστυνομικών στα όπλα μίλησε το πρωί της Τρίτης (14/11) ο ταξίαρχος ε.α, Θανάσης Κατερινόπουλος με αφορμή τον θανάσιμο τραυματισμό 17χρονου Ρομά στη Βοιωτία μετά από καταδίωξη. Χρησιμοποιώντας τη λέξη «κολοκύθια» επεσήμανε πως «οι περισσότεροι εκπαιδεύονται στις σχολές και από εκεί και πέρα μπορεί να γίνεται μια συντηρητική εκπαίδευση μία φορά στην 5ετία».

«Το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη διέταξε ΕΔΕ για να διευκρινιστούν οι κανόνες εμπλοκής και μάλιστα κάνει και κάποιες συστάσεις προς τους αστυνομικούς που λέει ότι πρέπει να κρατούν τους κανόνες εμπλοκής, χωρίς όμως να ξέρουμε ποιοι είναι οι κανόνες εμπλοκής» σημείωσε μιλώντας στο MEGA και την εκπομπή «Κοινωνία Ώρα Mega», ο ταξίαρχος ε.α, Θανάσης Κατερινόπουλος.

«Ο μοναδικός κανόνας εμπλοκής για τους αστυνομικούς που επιχειρούν έξω στους δρόμους είναι οι διατάξεις περί άμυνας, όταν είσαι σε κατάσταση άμυνας, ό,τι προβλέπει το άρθρο 22 του ποινικού κώδικα, αυτό ισχύει. Όταν κάποιος είναι σε κατάσταση άμυνας, δηλαδή κινδυνεύει η ζωή του, η σωματική του ακεραιότητα, έχει τότε δικαίωμα, και απέναντί του έχει κάποιον που τον σημαδεύει με ένα όπλο γιατί θέλει και το ανάλογο μέσο, τότε μπορεί να κάνει χρήση του όπλου του» εξήγησε.

«Η δεύτερη περίπτωση είναι αν τρίτο άτομο κινδυνεύει, είναι σε κατάσταση άμυνας, τότε μπορεί πάλι ο αστυνομικός να χρησιμοποιήσει το όπλο του, αφού πρώτα πυροβολήσει στον αέρα για εκφοβισμό και το τελευταίο είναι να στραφεί εναντίον του ανθρώπου. Εδώ θα διευκρινιστεί από το δικαστήριο αν ήταν σε κατάσταση άμυνας» σημείωσε.

«Δεν πιστεύω ότι έβγαλε όπλο για να σκοτώσει»

«Ας υποθέσουμε ότι επιχείρησε να του αφαιρέσει το όπλο. Είχε όπλο ο νεαρός; Σημάδεψε τον αστυνομικό; Ήταν σε κατάσταση άμυνας; Αυτά θα συζητηθούν. Εγώ δεν πιστεύω ότι έβγαλε το όπλο για να σκοτώσει» σημείωσε.

«Σίγουρα κοντά ήταν οι άλλοι αστυνομικοί γιατί λειτουργούν ως ομάδα αλλά σε αυτές τις περιπτώσεις τα πράγματα παίρνουν έναν δρόμο επικίνδυνο πολλές φορές και οφείλεται στο γεγονός ότι θα πρέπει να αντιδράσουν με κινηματογραφική ταχύτητα αφενός, αφετέρου απαιτείται ψυχραιμία και το βασικότερο, απαιτείται εκπαίδευση» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Θανάσης Κατερινόπουλος.

Όπως επεσήμανε είναι πολύ κρίσιμο το να επαναπροσδιοριστεί η εκπαίδευση των αστυνομικών εξηγώντας: «Εκεί που διέταξε την ΕΔΕ ο κ. υπουργός για να διευκρινιστούν οι συνθήκες, θα πρέπει να διατάξει και μια ΕΔΕ κατά παντός υπευθύνου να δει πότε εκπαιδεύτηκαν τελευταία φορά αυτοί οι άνθρωποι που επιχειρούν εκεί. Μην κοροϊδευόμαστε… Κολοκύθια εκπαιδευμένοι είναι… Είναι εκπαιδευμένοι στην χρήση των όπλων; Δεν νομίζω. Οι περισσότεροι εκπαιδεύονται στις σχολές και από εκεί και πέρα μπορεί να γίνεται μια συντηρητική εκπαίδευση μία φορά στην 5ετια. Η δια βίου εκπαίδευση που ζητούσαμε κάποτε και λέγαμε, δεν υπάρχει. Να μην έχουν απαιτήσεις».

«Πρέπει να ενημερωθεί το Κέντρο. Εξυπακούεται ότι θα πάρεις εντολές και εξαρτάται ποιος δίνει και τις εντολές. Υπάρχει στο κάθε κέντρο ασυρμάτων των επαρχιακών πόλεων αξιωματικός ο οποίος να δίνει εντολές; Δυστυχώς πάρα πολλές φορές, και κυρίως στην επαρχία, οι αστυνομικοί καλούνται να περπατήσουν ξυπόλητοι στα αγκάθια με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Σε μια καταδίωξη σε καμία περίπτωση δεν χρησιμοποιείς όπλο γιατί ο δράστης φεύγει, εσύ τον κυνηγάς, δεν στρέφεται εναντίον σου, δεν είσαι σε καμία περίπτωση σε κατάσταση άμυνας» δήλωσε κλείνοντας.