Ένα από τα σημαντικότερα οφέλη της κατανάλωσης βρώμης είναι ότι συμβάλλει στη ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου, αποτελώντας πολύτιμη τροφή για άτομα με διαβήτη. Επιπλέον, χάρη στην πληθώρα αμινοξέων που περιέχει, υποστηρίζει τη δημιουργία νέων ιστών στον οργανισμό. Οι φυτικές της ίνες συμβάλλουν στη μείωση της χοληστερόλης, καθαρίζοντας τις αρτηρίες από το λίπος, ενώ ταυτόχρονα προστατεύει την καρδιά από παθήσεις όπως το έμφραγμα.
Υλικά (10 τεμάχια)
- 200 γρ. βρώμη
- 150 γρ. κουβερτούρα με στέβια
- 150 γρ. αμυγδαλοβούτυρο
- 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
- τριμμένη καρύδα για γαρνίρισμα
Εκτέλεση
- Βήμα 1: Σε ένα μικρό κατσαρολάκι, σε μέτρια φωτιά, βάζουμε την κουβερτούρα σπασμένη σε κομμάτια μαζί με το αμυγδαλοβούτυρο και ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να λιώσει και να πάρει παχύρρευστη μορφή.
- Βήμα 2: Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε τη βρώμη και το εκχύλισμα βανίλιας, ανακατεύοντας καλά.
- Βήμα 3: Με τη βοήθεια ενός κουταλιού, φτιάχνουμε 10 μεγάλα μπαλάκια, τα τοποθετούμε σε λαδόχαρτο, πασπαλίζουμε με λίγη τριμμένη καρύδα και τα αφήνουμε να παγώσουν στο ψυγείο για 1-2 ώρες.
Διατροφική αξία ανά τεμάχιο
- Ενέργεια: 103 kcal
- Υδατάνθρακες: 26,7 γρ.
- Πρωτεΐνη: 4,0 γρ.
- Λιπαρά: 12,9 γρ.
- Κορεσμένα λιπαρά: 2,9 γρ.
*Η φωτογραφία έχει δημιουργηθεί με AI