Υλικά

  • 3 φλιτζάνια γραβιέρα
  • 4 βραστές πατάτες
  • 5-6 φέτες ζαμπόν ψιλοκομμένο
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • μοσχοκάρυδο
  • 2 κουταλιές ελαιόλαδο

Εκτέλεση

  1. Σε μια κατσαρόλα ρίχνετε τις πατάτες και τις βράζετε για 25 λεπτά. Σε μια άλλη κατσαρόλα ρίχνετε το βούτυρο να λιώσει και να ζεσταθεί.
  2. Στη συνέχεια σε μπολ ρίχνετε το γάλα και προσθέτετε λίγο – λίγο το αλεύρι, ανακατεύοντας με το σύρμα μέχρι να αφρατέψει το μείγμα.
  3. Αποσύρετε από την εστία και ρίχνετε 4-5 κουταλιές γραβιέρα τριμμένη, λίγο αλατοπίπερο, λίγο μοσχοκάρυδο και τέλος το αβγό. Ανακατεύετε να ενωθούν καλά τα υλικά και είναι έτοιμη η μπεσαμέλ.
  4. Έπειτα με ένα πινελάκι αλείφετε με λίγο λάδι ένα μέτριο πυρέξ και στρώνετε τις βραστές πατάτες κομμένες σε ροδέλες.
  5. Αλατοπιπερώνετε ελαφρά και ρίχνετε από πάνω το ζαμπόν ψιλοκομμένο και λίγη τριμμένη γραβιέρα. Από πάνω ρίχνετε την μπεσαμέλ και ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο για 60 λεπτά μέχρι να ροδίσει.