Τα καρότα είναι χαμηλά σε θερμίδες αλλά πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, γεγονός που τα καθιστά εξαιρετική προσθήκη σε κάθε ισορροπημένη διατροφή, ανεξαρτήτως ηλικίας. Ένα μεσαίου μεγέθους καρότο μάς προσφέρει περίπου 20 θερμίδες, 2 γρ. φυτικών ινών, το 100% των ημερήσιων αναγκών μας σε βιταμίνη Α, καθώς και το 15% των αναγκών μας σε βιταμίνη Κ. Αποτελούν επίσης εξαιρετική πηγή αντιοξειδωτικών, όπως η β-καροτίνη, η α-καροτίνη και η λουτεΐνη. Αυτές οι ενώσεις συμβάλλουν στην προστασία των κυττάρων από τις βλαβερές ελεύθερες ρίζες, οι οποίες συνδέονται με την ανάπτυξη χρόνιων ασθενειών όπως ο καρκίνος, οι καρδιακές παθήσεις και η νόσος Αλτσχάιμερ.

Υλικά (12–15 τεμάχια)

  • 4 καρότα (μεσαία προς μεγάλα)
  • 3 κ.σ. αποξηραμένο δυόσμο
  • 150 γρ. φέτα με λιγότερα λιπαρά και αλάτι, τριμμένη με το χέρι
  • 60 γρ. γραβιέρα light ή ρεγκάτο light, τριμμένη
  • 4 κ.σ. φρυγανιά ολικής άλεσης, τριμμένη
  • 3–4 κ.σ. αλεσμένη βρόμη
  • 1 αυγό
  • αλάτι, πιπέρι
  • λίγο ελαιόλαδο για ράντισμα

Εκτέλεση

  • Βήμα 1: Τρίβουμε τα καρότα στον χοντρό τρίφτη.
  • Βήμα 2: Σε ένα μεγάλο μπολ, αναμειγνύουμε όλα τα υλικά και τοποθετούμε το μείγμα στο ψυγείο για 1 ώρα ώστε να σφίξει.
  • Βήμα 3: Βγάζουμε το μείγμα από το ψυγείο και πλάθουμε τους καροτοκεφτέδες στο σχήμα που επιθυμούμε.
  • Βήμα 4: Ραντίζουμε τους καροτοκεφτέδες με λίγο ελαιόλαδο και τους ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 190°C, στον αέρα, για 20 λεπτά (10 λεπτά από κάθε πλευρά).

Διατροφική αξία ανά καροτοκεφτέ

  • Ενέργεια: 87 kcal
  • Υδατάνθρακες: 12,5 γρ.
  • Πρωτεΐνη: 8,9 γρ.
  • Λιπαρά: 2,9 γρ.
  • Κορεσμένα λιπαρά: 0,9 γρ.

*H φωτογραφία έχει δημιουργηθεί με AI