Η απόλυτη πρόταση για ένα ελαφρύ, χορταστικό και θρεπτικό γεύμα. Πλούσια σε φυτικές ίνες, πολύτιμα μέταλλα και βιταμίνες, τα μπιφτέκια λαχανικών αποτελούν ιδανική επιλογή για όσους θέλουν να μειώσουν το κρέας ή ακολουθούν φυτοφαγική διατροφή.

Υλικά (6-8 τεμάχια)

  • 1 μελιτζάνα
  • 2 κρεμμύδια
  • 1 σκελίδα σκόρδο
  • 2 κολοκυθάκια
  • 1 κόκκινη πιπεριά
  • 2 καρότα
  • 250 γρ. μανιτάρια champignon
  • 50 γρ. σιμιγδάλι
  • 60-70 γρ. αλεσμένη βρώμη
  • 1½ κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 κ.σ. αποξηραμένος δυόσμος
  • 2 κ.σ. κέτσαπ με στέβια
  • αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση

  • Βήμα 1: Αλέθουμε όλα τα λαχανικά. Αν το μπλέντερ μας είναι μικρό, τα δουλεύουμε λίγα-λίγα, αλλιώς όλα μαζί.
  • Βήμα 2: Μεταφέρουμε τα αλεσμένα λαχανικά σε αντικολλητικό τηγάνι με το ελαιόλαδο.
  • Βήμα 3: Σοτάρουμε σε μέτρια φωτιά για περίπου 15-20 λεπτά, μέχρι να απορροφηθούν τα υγρά.
  • Βήμα 4: Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι 1-2 λεπτά πριν αποσύρουμε το μείγμα από τη φωτιά.
  • Βήμα 5: Αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει για περίπου 20 λεπτά. Στη συνέχεια προσθέτουμε την κέτσαπ, το σιμιγδάλι, την αλεσμένη βρόμη και τον αποξηραμένο δυόσμο. Ανακατεύουμε καλά μέχρι να έχουμε μια ομοιόμορφη μάζα.
  • Βήμα 6: Πλάθουμε τα μπιφτέκια και τα τοποθετούμε σε ταψί με λαδόκολλα. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180°C στις αντιστάσεις, για 25-35 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν.

Διατροφική αξία ανά μπιφτέκι

  • Ενέργεια: 163 kcal
  • Υδατάνθρακες: 14,6 γρ.
  • Πρωτεΐνη: 4,8 γρ.
  • Λιπαρά: 7,8 γρ.
  • Κορεσμένα λιπαρά: 0,8 γρ.

*Η φωτογραφία έχει δημιουργηθεί με ΑΙ