Υλικά

  • ½ φλ. χυμό λεμονιού
  • 1 φλ. ζάχαρη
  • 1 φλ. γάλα
  • 1/3 φλ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 1 γεμάτο κουταλάκι ξύσμα πορτοκαλιού
  • 2 κουταλιές λιωμένο βούτυρο και επιπλέον για άλειμμα
  • 2 μεγάλα αβγά χωρισμένα και 1 ασπράδι σε θερμοκρασία δωματίου
  • ζάχαρη άχνη για πασπάλισμα

Εκτέλεση

  1. Προθερμαίνετε αρχικά το φούρνο στους 180°C και βουτυρώνετε 6 ατομικά πυρίμαχα σκεύη για σουφλέ ή 1 μέτριο πυρίμαχο ταψάκι.
  2. Επιλέγετε ένα μεγάλο ταψί του φούρνου που να χωράει άνετα τα ατομικά πυρίμαχα σκεύη ή το πυρίμαχο ταψάκι και έχετε έτοιμο ζεστό νερό.
  3. Ανακατεύετε τα ¾ φλ. από τη ζάχαρη με το αλεύρι και το αλάτι σε ένα μπολ.
  4. Κάνετε ένα πηγαδάκι στο κέντρο και ρίχνετε μέσα το γάλα, το ξύσμα και το χυμό του λεμονιού, το βούτυρο και τους κρόκους του αβγού και ανακατεύετε το μίγμα με το σύρμα μέχρι να ομογενοποιηθεί.
  5. Χτυπάτε χώρια τα 3 ασπράδια με το μίξερ μέχρι να φουσκώσουν καλά και προσθέτετε τμηματικά το υπόλοιπο ¼ φλ. ζάχαρη, συνεχίζοντας το χτύπημα, μέχρι να γίνει μια λεία και γυαλιστερή μαρέγκα.
  6. Την προσθέτετε στο μίγμα των κρόκων και ανακατεύετε απαλά, φέρνοντας υλικό από τον πάτο στην επιφάνεια μέχρι να ομογενοποιηθεί το μίγμα. Το μοιράζετε στα πυρίμαχα σκεύη ή το ταψάκι.
  7. Τα τοποθετείτε στο μεγαλύτερο ταψί και ρίχνετε μέσα αρκετό ζεστό νερό που να φτάνει μέχρι πάνω από τη μέση τους.
  8. Ψήνετε τις μικρές πουτίγκες μέχρι η επιφάνειά τους να ροδίσει ελαφρά, για 20-25 περίπου λεπτά.
  9. Το κάτω μέρος τους θα είναι κρέμα, μόνο η επιφάνειά τους θα πήξει (ψήνετε και την πουτίγκα στο ταψί για 35-40 περίπου λεπτά).
  10. Τις αφήνετε να κρυώσουν λίγο για 10 περίπου λεπτά και τις σερβίρετε χλιαρές.