Το παρασκήνιο πίσω από την μίνι σύνοδο για το ελληνικό ζήτημα στις Βρυξέλλες, αποκαλύπτουν οι Financial Times, περιγράφοντας ένα διαξιφισμό μεταξύ Τσίπρα και Ντράγκι.

Σύμφωνα με αξιωματούχους που επικαλούνται οι Financial Times, ο κ. Τσίπρας επανέλαβε ενώπιον του προέδρου της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στραγγαλίζει την ελληνική οικονομία, μην επιτρέποντας την αύξηση του ορίου δανεισμού από έντοκα γραμμάτια, που αγοράζονται σχεδόν εξ ολοκλήρου πλέον από ελληνικές τράπεζες.

Ο κ. Ντράγκι έσπευσε να υπερασπιστεί την στάση της ΕΚΤ, τονίζοντας ότι έχει παράσχει πάνω από 100 δισ. ευρώ σε άμεσες πιστώσεις προς τις ελληνικές τράπεζες, αλλά οι νόμοι της ΕΕ απαγορεύουν τα δάνεια αυτά να χρησιμοποιηθούν για την επιπλέον επαναγορά εντόκων γραμματίων.

Ο κ. Τσίπρας επιχείρησε επίσης να κερδίσει μια δέσμευση από τους ηγέτες της ΕΕ για την αποδέσμευση ενός μέρους από τη δόση των 2,7 δισ. ευρώ και συγκεκριμένα το 1,8 δισ. ευρώ από τα κέρδη από τα ελληνικά ομόλογα, τα οποία αγοράστηκαν από την ΕΚΤ το 2010.

Ωστόσο, η Άνγκελα Μέρκελ αντιτάχθηκε στην ιδέα και στη συνέντευξη Τύπου μετά τη σύνοδο δήλωσε ότι τα κέρδη θα δοθούν μόνο μετά την υιοθέτηση ολόκληρου του πακέτου των μεταρρυθμίσεων.