Στο «κούρεμα» της ρύθμισης των 120 δόσεων για τις οφειλές προς του δήμους, που περιλαμβάνεται στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας, προχώρησε η κυβέρνηση αιφνιδιαστικά χθες το βράδυ, πριν ακόμα προλάβει να στεγνώσει το μελάνι της.

Μετά τις έντονες αντιδράσεις που διατυπώθηκαν, σύμφωνα με πληροφορίες, από τους θεσμούς, η αρχική ρύθμιση αποσύρθηκε και κατατέθηκε νέα με την οποία οι 120 δόσεις μειώνονται σε 100 ενώ ρυθμίζονται μόνο οι οφειλές που γεννήθηκαν προς τους δήμους την περίοδο της πανδημίας. Στη ρύθμιση θα έχουν τη δυνατότητα να ενταχθούν τα φυσικά πρόσωπα με την εφαρμογή εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων και όσες επιχειρήσεις πλήττονται από την υγειονομική κρίση.

«H σχετική ρύθμιση πρέπει να περιοριστεί στους πληττόμενους από την πανδημία» ανέφερε χθες το βράδυ στη Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών  Θεόδωρος Σκυλακάκης για να προσθέσει «οι γενικευμένες ρυθμίσεις αυτή την περίοδο δεν βοηθούν». Όπως εξήγησε δεν μπορεί να πάμε σε μια γενικευμένη ρύθμιση οριζόντια τακτοποίησης 120 δόσεων για χρέη στους ΟΤΑ καθώς υπάρχει μια ευρωπαϊκή δέσμευση η οποία αναφέρει ότι δεν πρέπει να υπάρχουν πάγιες πολιτικές, ιδίως όταν αυτές έχουν δημοσιονομικό αποτύπωμα, τώρα που ισχύει η γενική ρήτρα της διαφυγής από τις δημοσιονομικές συνθήκες. Οι όποιες ρυθμίσεις δημοσιονομικού χαρακτήρα πρέπει να είναι μείζονες και να περιορίζονται σε αυτά που αφορούν τον κορονοϊό.

Η νέα ρύθμιση

Σύμφωνα με νέα τροποποιημένη διάταξη:

1.      Η ρύθμιση αφορά:

–        οφειλές από οποιαδήποτε αιτία προς τους δήμους και τα νομικά τους πρόσωπα που έχουν βεβαιωθεί ή θα βεβαιωθούν από 15 Φεβρουαρίου 2020 μέχρι 28 Φεβρουαρίου 2021

–        οφειλές προς τους δήμους και τα νομικά τους πρόσωπα που κατέστησαν ληξιπρόθεσμες, συμπεριλαμβανομένων των απωλειών ρυθμίσεων από 15 Φεβρουαρίου 2020 μέχρι τη δημοσίευση του νόμου.

2. Στη ρύθμιση μπορούν να ενταχθούν φυσικά πρόσωπα και όσα νομικά πρόσωπα έχουν υποστεί οικονομικές επιπτώσεις από την πανδημία του κορονοϊού. Με κοινή απόφαση των υπουργών Οικονομικών και Εσωτερικών η οποία εκδίδεται έως τις 31 Ιανουαρίου 2021 καθορίζονται οι ΚΑΔ των δικαιούμενων της ρύθμισης νομικών προσώπων και τα κριτήρια υπαγωγής των φυσικών προσώπων.

3. Η ένταξη στη ρύθμιση γίνεται ύστερα από αίτηση του οφειλέτη προς τους δήμους.

4. Η ρύθμιση συνοδεύεται από διαγραφή προσαυξήσεων και προστίμων ανάλογα με τον αριθμό των δόσεων ως εξής:

– 100% σε περίπτωση εφάπαξ εξόφλησης.

– 80% εάν η οφειλή εξοφληθεί σε 2 – 24 δόσεις.

– 70% αν εξοφληθεί σε 25 -48 δόσεις.

– 60% αν εξοφληθεί σε 49-72 δόσεις.

– 50% σε περίπτωση εξόφλησης της οφειλής από 73 -100 δόσεις .