Στις ουρές της εφορίας για φορολογική ενημερότητα λόγω ΕΝΦΙΑ

Σύντομα αναμένεται ρύθμιση και για τις επιστροφές φόρων


ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
7:33
13/08/2014
Στις ουρές της εφορίας για φορολογική ενημερότητα λόγω ΕΝΦΙΑ
loading

Στο γκισέ στέλνει η γενική γραμματεία δημοσίων εσόδων 6,1 εκατ. Φορολογούμενους για να πάρουν ενημερότητα, λόγω ΕΝΦΙΑ.

Αναμένεται η έκδοση απόφασης με την οποία θα αντιμετωπίζεται το φαινόμενο επιστροφές φόρων να μην αποδίδονται στους δικαιούχους εξαιτίας της βεβαίωσης του ΕΝΦΙΑ.

Η ανακοίνωση εκδόθηκε μετά το πρόβλημα που διαπιστώθηκε με την επιστροφή του φόρου εισοδήματος σε όσους παρέλαβαν πιστωτικά εκκαθαριστικά για τη χρήση του 2013. Η καταβολή των χρημάτων που δικαιούνταν οι φορολογούμενοι, μπλόκαρε από τη στιγμή που βεβαιώθηκε ο ΕΝΦΙΑ καθώς το ισχύον καθεστώς υπαγορεύει στις φορολογικές αρχές να συμψηφίσουν τις επιστροφές φόρου ακόμη και με μη ληξιπρόθεσμες οφειλές

Με την ίδια ανακοίνωση, η ΓΓΔΕ ξεκαθαρίζει ότι για τους φορολογούμενους στους οποίους έχει βεβαιωθεί ο ΕΝΦΙΑ, είναι εφικτή η έκδοση φορολογικής ενημερότητας διάρκειας ενός μήνα αλλά αποκλειστικά μέσω της Δ.Ο.Υ.

Συγκεκριμένα η ύπαρξη βεβαιωμένων μη ληξιπρόθεσμων οφειλών στη Φορολογική Διοίκηση (π.χ. ΕΝΦΙΑ, φόρος εισοδήματος) εμποδίζει τη χορήγηση αποδεικτικού ενημερότητας μέσω TAXIS, αλλά όχι στο γκισέ.
Αποδεικτικό ενημερότητας μπορεί να χορηγηθεί μέσω διαδικτύου με διάρκεια ισχύος δύο μηνών σε περιπτώσεις μη ύπαρξης βεβαιωμένων οφειλών.

Στις υπόλοιπες περιπτώσεις, το πιστοποιητικό εκδίδεται με διάρκεια ισχύος ενός μήνα και χορηγείται από οποιαδήποτε Δημόσια Οικονομική Υπηρεσία ή Ελεγκτικό Κέντρο. Οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να εξυπηρετηθούν και μέσω των Γραφείων Εξυπηρέτησης Φορολογουμένων (Γ.Ε.Φ.) του υπουργείου Οικονομικών.

Από τον Σεπτέμβριο θα χορηγείται και ηλεκτρονικά, αποδεικτικό ενημερότητας για τις περισσότερες περιπτώσεις με διάρκεια ισχύος ενός μήνα.

Σε ότι αφορά στον συμψηφισμό χρηματικών απαιτήσεων κατά του Δημοσίου με βεβαιωμένες μη ληξιπρόθεσμες οφειλές Ενιαίου Φόρου Ακινήτων (Ε.Ν.Φ.Ι.Α.) θα υπάρξει σύντομα, τις επόμενες ημέρες, απόφαση του υπουργείου Οικονομικών που θα ρυθμίζει το ζήτημα.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ


ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει