Υλικά

  • 1 κιλό μήλα
  • 800 γραμ. ζάχαρη
  • 2 κούπες (500 ml) νερό
  • 1 μεγάλο ή 2 μικρότερα ξύλα κανέλα
  • 10 καρφάκια γαρύφαλλο δεμένα σε γάζα
  • χυμό ενός λεμονιού

Για την προετοιμασία

  • χυμό μισού λεμονιού
  • ½ κουταλάκι αλάτι

Εκτέλεση

Βήμα 1
Αρχικά, πλένετε και καθαρίζετε τα μήλα.
Βήμα 2
Τα κόβετε σε τέταρτα ή σε όγδοα ανάλογα με το μέγεθός τους και βάζετε τα κομμάτια σε λεκάνη με νερό μέσα στο οποίο έχετε στύψει μισό λεμόνι και έχετε διαλύσει το αλάτι.
Βήμα 3
Στη συνέχεια, στραγγίζετε τα μήλα και τα βάζετε στην κατσαρόλα μαζί με τη ζάχαρη, την κανέλα και το νερό.
Βήμα 4
Βράζετε σε δυνατή θερμοκρασία για 10 λεπτά. Μετά χαμηλώνετε τη φωτιά σε μέτρια θερμοκρασία και συνεχίζετε το βράσιμο για άλλα 20-25 λεπτά, μέχρι δηλαδή να μαλακώσουν τα μήλα.
Βήμα 5
Αποσύρετε από το μάτι, αφαιρείτε την κανέλα και τα γαρύφαλλα και πολτοποιείτε τα μήλα με το σιρόπι με ραβδομπλέντερ.
Βήμα 6
Ξαναβράζετε τη μαρμελάδα αφού ξαναβάλετε στην κατσαρόλα την κανέλα και τα γαρύφαλλα και προσθέσετε το χυμό λεμονιού.
Βήμα 7
Βράζετε μέχρι να δέσει ενώ ανακατεύετε συνεχώς, καθώς σε αυτή τη φάση πιάνει εύκολα.
Βήμα 8
Δοκιμάζετε το δέσιμο. Αφήνετε να ηρεμήσει από το βρασμό και την σερβίρετε σε ζεστά αποστειρωμένα βάζα.
TAGS