Ο υπουργός Εργασίας μίλησε στον ΣΚΑΪ για τις επερχόμενες δικαστικές αποφάσεις από το Συμβούλιο της Επικρατείας για τα αναδρομικά των συνταξιούχων αλλά και τους νέους δικαιούχους των 800 ευρώ.

Για τα αναδρομικά ανέφερε ότι δεν μπορεί να τοποθετηθεί για δημοσιογραφικές πληροφορίες και ότι περιμένει τις δικαστικές αποφάσεις ωστόσο επεσήμανε ότι «η κυβέρνηση θα τις σεβαστεί απόλυτα».

Ο κ Βρούτσης σημείωσε ότι η δημοσιονομική δυνατότητα λόγω κορονοϊού έχει δυσκολέψει και τόνισε ότι η όποια καταβολή των χρημάτων θα γίνει βάσει των οικονομικών δυνατοτήτων της χώρας. Ο υπουργός Εργασίας ανέφερε ότι πρώτα πρέπει να περιμένουμε την απόφαση του δικαστηρίου, για να ξεκαθαριστεί αν θα αφορά το σύνολο των συνταξιούχων ή μόνο αυτούς που προσέφυγαν δικαστικά. Η εν λόγω απόφαση αναμένεται μέσα στο καλοκαίρι.

Πέφτουν υπογραφές για 160 χιλιάδες νέους δικαιούχους των 800 ευρώ

Ο υπουργός αναφέρθηκε επίσης και στους νέους δικαιούχους των 800 ευρώ λέγοντας ότι σήμερα θα υπογραφεί η απόφαση για 160 χιλιάδες νέους δικαιούχους.

«Θα βγει στην Εφημερίδας της Κυβέρνησης και αμέσως αρχίζουν να ενεργοποιούνται οι διαδικασίες στην πλατφόρμα της Εργάνη», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Η πληρωμή και για αυτές τις κατηγορίες θα είναι 800 ευρώ και η λογική θα είναι ίδια με τους υπόλοιπους εργαζόμενους δηλαδή θα είναι για 45 ημέρες.

Επιπλέον, σημείωσε ότι θα με νέα τροπολογία ενσωματώνεται η επέκταση για τις επιχειρήσεις από 0-5 σε 0-20 εργαζόμενους και ταυτόχρονα η επέκταση για το επίδομα του ενοικίου των φοιτητών (το 40%). Ο νόμος θα ψηφιστεί την Παρασκευή οπότε από την Δευτέρα θα μπορούν να υποβάλλουν αίτηση και οι επιχειρήσεις από και 6 έως και 20 εργαζόμενους.

Τηλεκατάρτιση επιστημόνων

Ερωτηθείς για το ειδικό πρόγραμμα τηλεκατάρτισης με πιστοποίηση για επιστήμονες πληττόμενους από τον κορονοϊό, ο υπουργός Εργασίας απάντησε, μεταξύ άλλων:

«Η κριτική είναι χωρίς περιεχόμενο. Εμείς αποφασίσαμε να χρηματοδοτήσουμε με απόλυτο σεβασμό τις επιστημονικές κατηγορίες, την επιστημονική κατάρτιση των οποίων σέβομαι, αλλά έπρεπε μέσα στην κρίσιμη στιγμή να αξιοποιηθούν ευρωπαϊκοί πόροι. Εφαρμόσαμε τη διαδικασία της τηλεκατάρτισης, η οποία έγινε με απόλυτα διαφανή τρόπο. Η επιλογή των 399 ΚΕΚ δεν έγινε από το υπουργείο Εργασίας, αλλά είναι πιστοποιημένοι φορείς από το υπουργείο Παιδείας. Και το voucher και οι πιστοποιημένοι φορείς είναι διαδικασίες που ακολουθούνται απαρέγκλιτα από το 2011». Τόνισε δε ότι, την Πέμπτη είναι προγραμματισμένο να πληρωθούν 85.000 επιστήμονες.

Μακροχρόνια άνεργοι

Η καταβολή των επιδομάτων για τους 168.000 ανέργους θα ξεκινήσει αφού γίνει η υποβολή των IBAN από 23 Απριλίου έως 3 Μαΐου. Αφού γίνει η υποβολή θα παίρνουν μετά από 2 μέρες τα 400 ευρώ.

Όπως ο ίδιος επεσήμανε είναι σημαντικό να είναι σωστό το IBAN ώστε να μην υπάρχουν καθυστερήσεις στις πληρωμές.