Χιλιάδες φορολογούμενοι ιδιοκτήτες Ι.Χ. αυτοκινήτων συρρέουν στις εφορίες τις τελευταίες μέρες στις εφορίες όχι για πληρώσουν τα νέα και τσουχτερά τέλη κυκλοφορίας αλλά για να καταθέσουν τις πινακίδες του αυτοκίνητου τους και να κλείσουν μια από τις αιμορραγίες του οικογενειακού προϋπολογισμού.

Με τα τέλη κυκλοφορίας να είναι πλέον τσουχτερά λόγω των «πράσινων» επιβαρύνσεων, την τιμή της βενζίνης να κυμαίνεται στα 1,6 ευρώ/ λίτρο (και να αγγίζει το 1,7 ευρώ στην επαρχία) και τα ασφάλιστρα να παίρνουν την ανηφόρα, οι ιδιοκτήτες των Ι.Χ. σπεύδουν να καταθέσουν τις πινακίδες των αυτοκινήτων τους και να απαλλαγούν από όλα τα βάρη για την κυκλοφορία τους.

Πρώτοι πρώτοι στις ουρές που σχηματίζονται στις εφορίες είναι οι ιδιοκτήτες παλαιών Ι.Χ. που η χρονολογία τους ξεπερνά τη δεκαετία, αλλά και για ιδιοκτήτες που έχουν δεύτερο αυτοκίνητο, συνήθως παλαιό. Οι ιδιοκτήτες αυτοί δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν στο κόστος τελών κυκλοφορίας, το οποίο αυξήθηκε σημαντικά για τα παλαιά αυτοκίνητα για περιβαλλοντικούς λόγους. Οι εφοριακοί υπολογίζουν ότι φέτος μπορεί και να κατατεθούν οι πινακίδες 100.000 Ι.Χ.

Δεν είναι λίγες και οι περιπτώσεις των εγκαταλειμμένων Ι.Χ. άλλοτε με πινακίδες άλλοτε χωρίς. Οι ιδιοκτήτες τους τις κατέθεσαν στην εφορία καθώς πλέον δεν έχουν τα αναγκαία χρήματα για τη συντήρησή τους. Οι υπηρεσίες των δήμων όμως περισυλλέγουν και αυτοκίνητα που είχαν μεν πινακίδες, αλλά δεν είχαν το σήμα του τέλους κυκλοφορίας και είχαν παρατηθεί επί πολλούς μήνες στο ίδιο σημείο.

Τι να προσέξετε εάν καταθέσετε πινακίδες

Οι κάτοχοι που θα προστρέξουν στις εφορίες για την κατάθεση των πινακίδων τους θα πρέπει να γνωρίζουν ότι απαιτείται η προσκόμιση αντιγράφου του Ε9, καθώς και η υποβολή υπεύθυνης δήλωσης που να αποδεικνύει ότι έχουν στην κυριότητά τους πάρκινγκ ή κάποιο ιδιόκτητο περιφραγμένο χώρο, όπου θα σταθμεύουν το αυτοκίνητό τους για όσο καιρό οι πινακίδες θα βρίσκονται στην εφορία.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Με την κατάθεση πινακίδων το όχημά μας δε διαγράφεται οριστικά, δηλαδή δεν παύει να είναι στην κατοχή του ιδιοκτήτη του, κάτι που συνεπάγεται ότι θα πρέπει να δηλώνεται στην Εφορία. Στην περίπτωση της οριστικής διαγραφής, το όχημά μας αποταξινομείται πλήρως και παίρνει το δρόμο της ανακύκλωσης.