Υλικά

  • 1 ½ κιλό μοσχαρίσια σπάλα, κομμένη σε κομμάτια 4 εκ. περίπου
  • 1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 2 μέτρια καρότα, τριμμένα στο χοντρό του τρίφτη
  • 1-2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες (προαιρετικά)
  • 1/3 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο
  • 80 ml κόκκινο κρασί
  • 1 κουτί ντοματάκια κονκασέ, πολτοποιημένα στο μούλτι
  • 2 κ. σ. πελτέ ντομάτας
  • 1 γεμάτο κ. γ. ζάχαρη
  • 250 ml νερό
  • 1 μεγάλο φύλλο δάφνης
  • 1 μέτριο ξυλάκι κανέλας
  • 4 καρφάκια γαρύφαλλο
  • 1-2 πρέζες μπαχάρι
  • αλάτι
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

Βήμα 1
Αφήνετε το κρέας εκτός ψυγείου για 1 ώρα πριν το μαγειρέψετε. Το κόβετε σε κομμάτια 3-4 εκ. και τα «ταμπονάρετε» καλά με χαρτί κουζίνας.
Βήμα 2
Σε μία μεγάλη, φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνετε το ελαιόλαδο σε δυνατή θερμοκρασία και σοτάρετε το κρέας, απ’ όλες τις πλευρές για 8 λεπτά περίπου.
Βήμα 3
Αφαιρείτε τα κομμάτια κρέατος από τη κατσαρόλα και τα μεταφέρετε σε πιατέλα.
Βήμα 4
Στην ίδια κατσαρόλα βάζετε το κρεμμύδι και το καρότο, χαμηλώνετε τη θερμοκρασία σε μέτρια φωτιά και σοτάρετε για 3 λεπτά περίπου, ανακατεύοντας ανά διαστήματα μέχρι να μελώσουν και μαλακώσουν.
Βήμα 5
Ξαναβάζετε το κρέας στη κατσαρόλα, προσθέτετε και το σκόρδο, ανακατεύετε για 1 λεπτό και σβήνετε με το κρασί.
Βήμα 6
Μόλις εξατμιστεί το κρασί, προσθέτετε τα ντοματάκια κονκασέ, τον πελτέ, τη ζάχαρη, το νερό, όλα τα μπαχαρικά και αλατοπίπερο και ανακατεύετε.
Βήμα 7
Μόλις πάρει βράση, σκεπάζετε τη κατσαρόλα, χαμηλώνετε τη φωτιά στο ελάχιστο και σιγομαγειρεύετε για 1 ώρα περίπου (ή όσο χρειαστεί) μέχρι να μαλακώσει καλά το κρέας.
TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.