Σοκ για τις ευρωπαϊκές οικονομίες θα αποτελέσει το βρετανικό δημοψήφισμα για την παραμονή ή την αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ, την ώρα που οι χώρες εμφανίζουν ενδείξεις ανάκαμψης, δήλωσε σήμερα ο γάλλος υπουργός Οικονομικών Μισέλ Σαπέν.

«Θα είναι ένα σοκ για την υπόλοιπη Ευρώπη, για τις ευρωπαϊκές οικονομίες, οι οποίες δείχνουν σημάδια ανάκαμψης. Πιστεύουμε ότι αυτή η τάση θα ενισχυθεί», δήλωσε ο Σαπέν κατά τη διάρκεια επίσκεψης στο Λονδίνο.

Ο Μισέλ Σαπέν βλέπει επιπτώσεις και στο Σίτι του Λονδίνου.

«Το Σίτι του Λονδίνου είναι μια σημαντική οικονομική δύναμη και δεν πιστεύω ότι το Brexit θα μετασχηματίσει όλα τα στοιχεία που συνιστούν τη δύναμή του», δήλωσε ο Σαπέν μέσω διερμηνέα κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στο Λονδίνο. «Ωστόσο, δεν πιστεύω ότι δεν θα έχει καθόλου συνέπειες, τις οποίες μένει να δούμε». Κάποιες γαλλικές τράπεζες του είπαν ότι το Brexit θα έχει επιπτώσεις για αυτές και πως ενδεχομένως να μην συνεχιστούν με τον ίδιο τρόπο ορισμένες από τις δραστηριότητές τους που εδρεύουν στο Λονδίνο, δήλωσε ο Σαπέν.

Εν τω μεταξύ επιπτώσεις για τη Βρετανία, την Ευρώπη και την παγκόσμια οικονομία βλέπει και ο πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών Συμβούλων του Λευκού Οίκου.

«Μπορείτε να ισχυριστείτε ότι οι συνέπειες ενός “Brexit” θα είναι μικρές, μεσαίες ή μεγάλες. Είναι όμως σίγουρο ότι θα υπάρξουν συνέπειες, τόσο για τους Βρετανούς, όσο για τους Ευρωπαίους, αλλά και για την παγκόσμια οικονομία» δήλωσε ο Τζέισον Φέρμαν στη γερμανική εφημερίδα Handelsblatt. «Δεν χρειαζόμαστε περισσότερη αβεβαιότητα κατά την περίοδο αυτή» συμπλήρωσε.