Φορολογικά έσοδα: Μεγάλη πτώση τον Ιούλιο, στα χαρτιά ο στόχος για 4,7 δισ.

Μείωση 30% στις δημόσιες εισπράξεις δείχνουν τα πρώτα στοιχεία - Εντείνεται η αγωνία στο οικονομικό επιτελείο λόγω και της αναζωπύρωσης του κορονοϊού


ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
7:33
31/07/2020
Φορολογικά έσοδα: Μεγάλη πτώση τον Ιούλιο, στα χαρτιά ο στόχος για 4,7 δισ.
7
loading

Στο κόκκινο βρίσκεται η αγωνία του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης βλέποντας τις εισπράξεις από φόρους να κατρακυλούν, την τρύπα στα κρατικά ταμεία να μεγαλώνει λόγω της πτώσης του τζίρου που εμφανίζουν κλάδοι της οικονομίας και το κλίμα αβεβαιότητας για την εξέλιξη της πανδημίας να εντείνεται καθώς οι ειδικοί προειδοποιούν ότι βρισκόμαστε μπροστά σε ένα νέο κύμα κορονοϊού.

Σύμφωνα με πληροφορίες η κατρακύλα στα φορολογικά έσοδα συνεχίστηκε και τον Ιούλιο με τα στοιχεία που συλλέγει το Γενικό Λογιστήριο να προοιωνίζονται πτώση περίπου  30% σε σχέση με το στόχο. Φυσικά, ο αρχικός στόχος για έσοδα 4,7 δισ. ευρώ τον Ιούλιο έχει μείνει στα χαρτιά.

Στελέχη του υπουργείου Οικονομικών επισημαίνουν ότι το πλήγμα στα έσοδα  προέρχεται κυρίως από την πτώση του τουρισμού που αποτελεί βαρόμετρο και για την ύφεση σημειώνοντας ότι «το μέγεθος της επιβράδυνσης θα καθοριστεί από τα έσοδα των 4 μηνών της τουριστικής περιόδου». Όμως τρύπα στα έσοδα του Ιουλίου αναμένεται να ανοίξει και η παράταση της προθεσμίας υποβολής των φορολογικών δηλώσεων έως τις 28 Αυγούστου καθώς φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν τις δυο πρώτες δόσεις του φόρου εισοδήματος ή ολόκληρο το ποσό κερδίζοντας έκπτωση 2% έως τις 31 Αυγούστου.  Πολλοί φορολογούμενοι δεν θα πληρώσουν σήμερα την πρώτη δόση του φόρου εισοδήματος αλλά θα αναβάλουν την πληρωμή της για το τέλος Αυγούστου.

Σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα (στον Ant1) η χώρα θα έχει εφέτος ένα σημαντικό δημοσιονομικό έλλειμμα, καθώς προστίθεται και το 1,4 δις. ευρώ των αναδρομικών με αποτέλεσμα να δημιουργείται ένα εκρηκτικό μείγμα στην οικονομία η οποία στο εξάμηνο αντιμετωπίζει ήδη πρωτογενές έλλειμμα 6,1 δις. ευρώ. Αυτή τη στιγμή τα ταμειακά διαθέσιμα ανέρχονται σε 31,5 δις. ευρώ από 37,5 δις. ευρώ στην αρχή της πανδημίας και εάν στη διαφορά των 6 δισ. ευρώ προστεθούν τα περίπου 8 δισ. ευρώ από τις εκδόσεις τίτλων, προκύπτει ότι έχουν δαπανηθεί από εθνικούς πόρους για την αντιμετώπιση της κρίσης περίπου 14 δισ. ευρώ.

Το υπουργείο Οικονομικών παράλληλα με το νέο στοχευμένο πακέτο στήριξης της οικονομίας εξετάζει το ενδεχόμενο παράτασης του καθεστώτος των μειωμένων κατά 40% ενοικίων που ισχύει για όσους πλήττονται από την πανδημία. Επίσης  εντός του πρώτου 10ημέρου του Αυγούστου αναμένεται να ενσωματωθούν από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), οι προβλέψεις του φορολογικού νομοσχεδίου για τη μείωση της προκαταβολής φόρου για τις επιχειρήσεις.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

7
σχόλια
 1. avatar Κορονοιος

  Όπως και σε όλες τις χώρες του κόσμου δηλαδή.

 2. avatar Μστ

  Ένα ένα μας τας βγάζουν τα δυσάρεστα για τα χάλια της οικονομίας...έχετε καταλάβει ότι μας προετοιμάζουν για το μνημόνιο.!!

  1. avatar ΤΣΟΥ

   Μπα έφυγε ο τσιπρας και το αχρείαστο μνημόνιο τσιπρα.

 3. avatar Κουλερμαν

  Μη φοβάστε. Φέρνει ο κουλης 70 δισ!! Θα μας σώσει ολους

 4. avatar Giorgis

  Ήταν που με την άρση του lockdown όλα θα ήταν μέλι-γάλα. Το πρόβλημα είναι ότι χάθηκε ο πολύτιμος χρόνος της καραντίνας. Αν είχε εφαρμοστεί σωστά και παντού, ο ιός θα είχε εξαφανιστεί και οι ζημιές θα ήταν ελάχιστες. Κάποιες έξυπνες χώρες όμως πήραν στον λαιμό τους όλο τον πλανήτη με την ανοησία της αγέλης αποφασίζοντας και για όλους τους υπόλοιπους. Φυσικά φταίνε και οι χώρες που δέχτηκαν να έχουν ανοιχτά σύνορα με αυτές.

 5. avatar ΤαραΤατα

  Ταραταταααααααααααααα....
  Ειναι η ωρα για μειωση μισθων στο δημοσιο...
  Ουκ αν λάβοις παρά του μη έχοντος...

 6. avatar ΙΟΥΓΟΥΡΘΑΣ

  ΜΗ ΚΑΝΕΤΕ ΕΤΣΙ ΡΕ ΠΑΙΔΙΑ....ΕΡΧΕΤΑΙ ΙΣΧΥΡΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΑΙ ΑΠΟ ΟΚΤΩΒΡΙΟ......ΘΑ ΦΑΜΕ Ο ΕΝΑΣ ΤΟΝ ΑΛΛΟ !!!!!

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει