Την οικονομική στήριξη του Κατάρ προς την Παλαιστινιακή Αρχή ζήτησε χθες η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Χίλαρι Κλίντον, από τον εμίρη του πλούσιου Αραβικού κράτους του Περσικού Κόλπου.

«Ενεθάρρυνε όντως το Κατάρ να προβεί σε μια συμβολή και να ενθαρρύνει και άλλες κυβερνήσεις χωρών της περιοχής να κάνουν το ίδιο», όταν συναντήθηκε με το Σεΐχ Χαμάντ μπιν Χαλίφα αλ Θάνι στη Νέα Υόρκη, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Φίλιπ Κρόουλι στους δημοσιογράφους.

Ερωτηθείς εάν Αραβικά κράτη πρέπει να κάνουν περισσότερα για να βοηθήσουν την Παλαιστινιακή Αρχή, ο Κρόουλι είπε ότι η ΠΑ χρειάζεται στήριξη, έστω και λιγότερη από όση στο παρελθόν, καθώς έχει σημειωθεί πρόοδος στην «οικοδόμηση κυβερνητικών θεσμών».

«Έχουν όμως ακόμα σημαντικές ανάγκες. Χρειάζονται εξωτερική υποστήριξη», είπε, χωρίς να υπεισέλθει στο από ποιες χώρες θα πρέπει να δοθεί.

“Είναι τώρα σε θέση να καλύψουν πάνω από το μισό των αναγκών τους αλλά οπωσδήποτε χρειάζονται διεθνή στήριξη. Η υπουργός το έχει υποστηρίξει αυτό στην διάρκεια των συζητήσεων που έχει αυτή την εβδομάδα και σε πρότερες συνομιλίες που είχε”, πρόσθεσε.

Η στήριξη αυτή, συνέχισε, είναι απαραίτητη προκειμένου να οικοδομηθούν οι θεσμοί του μελλοντικού Παλαιστινιακού κράτους, η εγκαθίδρυση του οποίου στελέχη της ΠΑ εκφράζουν ελπίδες ότι μπορεί να επιτευχθεί στις εξελισσόμενες διαπραγματεύσεις με το Ισραήλ.

Να σημειώσουμε ότι, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, είπε ο Κρόουλι, η Κλίντον συζήτησε με τον Παλαιστίνιο πρωθυπουργό Σαλάμ Φαγιάντ την Δευτέρα σχετικά με την «πρόοδο» που έχει σημειωθεί.