Με αφορμή την ετήσια γενική συνέλευση της EBRD που πραγματοποιείται στην Κύπρο, ο πρόεδρός της, Sir Σούμα Τσακραμπάρτι, δήλωσε ότι η «η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) στη διάρκεια των τελευταίων 18 μηνών που έχει ξεκινήσει να δραστηριοποιείται στην Ελλάδα έχει πραγματοποιήσει σημαντικές επενδύσεις που ξεπερνούν το ένα δισ. ευρώ με συνολικά 17 συναλλαγές».

Μιλώντας για τη δραστηριοποίηση της τράπεζας στην Ελλάδα, με δηλώσεις του στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ο πρόεδρος της Τράπεζας αναφέρθηκε ενδεικτικά στις επενδύσεις που πραγματοποίησε η EBRD στις ανακεφαλαιοποιήσεις των συστημικών τραπεζών, στην πρόσφατη ανάδειξη του πλαισίου για επενδύσεις στην πράσινη ενέργεια, στην επένδυση σε έναν ανεξάρτητο παραγωγό ενέργειας και στο γεγονός ότι η EBRD αποτελεί μέρος της κοινοπραξίας που χρηματοδοτεί την εκσυγχρονισμό των 14 περιφερειακών αερολιμένων, έργο που έχει αναληφθεί από τον ιδιωτικό τομέα με παραχώρηση.

«Είμαστε ένας θεσμός που δραστηριοποιείται με γνώμονα τη ζήτηση που υπάρχει και αυτός ο εντυπωσιακός κατάλογος δείχνει ότι υπάρχει ζήτηση, που μας δημιουργεί αισιοδοξία ότι η Ελλάδα, τώρα που υπάρχει συμφωνία στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης, θα ξεκινήσει να προσελκύει περισσότερες ξένες επενδύσεις», σημείωσε ο Sir Σούμα Τσακραμπάρτι.

Ο οποίος πρόσθεσε: «Η στρατηγική της EBRD καλύπτει τρεις βασικούς τομείς: την ενίσχυση του ιδιωτικού τομέα, τη στήριξη της ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας και την ανάπτυξη των τομέων ενέργειας και υποδομών. Εργαζόμαστε με ένα ευρύ αριθμό επιχειρήσεων από διαφορετικούς τομείς της ελληνικής οικονομίας. Είμαστε εμπορικοί στην προσέγγισή μας, αλλά συνδυάζουμε τη χρηματοδότηση με τον στόχο του τρόπου μετασχηματισμού μιας επιχείρησης ή ενός τομέα. Για παράδειγμα, με την εισαγωγή της εταιρικής διακυβέρνησης ή με μια νέα προσέγγιση στην ενεργειακή απόδοση ή με πολλές άλλες σημαντικές πτυχές».

Υπενθυμίζεται ότι τον Μάρτιο του 2016 εγκαινιάστηκαν τα γραφεία της EBRD στην Αθήνα, εξέλιξη που ακολούθησε την υπογραφή συμφωνίας τον Μάιο του 2015 για τη δραστηριοποίηση της Τράπεζας στην Ελλάδα, με ένα σημαντικό ετήσιο ποσό μέχρι το 2020.