Άκαμπτος εμφανίστηκε ο Κεντρικός Τραπεζίτης της Γερμανίας και μέλος της ΕΚΤ, Γιοργκ Άσμουσεν, αναφορικά με το αν η Ισπανία θα μπορέσει να επωφεληθεί από το νέο πρόγραμμα μαζικής αγοράς ομολόγων που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Ο γερμανός τραπεζίτης δήλωσε σχετικά ότι αν η Γερμανία θέλει να μπει στο πρόγραμμα της ΕΚΤ, τότε θα πρέπει να λάβει σκληρά μέτρα και να δεχτεί και τη συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο πρόγραμμα που θα υπογράψει.
Η ισπανική κυβέρνηση εξετάζει εδώ και καιρό το ενδεχόμενο να ζητήσει συνολική διάσωση της οικονομίας, καθώς έχουν ήδη εγκριθεί 100 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών της.

Όμως η Μαδρίτη θα μπορούσε να επωφεληθεί από το νέο πρόγραμμα της ΕΚΤ ώστε να αποκλιμακωθούν τα επιτόκιά της και να παραμείνει στις αγορές.

Και σε αυτή την περίπτωση όμως, όπως δήλωσε ο Γερμανός τραπεζίτης, η Ισπανία θα πρέπει να υπογράψει μνημόνιο, το οποίο θα σημάνει νέα αυστηρά μέτρα λιτότητας – πλέον των 65 δισ. που έχει ήδη πάρει – καθώς και συμμετοχή του ΔΝΤ στο όποιο πρόγραμμα…